Обговорення Вікіпедії:Проєкт:Цей день в історії/7 жовтня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

День працівників освіти.

День палестинського населення в Палестині.

Події дня:

1571 — в морській битві при Лепанто (Греція), флот Святої ліги (союзу Іспанії, Венеції і папи римського) під командуванням Дона Хуана Австрійського розбив значно більшу за чисельністю флотилію Османської імперії, чим розвіяв міф про її непереможність і поклав край майже столітньому пануванню турків у Середземному морі.

1919 — в Амстердамі засновано голландську авіатранспортну компанію «КЛМ» (Голландські королівські авіалінії).

1959 — автоматична міжпланетна станція «Луна-3» вперше сфотографувала небачений бік Місяця, а потім за допомогою телебачення передала на Землю отримані знімки. Початок ери космічного телебачення.

1977 — в СРСР була прийнята четверта Конституція (брежнєвська).

1982 — в Нью-Йорку відбулась прем'єра мюзиклу Ендрю Ллойда Уеббера «Кішки», поставленого за мотивами твору Томаса Еліота. 18 років він з неодмінним успіхом йшов на сцені театру «Уінтер гарден» в Нью-Йорку, завершивши своє сценічне життя на Бродвеї 10 вересня 2000 р.

2001 — збройні сили США і Великобританії почали військову операцію проти режиму талібів в Афганістані.

В цей день народились:

1885 — Нільс Генрік Давід Бор, датський фізик, один із творців сучасної фізики, лауреат Нобелівської премії з фізики (1922 р.). Засновник (1920) і керівник Інституту теоретичної фізики в Копенгагені (Інститут Нільса Бора). Створив першу квантову теорію атома. Багато зробив для становлення і обгрунтування квантової механіки, розробляв теорію атомного ядра.

1887 — Євген Іванович Червинський, український архітектор. Забудовував Дрогобич, Яремчу, Львів (громадські і житлові будинки, пансіонати).

1912 — Валентин Олексійович Корольов, український художник кіно. Заслужений діяч мистецтв України (1973). Працював художником комбінованих зйомок на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка. Оформлював фільми: «Богдан Хмельницький», «Тарас Шевченко», «Циган», «Попередження» та ін.

1931 — Десмонд Мпіло Туту, південно-африканський архієпископ, борець за звільнення ПАР від режиму апартеїду, лауреат Нобелівської премії миру (1984). Під час урочистостей з нагоди отримання премії, що відбулися в соборі Діви Марії в Йоганесбурзі, Туту закликав білу меншину Південної Африки поставитись з розумінням до кольорових. «Справа в тім, що ми звичайні люди. Ми також любимо знаходитись у товаристві дружин, радіємо, коли діти зустрічають нас ввечері після роботи. Тут немає нічогісінько надприродного. Це потреба кожної людини. Ми хочемо бачити нову Африку, де всі ми, чорні і білі, могли б йти назустріч майбутньому, яке відкриє для нас Господь».

1932 — Маргарита Василівна Криницина, українська кіноактриса, народна артистка України, лауреат Державної премії України ім. О.Довженка. Знялась у фільмах: «Катя-Катюша», «Це було навесні», «Стежки-доріжки», «Весілля в Малинівці», «Циган», «Вій», «Дні Турбіних» та ін. Проте найвідомішою кінороботою актриси є роль Проні у фільмі «За двома зайцями». 1999 р. у Києві було встановлено скульптурну групу, де закарбовано у бронзі героїню Кринициної разом з О.Борисовим — Голохвостим.

1952 — Володимир Володимирович Путін, Президент Російської Федерації.

1952 — Людмила Іванівна Турищева, українська гімнастка, чотириразова олімпійська чемпіонка (1972), багаторазова чемпіонка світу та Європи.

В цей день померли:

1849 — Едгар Аллан По, американський письменник. «Заговоріть про Едгара По з американцем: можливо, він визнає його геній, можливо, навіть викаже гордість з цієї нагоди; але при цьому з уїдливою пихою практичної людини розповість вам про безладне життя поета, про його проспиртоване дихання, готове загорітися від полум'я свічки, про його жахливі звички — звички волоцюги; він розповість вам, що Едгар По — натура непостійна, поза всіляких правил, планета, що зійшла зі своєї орбіти.» Так писав у 1852 р. про американського письменника Шарль Бодлер, великий поціновувач його таланту. 3 жовтня 1849 року По був знайдений біля виборчої дільниці без свідомості і напівроздягнутий, а чотири дні по тому, в неділю, помер у балтиморському шпиталі. За труною письменника йшли дев'ять чоловік. Тепер ім'ям Едгара Аллана По відкривається академічне видання «Літературної історії Сполучених Штатів».

1917 — Сергій Іванович Васильківський, український живописець. Автор історичних, жанрових картин, пейзажів. «Козача левада», «Козаки в степу», «Отара». Разом з М.Самокишем створив альбом «З української старовини» (1900) та «Мотиви українського орнаменту» (1912).

1984 — Валерій Веніамінович Марченко, український літературознавець, публіцист, перекладач. Працював у редакції газети «Літературна Україна». Зазнав політичних репресій, був двічі засуджений (1973, 1984), помер від нефриту у в'язничній лікарні. (Публіцистичні твори «Лист до діда» (1975), «Відкритий лист до двох німецьких журналістів», «Відкритий лист до Генерального директора ЮНЕСКО», «Процес» (усі — 1976)).


 7 жовтня. Цей день в історії


До друку На головну сторінку

1619 — Між козацькою старшиною і польськими комісарами підписано угоду, за якою козацький реєстр обмежувався 3 тис. осіб.

1937 — народилася польский сенатор, академік і письменниця Марія Шишковська.

Вона була обрана до Сенату Польщі як член Демократичного Лівого Альянсу, де очолювала Комітет партії з питань етики.

1967 — пішов з життя англійський письменник і парламентар-лейборист Ральф Норман Енджелл.

1990 — Завершився XV з'їзд профспілок України, на якому засновано Федерацію незалежних профспілок України.

2006 — Французька соціалістична партія висунула 3 чоловік в якості претендентів на роль кандидата в президенти від партії.

Рада партії обрала Сеголен Руаяль, колишнього міністра фінансів Домініка Строс-Кана і колишнього міністра закордонних справ Лорана Фабіуса.