Обговорення довідки:Ознайомлення з редагуванням вікірозмітки/1

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Курс "Інформаційна безпека"

 == УРОК 1==

https://drive.google.com/drive/folders/1fMgJrq4zRt2uWEc-7aFXuXwAzIIl9IZD

Інформаційна система [ред. код]

            ==УРОК 3 ==

Інформаційна система (Information system) — це сукупність організаційних і технічних засобів для збереження та обробки інформації з метою забезпечення інформаційних потреб користувачів. Таке визначення може бути задовільним тільки при найбільш узагальненій і неформальній точці зору і підлягає подальшому уточненню. Інформаційні системи діють у нашій країні під назвою «автоматизовані системи (АС)». Класифікація інформаційних систем У залежності від ступеня (рівня) автоматизації виділяють ручні, автоматизовані й автоматичні інформаційні системи. – ручні ІС (характеризуються тим, що всі операції з переробки інформації виконуються людиною);

– автоматизовані ІС (частина функції (підсистем) керування або опрацювання даних здійснюється автоматично, а частина — людиною);
– автоматичні ІС (усі функції керування й опрацювання даних здійснюються технічними засобами без участі людини (наприклад, автоматичне керування технологічними процесами)).
Шкідливі програми (malicious software або malware) – це програми, які призначені для того, щоб чинити шкоду і використовувати ресурси комп’ютера, вибраного в якості мішені. Вони часто маскуються в легальних програмах або імітуються під них. В деяких випадках вони розповсюджуються самі по собі, переходячи по електронній пошті від одного комп’ютера до іншого, або через заражені файли і диски.

Під безпекою ІС розуміється захищеність системи від випадкового або навмисного втручання в нормальний процес її функціонування, від спроб розкрадання (несанкціонованого отримання) інформації, модифікації або фізичного руйнування її' компонентів, тобто здатність протидіяти різним підбурює впливів на ІС. Загроза інформаційної безпеки — сукупність умов і факторів, що створюють небезпеку порушення інформаційної безпеки. Загрози безпеці інформації Комп'ютерний вірус (англ. computer virus) — комп'ютерна програма, яка має здатність до прихованого самопоширення. Одночасно зі створенням власних копій віруси можуть завдавати шкоди: знищувати, пошкоджувати, викрадати дані, знижувати або й зовсім унеможливлювати подальшу працездатність операційної системи комп'ютера. Комп'ютерні віруси бувають чотирьох типів: шкідник, знищувач, хробак, жарт, комбінований. Інтернет-шахрайство • Прохання про допомогу від товариша через соціальну мережу • Інтернет-магазини • Сайти оголошень Спам — масове розсилання кореспонденції рекламного чи іншого характеру людям, які не висловили бажання її одержувати. Передусім термін «спам» стосується рекламних електронних листів. Несанкціонований доступ до інформаційних ресурсів та інформаційно-телекомунікаційних систем; Ботнет (англ. botnet від robot і network) — це комп'ютерна мережа, що складається з деякої кількості хостів, із запущеними ботами — автономним програмним забезпеченням. Найчастіше бот у складі ботнета є програмою, яка приховано встановлюється на комп'ютері жертви і дозволяє зловмисникові виконувати певні дії з використанням ресурсів інфікованого комп'ютера. Зазвичай використовуються для протиправної діяльності — розсилки спаму, перебору паролів на віддаленій системі, атак на відмову в обслуговуванні, отримання персональної інформації про користувачів, крадіжка номерів кредитних карток та паролів доступу. Кожен комп’ютер в мережі діє як «бот» і управляється шахраєм для передачі шкідливих програм або шкідливого контенту для запуску атаки. Ботнет деколи називають «армією зомбі», так як комп’ютери контролюються кимось іншим, крім їх власника DDoS-атака (Distributed Denial of Service) - атака на відмову в обслуговуванні - напад на комп'ютерну систему з наміром зробити комп'ютерні ресурси недоступними користувачам, для яких комп'ютерна система була призначена. Крадіжка коштів з банківської картки. Крадіжка особистості (англ. Identity theft) - злочин, при якому незаконно використовуються персональні дані людини для отримання матеріальної вигоди.