Обговорення користувача:Romanbibwiss/Архіви/2021/лютий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Romanbibwiss у темі «Communes nouvelles» 3 роки тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Зробіть можливим святкування 30-річчя української держави у Вікіпедії

Шановний(а) дописувачу(ко) української Вікіпедії Romanbibwiss/Архіви/2021/лютий!

Запрошую, Вас взяти участь у Місяці 30-річчя Української незалежності, що проходитиме з 24 липня по 24 серня 2021 року. Якщо ви можете прошу вас поставити підпис на сторінці конкурсу, щоб він з ідеї переріс в реальний проект!) Вікіпедія:Проєкт:Тематичний тиждень/Пропозиції/Місяць 30-річчя Української незалежності

Ви зможете написати на теми запропоновані в списку, а також написати на будь-яку тему яка вам до вподоби. Будемо раді вашій участі!--Користувач:Ольжич Мушинський (обг.) 13:58, 4 лютого 2021 (UTC)

Вітаю @Ольжич Мушинський:, чудова ініціатива, охоче підтримаю!--Romanbibwiss (обговорення) 13:56, 4 лютого 2021 (UTC)

Дякую за швидкість

Доброго дня! Дякую, що ви так швидко покращуєте категоризацію моєї статті. Я її ще редагувала, тож двічі напоролась на конфлікт редагувань, намагаючись зберегти свою версію до того, як її почнуть покращувати інші ) -- Ата (обг.) 09:36, 7 лютого 2021 (UTC)

Вітаю! @Ата: Я перепрошую, не подивився на час Вашого останнього редагування, й шаблону на сторінці не бачив. --Romanbibwiss (обговорення) 09:40, 7 лютого 2021 (UTC)

Стосовно статті «Діаґор Мілоський»

Доброго дня.

Ви створили статтю Діаґор Мілоський, подавши ім'я через букву «Ґ».

Я так розумію, Ви керувались п.3 § 122 Правопису 2019 р. про спосіб передачі звука [g].

Але це не той випадок - у назві «Διαγόρας» немає цього звука. У відповідній статті вказано, як звучить, і як слід передавати звук, який позначає буква «γ».

З повагою, --V Ryabish (обговорення) 13:04, 9 лютого 2021 (UTC)

Вітаю! @V Ryabish:. Дякую за уточнення, я вважав, що γ у власних назвах буде ґ, особливо якщо це давногрецький варіант. Ось у нас у статті Гамма сказано: У давньогрецькій мові гамма позначала дзвінкий м'якопіднебінний проривний /ɡ/. Але я не є фахівцем ні з грецької мови, ні з передачі грецьких слів в українській, тож радий вислухати поради людей, які на цьому розуміються. З повагою, --Romanbibwiss (обговорення) 13:49, 9 лютого 2021 (UTC)
Ну я абсолютно не фахівець у грецькій мові:) Хоча мені здається, що це ім'я прийшло до нас не з давньогрецької мови, а пізніше. Бачу, Ви перейменували статтю. ДУмаю, так буде логічніше, а з перенаправленням будуть доступні обидва варіанти.
З повагою, --V Ryabish (обговорення) 20:04, 9 лютого 2021 (UTC)

Питання від Рошко Станіслав (19:36, 11 лютого 2021)

Добрий вечір, наставнику! У мене досить незвичне запитання. Чому на інтерактивних картах, які наявні в деяких статтях, здебільшого про населені пункти та країни, у складі яких вони перебувають, тимчасово окупована територія України, тобто територія півострова Крим, позначена, як частина Російської Федерації? Зазначаю, що аж ніяк не спірною, кордон проведений на межі Херсонської області й Криму. На мості через Керченську протоку жодної лінії не проведено. Поясніть, будь ласка. --Рошко Станіслав (обговорення) 19:36, 11 лютого 2021 (UTC)

Вітаю @Рошко Станіслав:! Це хороше питання! Підозрюю, що якісь користувачі намагаються таким чином легітимізувати окупацію. На жаль, я сам не надто розбираюся в картах, тож попрошу Вас підняти це питання або як нову тему у Кнайпі, або як запит до адміністраторів. Важливо вказати, які саме карти Ви маєте на увазі. З повагою, --Romanbibwiss (обговорення) 19:46, 11 лютого 2021 (UTC)

Communes nouvelles

Вітаю! Назбиралось вже біля 800 об'єднаних муніципалітетів (fr:Commune nouvelle), треба би було постворювати статті. Чи Ви могли б і цього разу допомогти з транслітерацією? Мені вдалося відновити програму і базуючись на fr:Liste des communes nouvelles créées en 2015 створити таблицю .../Франція/Communes nouvelles (за 2015 маленька, наступні більші). Справа не надто невідкладна, багато роботи "в реалі", раніше кінця грудня і так заливку не почну. Якщо погодитесь, то кілька технічних моментів і питань:

