Одеське філософське товариство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Одесское философское общество
Одеське філософське товариство
Микола Ланге, засновник Одеського філософського товариства
Тип наукове товариство
Засновник Ланґе Микола Миколайович
Засновано 1914
Імператорський Новоросійський університет[d]
Сфера Філософія в Україні і філософія
Країна  Україна
Штаб-квартира Одеса
Розташування Одеса
Ключові особи Ланґе М. М.
Рубінштейн С. Л.

Одеське філософське товариство — наукове товариство, яке почало свою діяльність в Одесі 1914 року. Товариство засновано професором М. М. Ланге на базі кафедри філософії Імператорського Новоросійського університету і було зосереджене на організації публічних лекції з філософії, переважно історико-філософської тематики. У роки громадянської війни припинило активну діяльність.

Історія[ред. | ред. код]

Історія філософського товариства в Одесі бере початок з кафедри філософії Імператорського Новоросійського університету. Значний інтерес до філософії в духовному житті Одеси був пов'язаний із діяльністю в місті Миколи Яковича Грота, який був завідувачем кафедри філософії в 1883—1887 роках. Він викладав історію філософії, його лекції викликали зацікавлення студентів різних факультетів, він вів філософські гуртки і читав публічні лекції.[1]

Після від'їзду М. Я. Грота до Московського університету, де він став головою Московського психологічного товариства і редактором журналу «Питання філософії і психології», на філософській кафедрі Новоросійського університету з'являються два нових викладача: Олександр Павлович Казанський, та Микола Миколайович Ланге. У 1896 році М. М. Ланге організував на кафедрі філософії психологічну лабораторію, яка стала першою самостійною експериментальною психологічною лабораторією в Росії.[2] Впродовж декількох років Ланге був головою Історико-філологічного товариства при Новоросійському університеті. М. М. Ланге багато часу приділяв організації роботи філософських студентських гуртків, організації публічних лекцій з історії філософії, виданню філософського журналу, який виходив в Одесі в 1905/1906 роках.[1]

1914 року М. М. Ланге засновує Одеське філософське товариство. Діяльність товариства була зосереджена на організації публічних лекції з філософії, переважно історико-філософської тематики. Статути наукового товариства і студентського філософського гуртка, які зберігаються в архіві Одеського національного університету, свідчать про досить високий теоретичний рівень цих організацій.[1]

Діяльність товариства продовжується і під час Першої світової війни та революції. 1917 року учень М. М. Ланге Сергій Леонідович Рубінштейн прочитав на у філософському товаристві при Новоросійському університеті доповідь «Філософська система Когена».[3] Відомостей про діяльність товариства після смерті 1921 року його засновника Миколи Ланге не відомо.

Філософські товариства Одеси в 1910–20-ті роки[ред. | ред. код]

Окрім філософського товариства при Новоросійському університеті в Одесі в 1918/1919 роках діяло ще два філософських товариства. Це «Єврейське філософське товариство»[4] та «Одеське релігійно-філософське товариство».

Одеське релігійно-філософське товариство було створено в Одесі за ініціативи Олександра Горського та Миколи Сентицького[fr] послідовників космізму Миколи Федорова[5]. Головою товариства став О. Горський. Також в правління товариства входили Н. М. Жовнер, Г. Е. Вострем, П. Н. Пеньковскій, О. Н. Маслова і ін. Товариство було зареєстровано ухвалою Одеського окружного суду 25 грудня 1918 року, внесено до реєстру Реєстраційної Відділу при суді 26 грудня 1918 року. У Московському архіві О. К. Горского і М.О Сентицького зберігся завірений примірник статуту товариства.

Філософські товариства Одеси за радянських часів[ред. | ред. код]

Новий етап розвитку філософських досліджень в Одесі пов'язаний із приходом на кафедру філософії Одеського державного університету Авеніра Уйомова, який згуртував навколо себе молодих філософів. З 1965 року при кафедрі філософії ОГУ починає діяльність методологічний семінар.[1] 1968 року професором А. І. Уйомовим було засновано Одеське філософське товариство. Після смерті А. І. Уйомова у 2012 році Одеське філософське товариство імені А. І. Уйомова очолила його вдова — професор Людмила Миколаївна Терентьєва. Засідання товариств проводяться щомісяця в Будинку вчених.[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Николаевна, Сумарокова Людмила (2013). Философия в Одессе. Идеи и идеалы. Т. 2, № 1 (15). ISSN 2075-0862. Процитовано 4 жовтня 2019.
  2. Степанов, Сергей. Век психологии: имена и судьбы. Процитовано 4 жовтня 2019.
  3. Рубинштейн Сергей Леонидович | Биография. ForPsy (рос.). 24 квітня 2019. Процитовано 4 жовтня 2019.
  4. Еврейское философское общество. Одесса : С прил. Устава / Сост. И.С.Юнович. ― Одесса, 1919. ― 16 с.
  5. Из истории философско-эстетической мысли 1920-1930-х годов. Вып. 1 :  Н. А. Сетницкий (2003) сост. Е. Н. Берковская, А. Г. Гачева. - 2003. - 623 с. - ISBN 5-9208-0158-1. {{cite web}}: |access-date= вимагає |url= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка)
  6. Одесское философское общество продолжает проведение заседаний в Доме ученых. Infoport.LIVE. 22 листопада 2018. Архів оригіналу за 10 серпня 2019. Процитовано 4 жовтня 2019.

Джерела[ред. | ред. код]