Олімпійці (Marvel Comics)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олімпійці
Всесвіт Всесвіт Marvel
Видавець Marvel Comics
Перша поява «Journey into Mystery Annual» #1 (1965)
Автор(и) Стен Лі
Джек Кірбі
Інформація
Рідна планета Земля
Столиця Олімп
Релігії давньогрецька міфологія
Відомі представники Зевс, Геркулес, Аполлон, Венера, Афродіта, Арес, Артеміс, Атена, Діоніс, Гефест, Гера, Геркулес, Гермес, Нептун Плутон

Олімпійці (англ. Olympians) — вигадана раса, що з'являється в коміксах американського видавництва Marvel Comics. Ці персонажі засновані на дванадцяти олімпійцях та інших божествах класичної міфології. На початку 1960-х років подвиги асґардійців Тора та його лихого брата Локі продемонстрували, що актуалізація давніх міфів може знову завоювати читачів. У 1965 році Стен Лі та Джек Кірбі представили олімпійців у щорічнику «Journey into Mystery Annual» #1[1][2].

Олімпійці з'явились на широкому екрані у фільмі «Тор: Любов і грім» (2022), що входить до кіновсесвіту Marvel.

Вигадана історія[ред. | ред. код]

Олімпійці — це раса позавимірних істот, які володіють різноманітними містичними надлюдськими здібностями, яким колись поклонялися цивілізації, зосереджені на Середземному, Егейському, Іонічному, Тірренському та Лігурійському морях або навколо них, такі як Греція, Римська імперія та частини Єгипту та Туреччини, як богам приблизно з 2500 року до нашої ери до приблизно 500 року нашої ери. Олімпійці пов'язані з кожним іншим пантеоном богів, яким коли-небудь поклонялися на Землі, такими як асґардійці[3] і боги Геліополя[4] (Стародавній Єгипет), тому що Гея, дух, який представляє життя на Землі, була матір'ю першої раси богів, що з'явилася на Землі[5]. Різні пантеони, які існують сьогодні, є нащадками цих попередніх богів. Вважається, що олімпійці народилися десь на Землі, але нині проживають в іншому вимірі, який прилягає до Землі, відомому як Олімп. Один з відомих входів до цього царства насправді знаходиться на вершині гори Олімп у Греції[6][7].

Поза коміксами[ред. | ред. код]

Кіно[ред. | ред. код]

Кіновсесвіт Marvel[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Classics and Comics, p.112
  2. The Gospel According to Superheroes: Religion and Pop Culture, p.67
  3. Thor Annual #11
  4. Thor & Hercules: Encyclopaedia Mythologica
  5. The Official Handbook of the Marvel Universe Deluxe Edition #9
  6. The Official Handbook of the Marvel Universe #12
  7. Marvel Comics in the 1970s: An Issue-by-Issue Field Guide to a Pop Culture Phenomenon, p. 97
  8. Russell Crowe Confirms Who He's Playing In Thor: Love And Thunder. Comic Book (англ.). Процитовано 22 квітня 2021.
  9. Jirak, Jamie (22 жовтня 2021). Thor: Love And Thunder Revealed To Include Role From Penny Dreadful Star. Comic Book (англ.). Архів оригіналу за 22 жовтня 2021. Процитовано 22 жовтня 2021.
  10. Simons, Roxy (7 липня 2022). 'Thor: Love and Thunder' Post-Credit Scenes Explained: Who Plays Hercules?. Newsweek (англ.). Процитовано 7 липня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Olympian Gods на вебсайті The Appendix to the Handbook of the Marvel Universe (англ.)