Обговорення користувача:Alex K/Відкат правок у статті Козаки (19.02.2011—19.02.2011)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Повний архів: Обговорення_користувача:Alex K/АвтоАрхів
Обговорення: Обговорення_користувача:Alex K

Відкат правок у статті Козаки[ред. код]

Доброго дня! Поясніть будь-ласка, на якій підставі ви кілька разів відкотили мої правки до даної статті, зокрема вилучили такі речення як:

Коза́ки' — спільнота жителів Великого Степу, вихідців з різних народів і віросповідань, яких відрізняв особливий спосіб життя, звичаї і традиції. Велику частину козацького життя займала військова справа, що пов'язана з складними суспільними умовами степового життя того часу.

Деякі дослідники до козаків відносять також казакські (казахські), киргизькі (киргиз-кайсацькі) і татарські війська-орди, які виникли на теренах зруйнованої держави Чингізхана, держави Великого Війська Степового, пояснюючи це тим, що як вони так і стосовно них в джерелах також вживається назва козаки, а також тим, що їх спосіб життя багато в чому тотожній з козацьким (православним руським козацтвом). В рамках нової суспільної структури Російської імперії, деякі козацькі війська і орди ліквідовувалися, в той час як інші (переважно ті, які були лояльні царату і займали стратегічне положення) були включені до складу імперської армії (політика військових формувань аналогічна Римській імперії).

З повагою, Bro.Sergiy 13:24, 19 лютого 2011 (UTC)Відповісти

  • Вітаю. Пояснюю: головна причина — ви даєте зайву і неточну інформацію.
  • "Козаки не спільнота жителів Великого Степу". В Монголії чи Казахстані козаки не водилися. Козацтво — східноєвропейське "річкове" явище, а не "степове". Виникали не в степах, а лісостеповій зоні.
  • Усі спільноти відрізняє особливий спосіб життя, звичаї і традиції. Ваші речення ні про що не говорять, визначення не уточнюють.
  • "Деякі дослідники" — хто саме? І чому саме ці дослідники повинні бути у визначенні? Серйозно раджу використовувати ВП:АД.
  • Киргизи, казахи — козаки? Антиакадемічна публіцистична бздура. Чингізхан би здивувався!
  • Римська імперія до чого? Чому про ацтеків і китайців не згадали...
  • Про російську імперію вже у визначенні було і до ваших правок--天津日高日子波限建鵜葺草葺不合命 13:37, 19 лютого 2011 (UTC)Відповісти
Існує чимало досліджень, де висловлюється зовсім інша думка. Слово козак походить зі словника степових народів і згадується з XIII ст., коли ще ніякого Війська Запорізького не існувало.
Ось приклад думки, яка відрізняється від наведеної вами:
Современное "казах" - более позднее написание. В примечании к труду В.В. Радлова "Из Сибири" говорится: "Киргизами Радлов именует главным образом казахов, хотя и указывает, что их правильное название и самоназвание казак. Такое ошибочное название казахов получило в дореволюционной литературе широкое распространение. Их именовали также казак-киргизами, киргиз-кайсаками, киргиз-казаками, но отнюдь не из-за отсутствия самоназвания народа казах (казак), которое существовало по крайней мере с XV в., а в русских документах применялось уже в XVI-XVII вв., что отметил еще в начале XIX в. А. Левшин в своей статье "Об имени киргиз-казачьего народа...". Он писал, что киргиз-кайсакам дают чужое имя, которым ни они сами себя, ни соседи, исключая россиян не называют... Киргиз есть название народа совсем другого... Название казак принадлежит киргиз-кайсакским ордам с начала их существования, они себя иначе не называют. Замена самоназвания народа другим названием, как полагают исследователи вопроса, произошло в результате стремления отличать в официальных документах этот народ от русского казачества соседних районов Сибири... С.579-580" - Б.К. Bro.Sergiy 14:06, 19 лютого 2011 (UTC)Відповісти
Поняття спільноти несе дещо інший зміст від поняття народ. Існують професійні спільноти, релігійні спільноти, спільноти по інтересам. Думаю ви погодитесь, що козаків правомірно розглядати як спільноту, але не обов'язково як народ і не обов'язково як професійну спільноту, касту чи прошарок. Bro.Sergiy 14:06, 19 лютого 2011 (UTC)Відповісти
Оскільки така думка існує, користувачам Вікіпедії, які знайомляться з даним питанням варто знати про її існування, поряд з іншими думками на цю тему. Bro.Sergiy 14:06, 19 лютого 2011 (UTC)Відповісти
Римська імперія являє чудовий зв'язок і показує прямі параллелі з історією Россійської імперії. Керівники Російської імперії були людьми європейської культури і освіти, а в тогочасній Європі спадщина Римської імперії ретельно вивчалася з усіх можливих сторін. Російські імператори прямо проголошували себе спадкоємцями Римської імперії і античної культури в усіх сферах - від культури до архітектури і військової справи. Відношення цивілізованих римлян до диких варварів (зокрема скіфів і сарматів - предків козаків) боротьба і взаємодія з ними добре описані в літературі. Козаки у XVII-XVIII ст. в публікаціях Російської імперії доволі часто називаються скіфами і сарматами. Більш того, вони самі це визнавали і були горді з цього (Юрій Хмельницький - напр. відомий як князь Сарматії). Нагадаю також, що римляни брали загони варварів на службу для захисту і протидії іншим варварам. Всі ці міркування дають підстави згадати про ці факти в статті, тим більш це допоможе зрозуміти людей того часу (зокрема урядовців Імперії) і їх спосіб вирішення суспільних проблем. Bro.Sergiy 14:06, 19 лютого 2011 (UTC)Відповісти
А от досвід китайців і ацтеків в ті часи був нікому не відомим, не потрібним і не авторитетним. До теми він прямого відношення немає. Bro.Sergiy 14:06, 19 лютого 2011 (UTC)Відповісти
  • Не розбивайте повідомлень, будь ласка. Неможливо орієнтуватись.
  • Етимологія явища і саме явище не тотожні речі. Ви даєте визначення явищу! Етимологія слова козак не виходить за межі гіпотез. До того ж більшість цих гіпотез, складаються зі швидкістю наспиання статей вікіпедії. Звертайтеся до всесвітньо визнаних академічних праць, а не журналістських публікацій в інтернеті. Для гіпотез є розділ у статті, а не визначення.
  • Спільнота — це спільнота. Ніхто про народ не говорив. Мова була про те, що усі спільноти відрізняє особливий спосіб життя, звичаї і традиції. Геї мають свої "життя, звичаї і традиції", духівництво — свої, робітники — свої. Все це спільноти. Ваше речення невдале.
  • Є думка, що Земля квадратна. Але писати про цю думку у визначенні планети Земля — абсурд. Повторюю є ВП:АД.
  • Римська імперія — ваша вигадка. Паралелі - паралелями, а римська імперія до козаків ніякого стосунку немає. У вікіпедії є правило — жодних ВП:ОД і посилання на ВП:АД. Неможна видавати свої роздуми у статтях вікіпедії і писати при цьому "Деякі історики вважають". Це моветон і порушення правил.--天津日高日子波限建鵜葺草葺不合命 14:23, 19 лютого 2011 (UTC)Відповісти