Оплакування Христа з донатором і св. Карло Борромео

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Оплакування Христа з донатором і св. Карло Борромео  »
англ. Lamentation
Творець: Жак Белланж
Час створення: 1617
Розміри: 115 × 175 см [1]
Висота: 115 см
Ширина: 175 см
Матеріал: олія на полотні
Жанр: сакральне мистецтво
Зберігається: Санкт-Петербург, Росія
Музей: Ермітаж
CMNS: «Оплакування Христа з донатором і св. Карло Борромео  »
у Вікісховищі

Оплакування Христа з донатором і св. Карло Борромео (англ. Lamentation)— релігійний образ з портретами донатора і Карло Борромео, котрий створив лотаринзький художник Жак Белланж.

Історія придбання[ред. | ред. код]

Наприкінці 1960-х років у закупівельну комісію музею Ермітаж звернувся мешканець міста Таллін з пропозицією придбати у нього картину «Оплакування Христа». За припущеннями це був твір іспанського художника Франсіско Рібальта (1565-1628) [3].

В музейній збірці не так багато картин зламу 16-17 століть. Твір (можливо пензля іспанського художника, рідкісний за межами Іспанії) був бажаним придбанням, але слід було переконатися, що він оригінал Рібальти, а не пізня копія і якщо копія, то саме з твору якого художника - з Іспанії ? з Фландрії ?

Дослідники з Ермітажу запросили фото картини. Композиція картини була творчою, незвичною трактовкою «Оплакування», доволі розповсюдженим сюжетом для західноєвропейського мистецтва 16-18 століть. Але всіх особливостей картини фото не передавало і за проханням співпрацівників музею картину привезли з Талліна.

Вона не була натягнутою на підрамник, як то звично для живопису, а скрученою у сувій. Її поверхня була забруднена і це лише збільшувало темряву на тлі сумного сюжету. Можливо, картина колись утримувалась у храмі і перед нею тепліли свічі як перед іконою. Вже перші розчистки довели, що картина належить старому майстру і навіть якщо це копія, то копія давнини. Твір був придбаний 1967 року до збірок Ермітажу і переданий на реставрацію [1].

Реставрувати новопридбану картину довірили реставратору вищої кваліфікації Чижовій Тетяні Дмитрівні[3]. Були зняті поверхневий бруд і шари старого лаку. Відкрилась оригінальна поверхня твору з її майстерністю і художньою вартістю. Автор був маньєристом, про що свідчила стилістика виконання фігур Богородиці і Христа, поданого у похиленій, трохи чудернацькій позі на якомусь столі чи помості, а не на колінах Марії, як то було звично для сюжетів пізнього середньовіччя. Реставрація лише збільшила художню значимість твору, адже картини маньєристів ніхто в Росії цілеспрямовано не купував.

Атрибуція (розпізнання сюжету і автора)[ред. | ред. код]

Атрибуцію проводила мистецтвознвець Линник Ірина Володимирівна [3]. Хоча вона фахівець з нідерландського живопису 16-18 століть, дослідження різних картин виводило її за межі Фландрії чи Голландії і приводило то до італійця з провінційного мистецького центру, то до призабутого нідерландського майстра[3].

Перегляд матеріалів по іконографії сюжету вивів жінку-науковця на малюнок із подібною композицією. Малюнок належав призабутому лотаринському майстру зламу 16-17 століть Жаку Белланжу, франкомовному майстру, що рахувався придворним художником герцога Лотарингії. Малюнок зберігався у музеї витончених мистецтв міста Діжон, Франція[3].

Жаку Белланж не належав до престижних майстрів як Ніколя Пуссен чи інший лотарингець Клод Лоррен, хоча його праця при дворі герцога була покажчиком визнання його майстерності. З історичних джерел знайшли, що авторитет у Жана Белланжа був високим, а його твори вважали значущими вже в 17 столітті[3]. Бурхливі події 17 століття і війни на території Лотарингії настільки спустошили край, що були втрачені значні людські і художні ресурси. Від історичних негараздів постраждали картини і скульптури у храмах і приватних збірках, що стало перепоною для відновлення історії мистецтв Лотарингії, а творчість таких лотаринзьких майстрів, як Жорж де Латур чи Жак Белланж відома далеко не у повному обсязі. Так, більшість картин Жака Белланжа була знищена. Серед одиниць випадково збережених творів Белланжа і була картина «Оплакування Христа».

Опис твору[ред. | ред. код]

На видовженому полотні подано сцену оплакування Христа. Подія відбувається ввечері або вночі і не на Голгофі, а у якомусь приміщенні. Христос розташований чи то на столі, чи то на помості у складній, дещо чудернацькій позі. Богородиця пристрасно молиться і підняла очі до неба. Навколо померло клопочуть якісь чоловіки, ідентифікувати яких важко (апостли ? слуги ?). Слугою є й молодик, що утримує товсту свічку, мерехтливе світло котрої так несподівано висвітлює руки і обличчя персонажів.

Праворуч від постаті Христа у молитовній позі подано особу у кардинальському вбранні. В особі розпізнали Карло Борромео[3]. На плечі кардинала поклав руку донатор, можливий замовник релігійного образу, покровителем котрого і був Карло Борромео. Розшуки довели, що ним міг бути тодішній володар краю - Карл Лотаринзький, а в картині поданий його прижиттєвий портрет[3]. Твір також свідчив, що Жак Белланж створював не тільки біблійні картини, а й був непоганим портретистом, як і більшість маньєристів, його сучасників. Тобто, картина ідейно розпадається на дві частини : вигадану (сцену з біблійними персонажами) та реалістичну. Свідченням останнього були реалістичні портрети Карла Лотаринзького та його небесного покровителя Карло Борромео.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Государственный Эрмитаж, каталог 1, Ленинград, «Аврора», 1976, с. 183
  2. а б https://www.hermitagemuseum.org/wps/portal/hermitage/digital-collection/01.+Paintings/37152/
  3. а б в г д е ж и ж Смена, январь, 1985

Джерела[ред. | ред. код]

  • Государственный Эрмитаж, каталог 1, Ленинград, «Аврора», 1976
  • ж Смена, январь, 1985