  • Треба перевірити/виправити транслітерацію в другій колонці (безпосередньо там). Таблицю можу переробити, якщо такий формат незручний.
  • Чи потрібно нам відрізняти статус "Commune nouvelle" як це роблять французи? В англійській вікі не відрізняють.
  • Французи заплутали ситуацію з приєднанням муніципалітетів до іншого - змінили стару статтю (можливо вилучили стару і створили з тією ж назвою), але відділили її в новий елемент вікіданих (fr:Tollaincourt, Толленкур) - втратилось інтервікі. Ще недавно я міг знайти українську статтю через англійську, але там також вже "пішли" в новий елемент. Спробую ще через якусь мову, але може виникнути ситуація коли в нас стаття є, але бот її не знайшов, а транслітерував з помилкою.

--Rar (обговорення) 18:48, 4 грудня 2020 (UTC)

Вітаю, @Rar:! Так, було би добре постворювати ці статті. У мене зараз також не надто багато часу, але було би гарно, якби Ви зробили таблиці, а я принагідно перевірю транслітерацію, після 30 000 всього 800 назв – не проблема. Не думаю, що потрібно відрізняти нова/ненова, адже зараз вона нова, а через десять років може бути знову реформа, тоді доведеться писати "нова 2030 року", не думаю, що це має сенс. Може ще через німецьку спробувати пошукати? У них, здається, всі нові муніципалітети вже є. Німці пишуть у визначенні "комуна така-то", а вже в самій статті згадують про те, що вона була створена відповідно до декрету 2015 року і т.д. Ми могли би таку стандартну фразу вписати у всі 800 нових статей. --Romanbibwiss (обговорення) 19:38, 4 грудня 2020 (UTC)
Доброго вечора! Я зробив таблички і почистив їх. Якщо не було інтервікі з французької, то після українського варіанту стоїть мова з якої бот знайшов інтервікі (en, de, es) або, якщо це нова транскрипція, - (tr). На початку є два муніципалітети які появились в 2013 (fr:Chemillé-Melay, fr:Clefs-Val d'Anjou), у нас немає, зроблю стаби, хоч довго вони не проіснували. Далі є зо 3 десятки випадків, коли нові муніципалітети створені в 2016-17 приєднували до себе інші в 2018-19. Ці транскрипції, відповідно, в табличках є 2 рази. Дякую!--Rar (обговорення) 21:33, 18 грудня 2020 (UTC)
Доброго вечора, @Rar:! Так, бачу таблички .../Франція/Communes nouvelles, принагідно перегляну і повідомлю, коли все буде готово. --Romanbibwiss (обговорення) 22:56, 18 грудня 2020 (UTC)
Вітаю, @Rar:! Почав перевіряти. 2015 – готово. Знайшов дві старі помилки і кілька дрібниць. 2016 – сьогодні в роботі. Жугон-ле-Лак – треба розрізнити старий і новий муніципалітет. Треба Діуа – помилка в старих назвах.--Romanbibwiss (обговорення) 11:05, 17 січня 2021 (UTC) Каньяк на Каніяк треба перейменувати. Пон-де-Монвер - Сюд-Мон-Лозер (може тут тире треба?). Брюнстат на Бренстат треба перейменувати. 2016 – готовий.--Romanbibwiss (обговорення) 12:07, 17 січня 2021 (UTC) Укк краще на Ук перейменувати.Коньяк-де-ла-Монтань на Коніяк-де-ла-Монтань перейменувати. Плугенас на Плугенаст, Ланга на Лангаст перейменувати. Пе-де-Клерваль на Пеї-де-Клерваль. Тепер уже весь список готовий. Вдалося виправити декілька старих помилок завдяки новим сервісам вимови та іншим джерелам. --Romanbibwiss (обговорення) 13:15, 17 січня 2021 (UTC)
Дякую! Гляньте ще фаховим оком на першу пробу: Еклоз-Бадіньєр та зміни в Еклоз і Бадіньєр, може запропонуєте кращі формулювання. Особливо "1 січня 2015 року Бадіньєр разом із Еклоз ввійшов до новоствореного муніципалітету Еклоз-Бадіньєр." Не ризикну відмінювати ботом назви муніципалітетів (Еклозом) і не хочеться двічі повторювати "муніципалітет". Англійська назва місяця в посиланні приходить з Вікіданих, спробую ще це виправити, в задумі перехід на вікідані у всіх муніципалітетах. Категорії колишніх муніципалітетів за департаментами постворюю ботом, а після заливки — зміни в списках за департаментами і в шаблонах. --Rar (обговорення) 09:06, 18 січня 2021 (UTC)

