Обговорення користувача:Петроченко Віктор Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Buruneng у темі «Права патрульного» 29 днів тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ласкаво просимо!

   Основні засади Вікіпедії   
Ласкаво просимо до україномовної Вікіпедії, Петроченко Віктор Іванович!
   Для чого ми розвиваємо Вікіпедію

Вітаємо Вас як нового учасника україномовного розділу Вікіпедії. Сподіваємось на плідну співпрацю з Вами над спільним відкритим проєктом.

Зверніть увагу на наріжні принципи участі: сміливо редагуйте, а в конфліктних ситуаціях, якщо такі виникнуть, завжди розраховуйте на добрі наміри опонента.

Можете скористатися шпаргалкою, якщо Ви ще не знайомі з основами вікірозмітки.

Якщо виникли запитання щодо проєкту або потрібні якісь підказки, пошукайте відповідь на сторінці Довідки. Якщо відповіді на Ваше питання там немає, поставте його у нашій Кнайпі чи комусь із постійних дописувачів.

Кнопка вставки підпису у вікні редагування

На сторінках обговорень бажано ставити автоматичний підпис за допомогою чотирьох тильд (~~~~) або за допомогою позначки підпису у вікні редагування (зображено на малюнку). У статтях, написаних або редагованих Вами, підпис не ставиться.

Ви також можете розповісти про свої інтереси на сторінці інтересів користувачів. Якщо у Вас виникнуть додаткові питання, можете звернутися за порадою до будь-якого користувача з цієї категорії.

Бажаємо успіхів та якнайбільше творчого задоволення!

Велика Британія США Irrespective of your language skills, you are welcome to create your own user page, add interwiki links, upload images, correct data, discuss problems, communicate & cooperate with the community. Please, use language templates from Вікіпедія:Вавилон or create your own ones. You can ask for our help on the Community Portal (help).
   Як створити статтю
   Як редагувати статті
   Ілюстрування статей
   Потренуйтеся тут!
   Правила і настанови
   Стиль оформлення статей
   Авторські права
   Довідка
   Користувачі, що допоможуть Вам
   Словничок вікітермінів

-- Automatic welcomer (обговорення) 19:15, 18 лютого 2016 (UTC)Відповісти

Статтю Земноводні острова Хортиця номіновано на вилучення[ред. код]

Стаття Земноводні острова Хортиця, значний внесок до написання якої зробили Ви, була номінована на вилучення. Якщо Ви зацікавлені у обговоренні з цього приводу, будь ласка, залиште свій коментар на сторінці обговорення номінацій за 23 лютого 2016. Що ще можна зробити? --Zvr (обговорення) 19:36, 23 лютого 2016 (UTC)Відповісти

Статтю Біос висунуто на поліпшення[ред. код]

Стаття Біос, значний внесок до написання якої зробили Ви, була номінована на поліпшення. Якщо Ви зацікавлені у покращенні статті, будь ласка, подивіться на вказані недоліки на сторінці обговорення номінацій за 23 лютого 2021, а краще — доопрацюйте статтю, щоб уникнути можливого її вилучення. --Kharkivian (обг.) 08:42, 23 лютого 2021 (UTC)Відповісти

Статтю Аеробіос висунуто на поліпшення[ред. код]

Стаття Аеробіос, значний внесок до написання якої зробили Ви, була номінована на поліпшення. Якщо Ви зацікавлені у покращенні статті, будь ласка, подивіться на вказані недоліки на сторінці обговорення номінацій за 23 лютого 2021, а краще — доопрацюйте статтю, щоб уникнути можливого її вилучення. --Kharkivian (обг.) 08:44, 23 лютого 2021 (UTC)Відповісти

Статтю Гідробіос висунуто на поліпшення[ред. код]

Стаття Гідробіос, значний внесок до написання якої зробили Ви, була номінована на поліпшення. Якщо Ви зацікавлені у покращенні статті, будь ласка, подивіться на вказані недоліки на сторінці обговорення номінацій за 23 лютого 2021, а краще — доопрацюйте статтю, щоб уникнути можливого її вилучення. --Kharkivian (обг.) 08:45, 23 лютого 2021 (UTC)Відповісти

Порушення авторських прав у статті Ландшафти Запорізької області[ред. код]

Дякуємо, що Ви зробили свій внесок у статтю Ландшафти Запорізької області, але, на жаль, ми не можемо його прийняти, оскільки цей текст захищений авторськими правами і скопійований без змін із таких джерел: http://ir.nmu.org.ua/bitstream/handle/123456789/151681/%D0%9B%D0%95%20%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D1%96%20%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%202018_1.pdf. Як явне порушення авторських прав ми змушені вилучити Ваш внесок у статтю Ландшафти Запорізької області.

