Одеський коньячний завод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ПрАТ «Одеський коньячний завод «Шустов»
Тип ПрАТ
Форма власності приватне акціонерне товариство
Галузь харчова промисловість
Спеціалізація алкогольні напої
Засновано 1863 
Засновник(и) Микола Шустов
Штаб-квартира вул. Мельницька, 13, Одеса, Україна
Ключові особи Едуард Городецький (голова правління)
Холдингова компанія Global Spirits
shustov.com
CMNS: Одеський коньячний завод у Вікісховищі

ПрАТ "Одеський коньячний завод «Шустов»  — українське підприємство з виробництва бренді повного циклу, розташоване в Одесі. Спеціалізується на виробництві бренді та суміжних продуктів під торговою маркою «Shustoff». Є одним із найпотужніших підприємств галузі в Європі.

Історія[ред. | ред. код]

Підприємство засноване в 1863 в Одесі торгово-промисловим товариством «Шустов та сини».

У 1900 компанії присуджено Гран-прі на Всесвітній виставці в Парижі, в результаті чого продукція заводу була удостоєна маркуватися під визначенням «коньяк» (фр. cognac), а не бренді.

До 1956 завод був єдиним виробником коньяку в Україні.

У 2002 на Одеському коньячному заводі запущено новий цех коньячного спиртокуріння.

Завод є підприємством повного циклу виробництва бренді за класичною французькою (Шарантською) технологією. Завод володіє значними площами власних елітних виноградників (близько 1 000 га). У розплідниках підприємства вирощують такі сорти винограду, як Шардоне, Рислінг Рейнський, Совіньйон Блан, Трамінер Рожевий, Піно Нуар, Піно Меньє, Піно Блан, Каберне Совіньйон, Мерло.

У сезон дистиляції на потужностях підприємства можна дистилювати до 1 000 літрів абсолютного алкоголю на добу — 10 тисяч пляшок бренді. Цех дистиляції заводу є одним з найбільших в Європі. Новий цех обладнаний апарати-аламбіками з червоної міді, що були виготовлені у Франції. Обладнання повністю змонтоване та запущене у виробництво французькою фірмою «Prulo».

На заводі в експлуатації перебуває близько 15 тисяч бочок, у яких витримуються бренді. Це найбільший парк бочок в Україні. Серед них є ємності, яким більше 100 років.

Нагороди[ред. | ред. код]

У 2012 Європейська Бізнес Асамблея відзначила завод нагородою «Краще коньячне підприємство Європи». У 2013 році на честь 150-річчя Одеського коньячного заводу відкритий перший та єдиний в Україні Музей коньячної справи М. Л. Шустова.

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]