Обговорення:USS Essex (CV-9)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Sas1975kr у темі «Рабаул» 6 місяців тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Це сторінка обговорень та пропозицій для статті USS Essex (CV-9)
Статтю «USS Essex (CV-9)» створено або суттєво доповнено в рамках конкурсу «Військова справа у Вікіпедії».
Від розміру та якості цієї статті станом на 10 грудня 2014 року залежатиме остаточний бал конкурсанта, який її створив чи доповнив.
Стаття оцінюватиметься в номінації «Найкращий внесок із написання статей про військову справу у Вікіпедії».

--V Ryabish (обговорення) 15:59, 7 грудня 2014 (UTC)Відповісти

Рабаул

[ред. код]

Розумію, що питання виходить за межі цієї статті. І треба спочатку дописати Бомбардування Рабаула, але нехай ці зауваження залишаться як пам'ятка на майбутнє:

  • 1) "В нальоті брали участь 185 машин." - якщо це про дві групи, то 275 (Target: Rabaul by Gamble)
  • 2) "Того ж дня японці здійснили атаку у відповідь (67 винищувачів, 14 торпедоносців, 27 пікірувальників, декілька бомбардувальників наземного базування)" - той же Gamble дає інші цифри. Зі складу 1 АГ 23 Вела, 14 кейтів, 33 винищувача. З 501-ї групи з Рабаула 32 Зеро та 4 Джуді. Але 3 вела повернулися, а винищувачі з Рабаулу не могли знайти бомбардувальники і не приймали участі у битві. На американців вийшли 71 машина.
  • 3) "На її перехоплення негайно піднялись літаки з авіаносців." Якщо спрощувати, то не так. А так там все складно. Згідно з Combat Narrative над авіаносцями був БПП зі складу VF-17 та VF-33 з островів. Але в них закінчувалося пальне і їх відправили додому, а на заміну підняли БПП з авіаносців - 16 винищувачів (але підйом БПП йшов приблизно під час атаки). 16 піднятих винищувачів, та 6 перенаправлених з островів і пішли в атаку. На додачу авіаносці у цей час займалися підйомом другої хвилі атаки. І в повітрі були все винищувачі ескорта. Вони теж частково прийняли участь у боях, але вже над самими авіаносцями....
  • 4) "Вони зустріли японців на відстані 40 миль (74 кілометри) від кораблів" Згідно з Combat Narrative, p.33 - 45 миль
  • 5) "не змогли влучити у жоден корабель, втративши 35 своїх літаків" - згідно Гембла 33 (Усі 14 Кейтів, 17 Велів та 2 винищувачі)
  • 6) "Американці втратили 11 своїх літаків." - досить незрозуміла цифра. Гембел дає лише 5 втрачених під час атаки на АВ - два Корсари з VF-17 я ких кінчилося пальне і вони сіли на воду, 2 збитих Хелкета з VF-33, та 1 торпедувальник втрачений із-за технічної несправності. Тобто зі складу АГ тільки один. А якщо рахувати усі втрати АГ за день, то їх тоді або менше якщо разувати збиті (9 за Гемблом), або більше, якщо разувати ті, що не дотягнули до АВ (в Combat Narrative 13 машин).

--Sas1975kr (обговорення) 11:45, 29 листопада 2023 (UTC)Відповісти