Октава Капітал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Октава Капітал
Октава Капитал
Тип ТОВ
Галузь Інвестування
Спеціалізація Управління активами
Засновано 7 квітня 2009
Засновник(и) Олександр Кардаков
Штаб-квартира Київ
Територія діяльності Україна, Грузія, Білорусь, Казахстан
Ключові особи Олександр Кардаков
Код ЄДРПОУ 36460559
octavacapital.ua

Октава Капітал — українська компанія, заснована у 2009 році Олександром Кардаковим, що володіє корпоративними правами, акціями та здійснює управління активами. До групи компанії Октава Капітал входять: Octava Cyber Defence, Nota Group, Megatrade, Compass FM, Avtor, Accord Group, Travel Centre Trime, MegaPlant, Compass Engineering, WM Group та інші.

Історія[ред. | ред. код]

Компанія Октава Капітал заснована 7 квітня 2009 року Олександром Кардаковим з метою максимізації вартості активів[1]. У лютому 2009 року компанія розпочала програму корпоративної реструктуризації, спрямовану на посилення ринкових позицій компаній. У травні 2009 року було проведено операцію з передачі акцій міноритаріїв мажоритарному акціонеру в компаніях Інком і Мегатрейд. Станом на вересень 2019 року Октава Капітал володіє 97,26 % акцій Інком і 100 % — Мегатрейд[2]. Влітку 2009 року Октава Капітал відкрила новий напрямок діяльності, у рамках якого здійснюються інвестиції в галузі, які швидко розвиваються[3][4][5]. За підсумками 2010 фінансового року активи групи компаній Октава Капітал оцінювалися в 2,5 млрд грн. Виторг підприємств групи в 2010 фінансовому році склала понад 2 млрд грн[6]. У травні 2011 Октава Капітал повідомила про консолідацію своїх активів у сфері будівництва й управління нерухомістю[7]. З 2011-го по 2013-й «Октава Капітал» активно проводила угоди по розширенню та розвитку компаній Групи.

З 2014 року внаслідок змін політичної ситуації в Україні та окупації частини її територій бізнес-кон'юнктура суттєво змінилася. Через це «Октава Капітал» провела масштабну реорганізацію компаній Групи та реструктуризацію свого кредитного портфеля.

Наприкінці 2017 року компанія запустила першого в Україні оператора послуг з кіберзахисту «Октава Кіберзахист». На базі компанії влітку 2018 року відкрито центр управління кібербезпекою Security Operation Center[1].

Про компанію[ред. | ред. код]

Завдання компанії полягає в максимізації вартості придбаних активів через синергетичний ефект внаслідок оптимально сформованого портфеля активів, стратегічного та інвестиційного планування, а також розподілу ресурсів і контролю діяльності бізнесів[8]. Майже в усіх компаніях Октава Капітал володіє контрольним пакетом акцій[9].
Ключові інтереси зосереджені[10] в сфері IT: дистрибуція, криптографія, системна інтеграція, послуги. Крім того, у портфелі групи є компанії, що працюють у сфері консалтингу, управління нерухомістю, бізнес-туризму[11][12]. Октава Капітал є членом та тісно співпрацює з Європейською Бізнес Асоціацією («EBA»)[13] та Діджитал асоціацією (DA).

Структура[ред. | ред. код]

У групі компаній діє чотири комітети: фінансово-аудиторський комітет, комітет з корпоративної безпеки, комітет з управління проєктами, комітет з управління персоналом, комітет з інформаційної безпеки. Кожен з комітетів встановлює єдині стандарти, методики та практики у своїй галузі, виконує функцію консультативно-дієвого органу та здійснює загальну координацію системи управління портфелем активів у цілому, а також кожного бізнесу окремо.[8]

З 2009 року головою Наглядової ради компанії «Октава Капітал» є засновник компанії Олександр Кардаков.[14][15]

