Олександр Давіташвілі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Давіташвілі
Загальна інформація
Національність грузин
Громадянство  Грузія
Народження 21 червня 1974(1974-06-21) (49 років)
Ахмета, Кахетія
Зріст 188 см
Вага 125 кг
Спорт
Країна Грузія Грузія
Вид спорту Дзюдо
Нац. збірна Грузія Грузія
Участь і здобутки
Нагороди
Чемпіонати Європи з дзюдо
Бронза 1994 Ґданськ відкритий клас
Бронза 2000 Вроцлав відкритий клас
Бронза 2001 Париж понад 100 кг

Олександр Давіташвілі (груз. ალექსი დავითაშვილი, нар. 21 червня 1974(19740621), Ахмета, Кахетія) — грузинський дзюдоїст.

Спортивна кар'єра[ред. | ред. код]

Олександр Давіташвілі тричі (у 1994, 2000 та 2001 рр..) ставав бронзовим призером чемпіонатів Європи з дзюдо.

Брав участь в літніх Олімпійських іграх 2000 в Сіднеї. Програв у першій же сутичці турецькому дзюдоїсту Селіму Татароглу.

Після завершення спортивної кар'єри займав посаду Президента Федерації грузинської боротьби.

«Справа грузинських борців»[ред. | ред. код]

28 червня 2005 року Олександр Давіташвілі і чемпіон Європи з дзюдо Георгій Ревалішвілі були затримані за звинуваченням у вимаганні 8 000 доларів у грецького бізнесмена Віллі Йорданова. Самі затримані спортсмени, стверджували, що вони не вимагали гроші, а намагалися отримати назад борг — гроші, позичені за три роки до того у їхнього родича. 30 червня вдень в будівлі засідань Верховного суду Грузії було винесено постанову про тримісячне попереднє ув'язнення затриманих. Незадоволені вердиктом суду родичі і близькі грузинських борців влаштували погром у залі засідань. Потім близько сотні протестуючих влаштували стихійний мітинг і перекрили рух на центральному проспекті Руставелі у Тбілісі. Фактично відразу ж на вулицях з'явилися і прихильники опозиційних рухів зі своєю символікою. У результаті кількість учасників акції зросла до близько тисячі осіб. Мітингувальники, серед яких було багато спортсменів-борців, вчинили опір патрульній поліції, яка приїхала звільняти проспект. Безлади були ліквідовані за допомогою спецназу, який заарештував близько 80 найактивніших учасників акції. Серед затриманих виявився, розшукуваний раніше за грабіж колишній борець Імеді Зурабішвілі.[1] Згодом п'ятеро із заарештованих борців — Імеді Зурабішвілі, Димитрій Дуашвілі, Георгій Саулі, Бадрі Гогуа і Вано Кублашвілі — були засуджені до позбавлення волі строком на три роки за організацію безладів.[2] У протистояння були залучені депутати Парламенту Грузії. 1 липня парламентська опозиція поставила на обговорення питання про відставку міністра внутрішніх справ Грузії Вано Мірабішвілі. Один з лідерів опозиційної Консервативної партії Коба Давіташвілі звинуватив голову МВС у провокуванні заворушень, адресувавши своїм колегам з пропрезидентської більшості «нецензурні вислови». У результаті спалахнула бійка, кілька депутатів отримали травми. Парламентська більшість звинуватила опозицію в спробі дестабілізувати ситуацію в Грузії. За словами голови парламентського комітету з оборони і національної безпеки Гіві Таргамадзе, лідери опозиції, що з'явилися на проспекті Руставелі фінансуються з Росії і роблять все, щоб розвалити країну.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]