Онейронавтика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Онейронавтика [ə.neɪ.roʊ.nɔː.tɪks] — це термін, що означає здатність подорожувати у свідомому сновидінні. Такого мандрівника уві сні можна назвати онейронавтом.

В межах сну однієї людини[ред. | ред. код]

Свідомий сон — це той сон, у якому сновидець усвідомлює сновидіння і має контроль над своїми діями, іншими персонажами або сюжетом сновидіння. Ранні посилання на таке явище зустрічаються в давньогрецьких текстах.

В межах снів інших людей[ред. | ред. код]

Ідея, що одна людина здатна свідомо подорожувати або взаємодіяти уві сні іншої людини, відома по-різному як «телепатія сновидіння»,[1][2][3][4] «телепатичне свідоме сновидіння» або «телепатичне сновидіння»,[5] зображена у науковій фантастиці; в останніх роботах така взаємодія часто зображується як психотерапевтичний вплив через комп'ютер на клієнта, як це відбувається у «Клітині» та «Паприці», а також шляхом прямого втручання іншої сплячої людини, як у «Початок», "«Пейзаж мрії» та «Пробудження життя». Ця концепція також описана у фантастичному серіалі «Колесо часу», як здатність «сновидців».

Науково-фантастична новела Роджера Желязни 1966 року «Майстер снів», зображує застосування комп'ютерної телепатії снів у психотерапевтичній практиці. Автор зосереджує увагу читача на зростаючій боротьбі головного героя за збереження психологічної рівноваги, коли він потрапляє в мозок свого сліпого колеги-психотерапевта.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Importance of Dreams Survey — Lucidity And Telepathy. Архів оригіналу за 29 серпня 2010. Процитовано 23 квітня 2020.
  2. Chapter 9 — Stephen LaBerge, (1985). LUCID DREAMING. Архів оригіналу за 5 травня 2020. Процитовано 23 квітня 2020.
  3. Dream Telepathy by Montague Ullman, MD and Stanley Krippner, PhD with Alan Vaughan, ISBN 1-57174-321-9
  4. Does Dream Telepathy Explain Mutual Lucid Dreaming? (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 27 вересня 2010. Процитовано 23 квітня 2020.
  5. Telepathy Dreams. Архів оригіналу за 16 березня 2010. Процитовано 23 квітня 2020.