Обговорення користувача:Malashchuk Tetyana/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Жінки в Збройних силах України


У роки громадянської війни жінки-комуністки воювали на фронті головно як медсестри й політруки, але лише зрідка на бойових посадах (це стосувалося і цивільної партійної роботи — переважно паперова чи адміністративна праця на низьких посадах, лише жінки з жінвідділів досягали якихось лідерських позицій) [1]

Протягом останніх років вдалося зняти заборону на більш ніж 400 професій, які раніше вважалися "небезпечними" для жінок. Також був розширений список військових професій і звань, які можуть обіймати жінки, бо на початку війни ті з них, хто воював, були змушені записуватися бухгалтерами, кухарями чи медиками https://genderindetail.org.ua/season-topic/gender-after-euromaidan/yak-zhinki-zminili-ukrainsku-armiyu-1341190.html

Із кожним роком від початку Незалежності українська армія збільшувала кількість жінок-військовослужбовців, які проходили службу за контрактом. Уже у 2012 році, згідно зі статистикою Міністерства оборони України, кожен п’ятий військовослужбовець в Україні був жінкою, а українська армія вважалася однією з найбільш фемінізованих у Європі. Аналогічну тенденцію можна було спостерігати й в інших країнах світу.

Проте, на жаль, кількість жінок зовсім не означає рівні можливості та рівний доступ до всього. Наприклад, у Збройних силах США сотні жінок-військовослужбовців мають звання "генерал", а в Україні лише з десяток жінок дослужилися до звання полковник, та й то медичної служби. На тлі досягнень жінок у цій сфері суспільство майже нічого не знає про їхні проблеми.http://www.theinsider.ua/ukr/lifestyle/5693d03401fe8/

Тема "жінка на війні" доволі дискусійна. Досі побутують стереотипи про те, що жінкам не місце на війні; що захищати країну та охороняти слабших – це завдання чоловіків.

Автор цього матеріалу свого часу, на початку 1980-х, теж зверталася з проханням до міністра оборони тоді Радянського Союзу по дозвіл навчатися у військовому училищі. І домоглася свого. Але не надовго. Заміжжя й отримана травма перервали навчання. Але не військову службу. Та й тоді доводилося частенько чути: "О, баба в армії! Шо ти тут робиш?!" І хоча здебільшого колеги по службі ставилися з повагою, все одно постійно відчувалося приниження, відчуття меншовартості, брудні жарти на кшталт: "Я щось не розумію, для чого потрібна баба в армії? Вона ж знає лише одну команду: "Лягай!" Та й ту виконує неправильно".

Більшість аргументів тримаються на твердженні, що жінки є фізично слабшими, і неефективно діють у бойовій ситуації. Хоча численні дослідження переконливо свідчать, що, незважаючи на об'єктивну фізичну слабкість порівняно з чоловіком, жінки більш витривалі, при тривалих навантаженнях можуть, наприклад, довше залишатися на дистанції та продовжувати біг.

Відповідно до наказу міністра оборони України №46 "Про введення в дію Переліку посад офіцерського складу, на які можуть призначатися жінки, прийняті на військову службу за контрактом у добровільному порядку", жінки можуть бути призначені на такі посади: офіцер/психолог, офіцер/народознавець, офіцер з правового виховання, офіцер/психофізіолог, перекладач, старший начальник (помічник начальника) фінансової служби, старший (молодший) науковий співробітник, начальник аптеки, начальник лазарету (медпункту), начальник відділення поліклініки (санаторію, будинку відпочинку), старший ординатор тощо. Жінка може проходити службу за контрактом на будь-якій посаді, але, згідно з документами, на визначених спеціальностях, як правило, це телеграфіст, радіотелеграфіст, бухгалтер, діловоди. Причина такого явища радше в менталітеті військового керівництва та гендерних стереотипах. Здолала її незначна кількість офіцерів-жінок (близько 900, з яких старших офіцерів – одиниці).http://www.theinsider.ua/rus/lifestyle/5693d03401fe8/

В Україні 6 грудня відзначали День збройних сил. Армія радикально змінилася після анексії Криму і початку збройного конфлікту на Донбасі. А зараз службовці чоловіки і жінки отримали рівні права.

Загалом у ЗСУ на сьогодні налічується 23% жінок, з яких 11% - це жінки-військовослужбовці. Частка жінок, які несуть службу в ООС, становить 10% від загальної кількості залучених військових.[5]

Сьогодні у війську 27074 жінок-військовослужбовиць, з них 949 – старші офіцери[6].

У 2008 році серед військових було всього 1800 жінок. У 2017-му службу проходили вже понад 23 тисячі, а минулого року майже 25 Статус учасника бойових дій за участь в АТО/ООС мають 9916 жінок, 166 військовослужбовиць у період з 2014 року відзначили державними нагородами України.

Як жінки змінили українську армію. Гендер в деталях. Процитовано 2020-03-16.
Жінки в армії: Чим допоможе Україні створення Центру гендерних компетенцій – Depo.ua. www.depo.ua (uk). Процитовано 2020-03-16.
Що жінка робить в армії?. www.theinsider.ua. Процитовано 2020-03-16.
Що жінка робить в армії?. www.theinsider.ua. Процитовано 2020-03-16.
Жінок в українській армії вже понад 20% - Міноборони. www.ukrinform.ua (uk). Процитовано 2020-03-16.
Кількість жінок в українській армії за 10 років збільшилася у 15 разів. Українська правда _Життя. Процитовано 2020-03-16.