Активи групи[16]
  • Octava Cyber Defence — перший в Україні оператор послуг з кіберзахисту. На базі компанії влітку 2018 року відкрито центр управління кібербезпекою Security Operation Center[17][18].
  • Nota Group — компанія, яка спеціалізується на аутсорсингу бізнес — процесів та входить в ТОП-5 компаній в сфері BPO за версією журналу Бізнес[19] та SBR[20][21].
  • Megatrade — український IT-дистриб'ютор, який спеціалізується на проектній забезпеченості всього комплексу обладнання для створення ЦОД, інфраструктурних та телекомунікаційних рішень[22].
  • Compass FM — надає послуги управління нерухомістю та технічного обслуговування. Компанія управляє акціями понад 70 об'єктів на всій території України[23][24].
  • Avtor — інтегратор систем інформаційної безпеки і розробник продуктів і рішень в області криптографічного захисту конфіденційної, службової та секретної інформації. Всі продукти компанії мають позитивні експертні висновки Державної служби спеціального зв'язку і захисту інформації України[25].
  • Accord group — спеціалізується на ІТ-рішеннях для банківських та фінансових навчальних закладів, заснованих на передових технологіях. Компанія працювала з 30 банками[26].
  • Trime — надає повний спектр послуг для організацій, що займаються поїздками, тревел-менеджментом і тревел консалтингом для компаній і корпорацій[27].
  • MegaPlant — промисловий розплідник декоративних рослин, створений влітку 2011 року.
  • Datagroup — надає на території України послуги телефонного зв'язку, передачі даних, доступу до Інтернету, а також продає телекомунікаційне обладнання. У 2016 році Horizon Capital збільшила частку в акціонерному капіталі компанії більше ніж 70 %, та отримала операційний пакет[28][29].
  • WM.GROUP — створення інформаційних систем у сфері ІТ. Компанія пропонує консалтингову модель реалізації ІТ-проєктів у форматі «IT Integrator As a Service».
  • Compass Engineering — компанія, що спеціалізується на проєктуванні, запуску та сервісно-технічному обслуговуванні інженерної інфраструктури об'єктів. До сфери компетенцій входять системи безпеки, електроживлення, протипожежного захисту; вентиляція та кондиціювання, аудіовізуальні комплекси, центри обробки даних тощо[30][31].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Интервью Евгения Черняка с владельцем компании «Октава Капитал» Александром Кардаковым [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / Ліга.net(рос.)
  2. Октава Капитал завершила реструктуризацию активов Александра Кардакова и приступает к созданию направления Фондов прямых инвестиций [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.](рос.)
  3. Новое направление деятельности «Октава Капитал» — Фонды прямых инвестиций [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.](рос.)
  4. Октава Капитал завершила реструктуризацию активов Александра Кардакова и приступает к созданию направления Фондов прямых инвестиций [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.](рос.)
  5. Компания «Октава Капитал» [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.] презентація(рос.)
  6. Октава Капитал — управляющая компания. Осуществляет управлением активами компаний, входящих в Группу компаний Октава [Архівовано 11 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / UBR.ua(рос.)
  7. ГК «Октава» создала SOLID Group [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / Commercial Property(рос.)
  8. а б «В умовах сьогодення юрист повинен володіти такими „бійцівськими“ якостями, як рішучість, терпіння та стресостійкість» [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / Юридична газета online
  9. Александр Кардаков объединил свои активы в рамках Группы компаний «Октава» [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / Контракты.UA – ИД «Галицкие контракты»(рос.)
  10. Чем манит к себе украинских бизнесменов Грузия [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / «МинфинМедиа»(рос.)
  11. Кардаков Александр Юрьевич (Телекоммуникации) [Архівовано 11 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / UBR.ua(рос.)
  12. «Октава»: конвейер по созданию бизнесов [Архівовано 26 лютого 2017 у Wayback Machine.] / КомИздат(рос.)
  13. Директорія компаній [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / EBA.com.ua
  14. Олександр Кардаков, голова наглядової ради компанії «Октава Капітал» / Журнал БІЗНЕС(рос.)
  15. Зміни в керівництві «Датагруп» - партнера кафедри [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / Державний Університет Телекомунікацій
  16. Топ-20 важнейших инвестпроектов 2019 года [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / Деловая Столица(рос.)
  17. НА ОКТАВУ ВЫШЕ: Александр Кардаков из «Октава Капитал» об уволенных топ-менеджерах, рыбалке в Норвегии и двадцатилетних граблях [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / Leadership Journey(рос.)
  18. Если не пользуетесь ремнями безопасности — вы под угрозой. С кибератаками так же [Архівовано 24 листопада 2020 у Wayback Machine.] / Strategic Business Review(рос.)
  19. Топ-5 бек-офісів на аутсорсингу [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / Журнал «Бізнес»
  20. ТОП-10 аутсорсинговых компаний Украины [Архівовано 19 серпня 2019 у Wayback Machine.] / Strategic Business Review
  21. Татьяна Андрианова Генеральный директор Nota Group (автор) [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / ЛІГА.блоги(рос.)
  22. В офисе компании Инком люди в масках провели обыск [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / Dengi.ua
  23. Compass FM управляет реконструкцией отделений «УкрСиббанка» [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / Commercial Property
  24. Столичный Compass FM будет управлять офисными международной фармкомпании MSD в Киеве [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / Первый независимый фармацевтический бизнес-портал(рос.)
  25. Лицензии и сертификаты [Архівовано 19 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / Компания «АВТОР»
  26. Олександр Кардаков: Найчастіше кібербезпеку в Україні імітують [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / Журнал «Бізнес»
  27. «Треба постійно розвиватися, щоб не „завалити“ свій же бізнес» [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / Журнал «Бізнес»
  28. Horizon Capital подтверждает увеличение доли в «Датагруп» до контрольной [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / Интерфакс-Украина(рос.)
  29. У Horizon Capital був вибір — продати собі в збиток наявні акції «Датагруп» або ризикнути і зіграти в довгу. Інвестор обрав другий варіант [Архівовано 20 жовтня 2019 у Wayback Machine.] / Економічна правда(рос.)
  30. Compass Engineering на linkedin.com
  31. Про компанію. Архів оригіналу за 18 червня 2020. Процитовано 18 червня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]