Оператор зсуву

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У математиці, і зокрема у функційному аналізі, оператор зсуву, також відомий як оператор трансляції — це оператор, який переводить функцію у її трансляцію . В аналізі часових рядів оператор зсуву називається оператором відставання.

Оператори зсуву є прикладами лінійних операторів, важливі через їх простоту та природність. Дія оператора зсуву на функції дійсної змінної відіграє важливу роль у гармонічному аналізі, наприклад, вона з’являється у визначеннях майже періодичних функцій, позитивно визначених функцій, похідних і згортки[1]. Зміщення послідовностей (функцій цілочисельної змінної) з’являються в різних областях, таких як простори Гарді, теорія абелевих многовидів і теорія символічної динаміки, для яких карта Бейкера є наочним представленням.

Означення[ред. | ред. код]

Функції дійсної змінної[ред. | ред. код]

Оператор зсуву (де ) переводить функцію f визначену на R у її образ ft,

Практичне операційно-численне представлення лінійного оператора в термінах звичайної похідної було запропоноване Лагранжем

який можна інтерпретувати через його формальний розклад Тейлора в t; і чия дія на одночлен xn очевидна з біноміальної теореми, а отже, і на увесь ряд за x, отже, на всі функції f(x), як описано вище[2]. Отже, це формальне кодування розкладу Тейлора в аналізі Хевісайда.

Таким чином, оператор надає прототип[3] знаменитого адвективного потоку Лі для абелевих груп,

де канонічні координати h (функції Абеля) визначені так, що

З цього легко випливає, що, наприклад, дає масштабування,

отже (паритет); так само, дає[4]

дає

дає

тощо.

Початкова умова потоку та групова властивість однозначно визначають весь потік Лі, забезпечуючи розв’язок трансляційного функційного рівняння [5]

Послідовності[ред. | ред. код]

Оператор зсуву вліво діє на односторонню нескінченну послідовність чисел наступним чином

а на двосторонніх нескінченних послідовностях

Оператор зсуву вправо діє на односторонню нескінченну послідовність чисел задається так

а на двосторонніх нескінченних послідовностях

Оператори зсуву вправо і вліво, що діють на двосторонні нескінченні послідовності, називаються двосторонніми зсувами.

Абелеві групи[ред. | ред. код]

Загалом, як показано вище, якщо F є функцією на абелевій групі G, а h є елементом G, оператор зсуву T g відображає F на [5] [6]

Властивості оператора зсуву[ред. | ред. код]

Оператор зсуву, що діє на дійсно- чи комплекснозначні функції або послідовності, є лінійним оператором, який зберігає більшість стандартних норм, якими оперують в функційному аналізі. Тому зазвичай це неперервний оператор з нормою один.

Застосування на Гільбертових просторах[ред. | ред. код]

Оператор зсуву, що діє на двосторонні послідовності, є унітарним оператором в 2(Z). Оператор зсуву, що діє на функції дійсної змінної, є унітарним оператором в L2(R) .

В обох випадках оператор зсуву (вліво) задовольняє таке комутаційне співвідношення з перетворенням Фур’є:

де Mt — оператор множення на exp(itx) . Отже, спектр Tt є одиничним колом.

Однобічний зсув S, що діє в 2(N), є правильною ізометрією з діапазоном, що дорівнює всім векторам, перша координата яких зануляється. Оператор S є стисненням T−1 у сенсі

де y — вектор у 2(Z) з yi = xi для i ≥ 0 та yi = 0 для i < 0 . Це спостереження лежить в основі побудови багатьох унітарних розширень ізометрій.

Спектр S є одиничним кругом. Зсув S є одним із прикладів оператора Фредгольма з індексом Фредгольма −1.

Узагальнення[ред. | ред. код]

Жан Дельсарт ввів поняття узагальненого оператора зсуву (також називається узагальненим оператором зсуву ); далі поняття розвинув Борис Левітан[1].

Сімейство операторів , що діють в просторі Φ функцій з множини X на множину C, називається сімейством операторів узагальненого зсуву, якщо задовольняються наступні умови:

  1. Асоціативність: нехай . Тоді .
  2. — є тотожним оператором.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Marchenko, V. A. (2006). The generalized shift, transformation operators, and inverse problems. Mathematical events of the twentieth century. Berlin: Springer. с. 145—162. doi:10.1007/3-540-29462-7_8. MR 2182783.
  2. Jordan, Charles, (1939/1965).
  3. M Hamermesh (1989), Group Theory and Its Application to Physical Problems (Dover Books on Physics), Hamermesh ISBM 978-0486661810, Ch 8-6, pp 294-5, online.
  4. p 75 of Georg Scheffers (1891): Sophus Lie, Vorlesungen Ueber Differentialgleichungen Mit Bekannten Infinitesimalen Transformationen, Teubner, Leipzig, 1891. ISBN 978-3743343078
  5. а б Aczel, J (2006), Lectures on Functional Equations and Their Applications (Dover Books on Mathematics, 2006), Ch. 6, ISBN 978-0486445236 .
  6. "A one-parameter continuous group is equivalent to a group of translations".

Бібліографія[ред. | ред. код]