Надалі пропонується:

  • якщо Ви маєте дозвіл від власника авторських прав на вільне поширення матеріалу з зазначеного джерела на умовах ліцензії Creative Commons Attribution/Share-Alike, Ви повинні оформити дозвіл системи OTRS.
  • якщо Ви автор матеріалу у зазначеному джерелі, але розмістили цей матеріал на власному веб-сайті раніше, то просто розмістіть на сайті наприкінці сторінки повідомлення «Матеріали статті дозволяється використати відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution/Share-Alike», після чого можете сміливо подавати заявку на відновлення статті Ландшафти Запорізької області, і її буде відновлено.
  • Ви також можете переписати зміст чужого тексту своїми словами й дати посилання на сайт із докладнішим описом. --Kharkivian (обг.) 20:54, 27 квітня 2021 (UTC).Відповісти
Щодо змісту статті «Ландшафти Запорізької області»
Шановний Сергію (Kharkivian)!
Мені здається, що Ви даремно звинувачуєте мене в порушенні авторських прав дніпровських викладачів Національної гірничої академії І. Г. Миронової і В. В. Федотова (Ландшафтна екологія. Матеріали методичного забезпечення до практичних робіт для студентів спеціальностей 101 «Екологія» та 183 «Технології захисту навколишнього середовища» / І. Г. Миронова, В. В. Федотов. — Дніпро: Національний гірничий університет, 2018. — 44 с. http://ir.nmu.org.ua/bitstream/handle/123456789/151681/%D0%9B%D0%95%20%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D1%96%20%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%202018_1.pdf ).
Добродії І. Г. Миронова і В. В. Федотов не мають ніяких авторських прав щодо змісту статті. Це легко довести.
У 2008‒2009 рр., працюючи над довідником «Ландшафти Запорізької області» (Петроченко В. І. Ландшафти Запорізької області: довідник. — Запоріжжя, 2009. — 48 с.) мною були використані результати власних досліджень 1989‒2008 рр., а також 26 літературних джерел, у тому числі підручник провідних українських географів О. М. Маринича і П. Г. Шищенка (Маринич О. М., Шищенко П. Г. Фізична географія України : підручник. — К. : Т-во «Знання», 2006. — 511 с.). Для загальної характеристики степових ландшафтів у довіднику використаний фрагмент вказаного підручника (Маринич, Шищенко, 2006; с. 225) (у довіднику — с. 6‒7).
Цей же фрагмент майже без змін увійшов до другого довідника (Петроченко В. І. Природа Запорізького краю : довідник. — Запоріжжя : Тандем Арт Студія, 2009. — 200 с.; фрагмент — на с. 172).
Навожу цей фрагмент з довідника «Ландшафти Запорізької області» (с. 6‒7):
«Степові ландшафти – тип рівнинних ландшафтів, що сформувалися в умовах недостатньої зволоженості й достатньої кількості тепла на лесових породах і лесах. Характеризуються рівнинно-низовинною, схилово-височинною поверхнею, розчленованою річковими долинами, балками, з великою кількістю степових подів і блюдець на низовинах. У рослинному покриві в минулому переважали природні степи, серед яких були поширені лучно-степові, степові галофітні, петрофітні угруповання, байрачні ліси; тут домінують чорноземи звичайні та південні, темно-каштанові ґрунти в комплексі з солонцями, глеє-солодями, солончаками. Висока розораність степових ландшафтів, характер вітрової діяльності та випадання атмосферних опадів спричиняють розвиток вітрової і водної ерозії. Степові ландшафти поділяють на три підтипи: північностепові, середньо степові, південностепові (сухостепові)».
У 2009 році електронні версії обох довідників було розміщено на сайті zoctkum.ucoz.ua, а пізніше – на ряді інших сайтів:
http://zoctkum.ucoz.ua/publ/07_dovidkovi_vidannja/priroda_zaporizkogo_kraju_dovidnik_petrochenko_v_i_2009/17-1-0-36
http://zoctkum.ucoz.ua/publ/07_dovidkovi_vidannja/landshafti_zaporizkoji_oblasti_dovidnik/17-1-0-20
http://herba.msu.ru/shipunov/school/sch-ru.htm
https://www.livelib.ru/book/1001270489-priroda-zaporizkogo-krayu-dovidnik-vi-petrochenko
https://www.docme.su/doc/114006/priroda-zaporіz._kogo-krayu--v.petrochenko
https://sites.google.com/site/berdanskliteraturnyj/nasi-vidanna/petrocenko-priroda-zaporizkogo-krau
https://www.studmed.ru/petrochenko-v-priroda-zapor-zkogo-krayu-dov-dnik_157689d6b29.html
Примірники обох довідників потрапили до фондів ряду національних, обласних та університетських бібліотек.
У цьому році вищевказаний вказаний фрагмент тексту (з незначним редагуванням у кінці фрагменту) «перекочував» до статті Вікіпедії «Ландшафти Запорізької області» із посиланням на першоджерело, тобто підручник О. М. Маринича і П. Г. Шищенка (2006) (у статті — примітка[6]).
І, на останнє. Зрозумійте мене правильно, Сергію: я хочу тільки одного — справедливості. А ситуацію, що виникла, вважаю прикрим непорозумінням.
З повагою, В. І. Петроченко --Петроченко Віктор Іванович (обговорення) 15:52, 30 квітня 2021 (UTC)Відповісти
Дякую за відповідь. У мене була думка, що це Ваші книжки, і що ви порушили авторське право самого себе, як би це не смішно було. Дивіться, за правилами (ВП:АП) Ви не можете навіть свої роботи дослівно копіювати у Вікіпедії, тому що ЗУ "Про авторське право та суміжні права", Бернська конвенція та американське законодавство (сервери в США) це забороняють. Чому? Ваші книги видані за копірайтом. Авторські права у Вас. Натомість матеріали Вікіпедії дозволено поширювати з комерційною метою (будь-хто може зі статей у Вікіпедії створити книгу і продавати її - і це буде легально). Копірайт має одну важливу деталь: зміни у текст можуть вноситись лише за вашої згоди, а у Вікіпедії - такої згоди не потрібно, і це ліцензією, яка відповідає закону, обумовлено. В цьому є ключова не сумнісніть копірайту і копілефту. Виправити можна цю проблему або тим, що переписати текст іншими словами, або Ви маєте дати дозвіл на вільне використання за комерційною ліцензією ваших довідників (див. ВП:Дозвіл). Ця проблема буденна для укр-вікі і, на жаль, такі вже правила... Прошу звернути увагу на цю ситуацію NickK, Brunei Submajstro, AlexKozur. --Kharkivian (обг.) 22:19, 30 квітня 2021 (UTC)Відповісти
Шановний Сергію (Kharkivian)!
Замість вилученого "спірного" фрагменту розмістив у статті новий оригінальний текст.
З повагою, В. І. Петроченко --Петроченко Віктор Іванович (обговорення) 07:55, 2 травня 2021 (UTC)Відповісти

