Омега-9 ненасичені жирні кислоти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Жирні кислоти омега-9 (ω-9) є типом мононенасичених жирних кислот, що містяться в деяких продуктах. Деякі ω-9 є звичайними складовими тваринного жиру та олії. Біологічні впливи ω-9, зазвичай опосередковуються її взаємодією з омега-3 та омега-6 жирними кислотами; вони мають подвійний зв'язок C=C у положенні ω-9.

Хімічна будова олеїнової кислоти, основної ω-9 жирної кислоти.


Дві важливі жирні кислоти ω-9:

  •    Олеїнова кислота (18:1 ω-9), яка є основним складником оливкової олії та інших мононенасичених жирів.
  •    Ерукова кислота (22:1 ω-9) міститься в ріпаку (Brassica napus), насінні Erysimum, насінні гірчиці (Brassica). Канола з високим вмістом ерукової кислоти комерційно доступна для використання у фарбах і лаках як осушувач та захисний засіб.

На відміну від ω-3 та ω-6 жирних кислот, ω-9 жирні кислоти не визначаються як незамінні жирні кислоти (НЖК). Це пов'язано з тим, що вони можуть бути синтезовані людським організмом, через це вони не є потрібними в раціоні, а також тому, що відсутність подвійного зв'язку ω-6 призводить до того, що вони беруть участь у реакціях, внаслідок яких утворюються ейкозаноїди.

У важких умовах позбавлення від НЖК, ссавці подовжують і десатурують олеїнову кислоту з утворенням ейкозатрієнової кислоти (20:3 ω-9).[1] Це також відбувається меншою мірою у вегетаріанців та напіввегетаріанців.[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. mead acid. web.archive.org. 19 березня 2006. Архів оригіналу за 19 березня 2006. Процитовано 19 червня 2022.
  2. Reduced arachidonate in serum phospholipids and cholesteryl esters associated with vegetarian diets in humans -- Phinney et al. 51 (3): 385 -- American Journal of Clinical Nutrition. web.archive.org. 12 лютого 2007. Архів оригіналу за 12 лютого 2007. Процитовано 19 червня 2022.