Ойрадай-хан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ойрадай-хан
монг. ᠣᠶᠢᠷᠤᠳᠠᠢ
Ім'я при народженні Есегу
Народився невідомо
Помер 1425
Монголія
Країна Династія Північна Юань
Національність монгол
Титул каган Монголії
Посада Каган
Термін 1415—1425 роки
Попередник Делбег-хан
Наступник Адай-хан
Конфесія тенгріанство
Рід Чингізиди

Ойрадай-хан (д/н —1425) — 11-й великий каган Монгольського ханства в 14151425 роках.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з гілки Ариг-бугідів династії Чингізидів. При народженні отримав ім'я Есегу. У 1415 році після поразки ойратського тайши Батула (в китайців Махаму або Бахаму) було вбито монгольського кагана Делбег-хана, після чого Есегу посів трон під ім'ям Ойрадай-хана. У 1416 році Батулу було переможено, схоплено й страчено. В результаті Ойрадай-хан опинився під впливом Аргутай-тайші, що фактично панував в Східній Монголії.

Ойрадай-хан не відігравав жодної ролі. В цей час тривала війна Аргутая з ойратами, а потім з династією Мін. У 1422 році війська останньої вдерлися до меж Монгольського ханства. У 1422 році мінський імператор Чен-цзу здійснив черговий похід проти монголів. Китайська армія рушила на північ через Кайпін і Інчан. Аргутай, що стояв табором біля озера Колуань, кинув свій обоз і відступив в степ. Тоді китайське військо атакувало урянхайців, союзників Аруктая, завдавши їм повної поразки в битві на річці Цюйлєхе.

У 1423 році Аргутай організував нові набіги на прикордонні китайські володіння. У відповідь китайський імператор з великою армією вдерся у вглиб Монголії, але не зміг знайти Аргутая. Восени того ж 1423 році Аргутай зазнав поразки від ойратів. Дізнавшись про це, Чен-цзу з китайською армією повернувся до Пекіна. У 1424 році Аргутай розорив китайські області Датун і Кайпін. Тоді китайський імператор знову виступив на каральний похід до Монголії, дійшовши до річки Доло-нор, де дізнався про те, що Аргутай відступив далеко в степ.

Невдалі дії Аргутая, розорення пасовищ і стоянок монгольський нойонів викликало невдоволення знаті каганату. Скориставшись цим проти Аргутая повстав його давній союзник Адай, який у 1425 році переміг Аргутая, повалив Ойрадай-хана. сам ставши новим каганом Монгольської держави.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Rossabi, Morris (1998). «The Ming and Inner Asia». The Cambridge History of China, Volume 8: The Ming Dynasty, 1398—1644, Part 2. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 9780521243339.