Долучайтеся до Місячника ілюстрування української природи[ред. код]

Вітаю! Раніше ви брали участь у фотоконкурсі «Вікі любить Землю». На жаль, цього року українська частина фотоконкурсу не відбудеться через безпекові ризики, пов’язані із російським вторгненням. Однак натомість проходить інша тематична кампанія — Місячник ілюстрування української природи.

Це проєкт, присвячений ілюструванню української Вікіпедії та Вікіданих світлинами з фотоконкурсу «Вікі любить Землю», поданими у минулі роки. Із 2013 року ми спільно зібрали майже 115 тисяч світлин пам'яток природи України, однак далеко не всі наразі знайшли своє місце на сторінках статей Вікіпедії. Цього літа — до 5 серпня — ми працюємо над тим, щоб покращити ілюстрування найбільшої у світі енциклопедії.

15 найактивніших учасників та учасниць отримають цінні призи — сертифікати інтернет-магазинів. Також усі зможуть отримати офіційний сертифікат участі від громадської організації «Вікімедіа Україна», яка організовує проєкт.

--Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 12:02, 11 липня 2022 (UTC)Відповісти

Стаття Латаття біле[ред. код]

Дякую за редагування статті, пане Віктор, вона є у списках конкурсу Вікіпедія для школи/Географія/2023. Запрошую долучитися, поставити на СО статті шаблон {{Wiki for school 2023}}.-- з повагою Ірина Бучнєва (обговорення) 12:28, 4 листопада 2023 (UTC)Відповісти

Гекон середземноморський[ред. код]

Вітаю! Скажіть, чому у вищезазначеній статті є фраза "Жовтопузик як раритетний вид занесений до ..." ? До чого тут жовтопузик? --Yozh (обговорення) 16:17, 18 грудня 2023 (UTC)Відповісти

Вибачаюсь. Це звісно прикра помилка і я її виправлю. Дякую --Петроченко Віктор Іванович (обговорення) 17:30, 18 грудня 2023 (UTC)Відповісти

Права патрульного[ред. код]

Доброго часу доби. Пропоную Вам подати заявку на статус патрульного. Це зробить Ваші редагування автоматично перевіреними та зменшить роботу іншим патрульним. На Вас це не накладає додаткових зобов'язань, хіба окрім сумлінних редагувань, які Ви й без того робите. --Buruneng (обговорення) 22:59, 25 квітня 2024 (UTC)Відповісти

Дуже дякую, але поки вважаю себе не готовим до цієї справи. --Петроченко Віктор Іванович (обговорення) 10:31, 26 квітня 2024 (UTC)Відповісти
(Прибрав вторгнення вандала. --Buruneng (обговорення) 22:41, 26 квітня 2024 (UTC))Відповісти