Одне дерево

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Одне дерево
The One Tree
Жанр фентезі
Форма роман
Автор Стівен Р. Дональдсон
Мова англійська
Опубліковано 1982
Країна  США
Видавництво Дель Рей Букс
Цикл Хроніки Томаса Ковенанта
Попередній твір «Уражена земля»
Наступний твір «Володар білого золота»
ISBN-13: 978-0-345-29898-0

«Одне дерево» (англ. The One Tree) — фентезійний роман американського письменника Стівена Р. Дональдсона, друга книга в другій трилогії «Хронік Томаса Ковенанта». Наступна книга — «Власник білого золота». Роман відрізняється від інших книг у Першій та Другій хроніках тим, що події відбуваються за межами Землі, хоча й досі в тому ж самому світі.

Сюжет[ред. | ред. код]

Після видіння, яке він отримав від Клайва в Ревелстоуні, Томас Ковенант намагається побороти корупцію в Землі після знищення Посоха Закону. Під час місії його супроводжують Лінден Ейвері, лікарка із його власного «реального» світу, і чотири охоронці Аручая. Вони користуються кораблем, екіпажем якого є гіганти, доброзичливі мореплавці. Подорож ускладнюється нападами божевілля Ковенанта від отруйного укусу монстра, породженого Сонячною ланкою. Лінден, який у цьому світі наділений даром ясновидіння, розчарований своєю нездатністю допомогти йому.

З Землі гігантський корабель відпливає на батьківщину Елогім, мудрої раси. Лінден розуміє, що Елогім є втіленням сили Землі, джерелом краси та магії. Незважаючи на свою, здавалося б, всемогутність, Елохіми зв'язані дивним кодексом поведінки і не надають ніякої прямої допомоги, окрім допомоги Ковенанту розблокувати розташування Єдиного Дерева, з якого було створено Жезл Закону. Під час виконання цього служіння Елогім змушує Ковенанта перейти в кататонічний стан; «Не чіпай мене» — це все, що він може сказати.

Мандрівники виявляють, що один з елогімів, на ім’я Фіндейл, приєднався до них на борту корабля Гігантів для власних цілей. Шукачі незадоволені, але безсилі змусити його піти. Зазнавши серйозної шкоди під час шторму, в якому Фіндейл відмовляється допомагати, корабель прибуває в портове місто бхратерів, мілітаристський, але водночас багатий і цивілізований народ, який живе на краю великої пустелі. Бхратерами керує гаддхі Рент Абсолейн, який досить холодно приймає берегову групу шукачів, і виявляється, що справжнім правителем є головний радник гаддхі, маг на ім'я Касрейн із Гіру. Спочатку здається, що Касрейн люб'язно налаштований до шукачів, але виявляється, що він має приховані мотиви.

Корабель відремонтований, але недоброзичливість між мандрівниками і гаддхі виливається в відкрите насильство. Двоє охоронців-аручїв загинули. Ворожнеча стало результатом маніпулятивної витівки Касрейна. Маг викрадає Ковенанта, який все ще перебуває в кататонічному стані, і намагається використати свої сили, щоб змусити Ковенанта віддати свій перстень. Решта берегової групи ув'язнена в підземеллі. Ковенант та аручаї пробиваються до лабораторії Касрейна, але виявляють, що у Касрейна на спині живе паразитична істота, яка забезпечує йому тривале життя та імунітет до фізичної атаки. Фіндейл вбиває і паразита, і Касрейна, починаючи палацовий переворот, який залишає порт у стані хаосу.

Після втечі корабель прибуває до острова Єдиного дерева. Брінн, охоронець-аручай Ковенанта, жертвує собою в поєдинку з Охоронцем Дерева ак-Хару Кенаустіном Арденолом. Він відроджується як новий Охоронець і веде групу до самого Дерева. Кейбл Сірімер, німий гігант, не дає Ковенанту взяти шматок дерева. Коли Сірімер робить спробу сам зробити це, його вбивають: він потривожив Черв'яка Краю Світу, який спить під Деревом і чия «аура» служить захисним механізмом. Ця аура активує силу Ковенанта в експоненційній мірі. Коли Ковенант намагається здолати Черв’яка своєю силою, Фіндейл попереджає Лінден, що Арка Часу не може стримати боротьбу між двома силами і що світ буде знищено, якщо вона триватиме.

Лінден, проти своєї волі, подумки тягнеться до Ковенанта. Розділивши його думки, вона бачить, як Томас відкриває прохід назад у «реальний» світ і намагається повернути її до нього. Однак вона відчуває, що в «реальному» світі тіло Ковенанта дуже слабке і помре, якщо він сам не повернеться. Не бажаючи цього робити, Ковенант тягне Лінден назад через тріщину між світами. З її допомогою Томас може стримати свою силу, але ціною того, що Острів Єдиного Дерева занурюється в океан, коли земля здіймається з рухами Черв'яка Краю Світу, який повертається від тривоги до сну. Таким чином, пошуки закінчуються невдачею.

Посилання[ред. | ред. код]