Вітаю!@Rar: Думаю, те формулювання, яке є зараз у статті, цілком бездоганне: "Еклоз-Бадіньєр утворено 1 січня 2015 року шляхом злиття муніципалітетів Еклоз i Бадіньєр". Тут ми не повторюємо зайвий раз слово "муніципалітет" і оминаємо зайві для нашої мети закінчення відмінків.--Romanbibwiss (обговорення) 10:35, 18 січня 2021 (UTC)

@Rar: А тепер старий Еклоз. Маємо зараз "1 січня 2015 року Еклоз разом із Бадіньєр ввійшов до новоствореного муніципалітету Еклоз-Бадіньєр". Можна зробити: "1 січня 2015 року Еклоз і Бадіньєр було об'єднано в новий муніципалітет Еклоз-Бадіньєр".--Romanbibwiss (обговорення) 10:40, 18 січня 2021 (UTC)
Вітаю! Вибачайте за довгу паузу, буду потроху повертатися. Поперейменовував ті кілька муніципалітетів, два питання залишилось: з 2013 Шеміє-Меле, а стара назва Шемільє і залишено Пе-де-Бельве, хоч в іншому випадку виправлено на Пеї. --Rar (обговорення) 14:16, 17 лютого 2021 (UTC)
Вітаю @Rar: Шемільє треба також на Шеміє перейменувати, це також стосується Шемільє-сюр-Дем, Шемільє-сюр-Ендруа, ще не створеної статті fr:Chemillé-en-Anjou (Шеміє-ан-Анжу) та ще не створеного дизамбіга fr:Chemillé (homonymie) (Шеміє (значення)). fr:Pays de Belvès тут має бути Пеї-де-Бельвес. Так само – Бельве треба перейменувати на Бельвес, Сен-Жермен-де-Бельве на Сен-Жермен-де-Бельвес, Саль-де-Бельве на Саль-де-Бельвес, а зі статтею Бельвес-де-Кастійон все гаразд, вона з самого початку мала правильну назву. Можна ще дизамбіг Бельвес (значення) зробити, за аналогією до німецького de:Belvès (Begriffsklärung), бо бачу, що ще й кантон такий є. --Romanbibwiss (обговорення) 15:55, 17 лютого 2021 (UTC)
Зробив всі нові за 2015 рік (приєднання пізніше). Ще зауважив Клю-Вільнев, але Клюкс і новий Сен-Крепен-Ібувіллер, але старий Сен-Крепен-Ібувілле (приєднання?). --Rar (обговорення) 08:29, 18 лютого 2021 (UTC)
Вітаю! @Rar: Клюкс треба на Клю перейменувати (принаймні так німці пишуть, у сервісі вимови цей топонім відсутній), Сен-Крепен-Ібувіллер – тут перевірив, все правильно, читається із закінченням – Ібувіллер.--Romanbibwiss (обговорення) 08:46, 18 лютого 2021 (UTC)
Ще скажіть яке Ваше ставлення до цього перейменування? --Rar (обговорення) 12:46, 18 лютого 2021 (UTC)
Ну там має бути інше посилання, не УСЕ (2006), а конкретно §126. Звук [ j ] Нового правопису 2019 року. Там справді є приклад Савоя. Тобто додаткова йотація прибирається: замість Майєр – Маєр, Савойя – Савоя і т.д. --Romanbibwiss (обговорення) 15:15, 18 лютого 2021 (UTC)
Дякую, хотів упевнитись, бо це вимагало кількох змін в сотнях статей, вчора навіть ботом зайняло кілька годин. Мабуть так само треба змінити Майєнн (департамент) і подібні? Посилання на УЛІФ неактуальне, там вже також Маєнн (щоправда річка). Ще кілька неузгодженостей нових і старих назв: Бедуе-Кокюре, Бедуес; Венжерсем-ле-Катр-Бан, Венгерсайм; Бренстат-Діденайм, Брюнстат; Сеніє-Сен-Совер, Сенільє. --Rar (обговорення) 10:46, 20 лютого 2021 (UTC)
Вітаю! Бедуе-Кокюре треба перейменувати на Бедуес-Кокюрес; Венжерсем-ле-Катр-Бан, Венгерсайм – обидва неточно, треба Вінгерсайм-ле-Катр-Бан, Вінгерсайм; Брюнстат перейменувати на Бренстат; Сенільє перейменувати на Сеніє. Щодо Mayenne, то за новим правописом тут аналогічно то Cayenne (ця назва згадана в прикладах до №126 як Каєнна), значить тоді Маєнн.--Romanbibwiss (обговорення) 11:40, 20 лютого 2021 (UTC)
Вітаю, 2018 одна неузгодженість — Трі-Шато, а є Трій-Шато, 2019 кілька — Оло-Сенса, є Олос (Ар'єж); Тарт (зайняте пирогом), є Тар-л'Аббе і Тар-ле-О; Сігулез-е-Фложак, є Сігуле (можливо так має бути через -е ?); Сен-Беа-Лез, є Сен-Беат. У 2016 fr:Nanchez було Нанше (не створена, богиня перешкодила )), у 2019 Наншез. Юїє-Лезіньє, є Юїльє; Бейред-Жуме-Каму, є Камус; Глієр-Валь-де-Борн, є Ле-Петі-Борнан-ле-Гльєр.--Rar (обговорення) 17:29, 25 лютого 2021 (UTC)
Вітаю! Я зараз все перевірю й зразу напишу.--Romanbibwiss (обговорення) 17:37, 25 лютого 2021 (UTC)
Отже, Трій-Шато – це помилка, треба Трі-Шато. Оло-Сенса: тут є суперечливі джерела, але думаю, накраще написати Олос-Сенсат. Тарт: треба Тар. Сігуле: краще Сігулес і може краще Сігулес-е-Фложак. Сен-Беа-Лез, краще також Сен-Беа. Треба Нанше (знайшов два джерела на таку вимову). Юїльє, краще Юіє. Краще Бейред-Жуме-Камус. Краще Ле-Петі-Борнан-ле-Глієр.--Romanbibwiss (обговорення) 18:19, 25 лютого 2021 (UTC)

