Обсерваторія Бістрік-Кула

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Обсерваторія Бістрік-Кула була єдиною астрономічною обсерваторією в Боснії і Герцеговині, але зараз знаходиться в руїнах[1]. Вона розташована на вершині пагорба Бістрік-Кула (1004 м) на схилі гори Требевич на південь від Сараєва на місці колишньої фортеці.

Історія[ред. | ред. код]

Вид на руїни із заходу
Руїни оглядової вежі

Обсерваторія була побудована Мухамедом Муміновичем в австро-угорському форті Драгуляц[2] у 1960-х роках астрономічним товариством «Оріон». На початку 1980-х років заклад було розширено новою восьмиметровою вежею. Обсерваторія була важливою туристичною пам'яткою.

Під час Боснійської війни обсерваторія була зруйнована і не відновлена донині. Після її знищення в країні не залишилося серйозних астрономічних приладів для досліджень, хоча інтерес до них серед молодого покоління високий[1].

Руїни обсерваторії розташовані безпосередньо біля фінішної зони санно-бобслейної траси Зимових Олімпійських ігор 1984 року на популярній пішохідній стежці від Сараєво до гори Требевич. Внутрішня границя з Республікою Сербською проходить лише на 180 метрів на захід від обсерваторії. Залишки будівель є видним здалеку орієнтиром. Саме через це стратегічно важливе розташування під час війни за цю позицію виникла гостра боротьба.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б “Bistrik kula” na Trebeviću, jedini astronomski opservatorij u Bosni i Hercegovini, ni 20 godina nakon rata nije obnovljen. – poskok.info
  2. Milena Preindlsberger-Mrazovič: Die bosnische Ostbahn: Illustrierter Führer auf den bosnisch-hercegovinischen Staatsbahnlinien Sarajevo–Uvac u. Megjegje–Vardište. A. Hartleben’s Verlag, Wien, Leipzig 1908, S. 4.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]