Обговорення користувачки:Червона Троянда/Опитування

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Що змушує вас витрачати свій час на Вікіпедію?

Користувач1[ред. код]

Любов до української мови.

/ Приклад відповіді /

Користувач2[ред. код]

Наповнення прогалин в інформаційному просторі.

/ Приклад відповіді /

Користувач3[ред. код]

Хобі.

/ Приклад відповіді /

Користувач4[ред. код]

Я має з цього матеріальний зиск.

/ Приклад відповіді /

Юрій Дзядик: головне вікі-питання[ред. код]

Шановна пані Червона Трояндо!

Нарешті, починаю відповідь на Ваше Головне вікі-питання, diff.

Оскільки воно головне, то потребує часу на серйозне обдумування. Тут поспіх недоречний.

Втім, моя відповідь вже є. Вона розкидана у десятках, а може й сотнях моїх коментарів за десять з гаком років у Вікіпедії. Потрібно зібрати докупи, і оформити.

Поки що збираю докупи думки. Коли починаєш, усе ясно і просто. Коли вже чимало зроблено, важче знайти віповідь. Як річка, весело починається з чистого джерела, а дельта широка і розгалужена, і вода буває каламутна. Зате дельта Нілу годує десятки мільйонів, а його витік шукали сотні років. Довго просто гадали, що з Неба тече.

Тези
  • Вікіпедія має бути енциклопедією. Тобто, віддзеркалювати світ.
  • Вікіпедія пише хто завгодно. Отже, Вікіпедія є сукупність безлічі кривих віддзеркалень світу.
  • Українську Вікіпедію пише консенсусом україномовна спільнота світу. Тому Українська Вікіпедія це очі, якими україномовна спільнота світу бачить світ. Поки що бачить як муха, не як людина.
  • Енциклопедії формують нації. До Енциклопедій не було націй.
  • Так, Велика Енциклопедія створила Французьку націю, і нову Францію. В ній, як у хромосомі, закладені Велика Французька революція, терор, Імперія, Республіка.
  • Коли у 1980-ті я читав Югославську енциклопедію, то чітко бачив несумісність в державі з такою енциклопедією сербів з боснійцями та албанцями, неминучість громадянської війни.
  • Перша (червона) Радянська Енциклопедія — енциклопедія Революції. Друга (темно-синя) Радянська Енциклопедія — майже Абсолютна Брехня. Постреволюційний колапс, і енциклопедія Чорної Діри.

Якщо використати художні образи Євангелія, можна сказати дуже коротко, хоча й дуже неточно, з багатьма вадами. Образна, транцендентна відповідь на Головне питання.

  • Енциклопедія це розгортання Слова. Слово є Бог. Отже, Енциклопедія це форма Бога, явлення Бога людству. Бог керує світом. Раніше є у Піфагора: числа керують світом.
  • Вікіпедія не лише дає знання кожному, але і дає кожному можливість бути редактором.

Відчуваєш себе піфагорійцем, коли єдиним автором був Піфагор. Чи людиною середньовіччя, коли не було авторів картин і книг, усі писали те, що їм надихнув .

Втім, коли я автор, лат. auctor (творець) — це надихає ще більше. Бути разом з Творцем, спів-Творцем - це почесно. Це надихає.

Є дослідження Адамара про інтуїцію.

Для науковців, після Лапласа, гіпотеза існування Бога є зайвою. Та сама відповідь, у раціональних термінах. Але лише наближено. Трансцендентні числа вимагають нескінченного ряду обчислень. Так само, трансцендентні поняття вимагають нескінченного ряду визначень.

15:12, 22 вересня 2018 (UTC).

(продовження буде)

Юрій Дзядик в) 15:12, 22 вересня 2018 (UTC).Відповісти