Питання від Daria COLLAR (12:56, 11 лютого 2021)

Доброго дня. Мене звати Дарія, я ЗМІ-менеджерка COLLAR Company. Хотіла порадитися з Вами перед створенням сторінки компанії, попередити про конфлікт інтересів та запитати, чи потрібні додаткові перевірки на неупередженість фактів, чи достатньо звичайної перевірки? --Daria COLLAR (обговорення) 12:57, 11 лютого 2021 (UTC)

Вітаю! @Daria COLLAR: Якщо Ви маєте намір створити статтю про певну фірму, то почати слід з ознайомлення з загальними критеріями значущості та критеріями значущості для організацій. Якщо Ви бачите, що фірма, про яку Ви хочете написати статтю, проходить за цими критеріями, тобто має всеукраїнське чи міжнароджне значення, а її діяльність широко висвітлена в центральних медіа, тоді можете створювати статтю. Проте ця стаття не повинна мати вигляд рекламної: Ви можете розповісти про історію створення та розвитку, згадати напрямки роботи, але не у вигляді каталогу послуг. Для орієнтації перегляньте вже наявні статті за спорідненою тематикою. Звичайно, не кожна стаття у вікіпедії може слугувати за зразок, але принаймні Ви матимете певний орієнтир. Якщо будуть додаткові питання, будь ласка, звертайтеся. З повагою, --Romanbibwiss (обговорення) 16:06, 11 лютого 2021 (UTC)
Дякую! Зробила статтю, якщо матимете час, перегляньте, будь ласка, чи все добре. Готова редагувати і адекватно сприймаю зауваження. --Daria COLLAR (обговорення) 13:46, 16 лютого 2021 (UTC)
Вітаю! @Daria COLLAR: Стаття виглядає нормально. Я додав картку компанії, подивіться, будь-ласка, й заповній її, бо я тільки кілька параметрів подав, я бачив на сайті, що компанія заснована 1995 року, це варто згадати в статті. Єдине, шкода, що у вас україномовного сайту немає. Моє пошанування, --Romanbibwiss (обговорення) 16:28, 16 лютого 2021 (UTC)

Вікіпроєкт Транспорт

Шановний Romanbibwiss/Архіви/2021, запрошуємо Вас до Вікіпроєкту «Транспорт» !
Вітаю! Дуже вам дякуємо за участь і ваш внесок в Транспортний марафон! Разом із цим ми щиро вдячні вам за все, що ви зробили задля розвитку цієї теми в Українській Вікіпедії й сподіваємося, що ви продовжите. Ви можете допомогти будь-коли, створюючи нові статті чи шаблони та запропонувавши іншим користувачам приєднуватися до проєкту. Запитуйте та долучайтесь — давайте розвивати Вікіпедію разом!

--Kisnaak Обг.Внесок 16:49, 19 лютого 2021 (UTC)

Дякую за запрошення!--Romanbibwiss (обговорення) 19:31, 19 лютого 2021 (UTC)