Орден «Ілінден 1903 року»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Орден «Ілінден 1903 року»
Орден Илинден - 1903 година
Країна Північна Македонія Македонія
Тип орден
Вручається: :
Заслуги в боротьбі за національне і соціальне визволення, за винятковий внесок, за державно-правовий і соціальний розвиток і зміцнення зв'язків громад в Республіці Македонія.
Нагородження
Засновано: 2002
Нагороджені:
Черговість
Старша нагорода Орден «8 вересня»
Молодша нагорода Орден «За заслуги перед Македонією»

Орден «Ілінден 1903 року» — висока македонська нагорода за різні заслуги перед державою. Названа на честь Ілінденського повстання 1903 року. Його автори – Костадін Танчев і Володимир Бороївич.

Особливості[ред. | ред. код]

Орден фактично є переоформленням Ілінденської пам’ятки 1951 року[1]. Орден має основну форму чотирикутної зірки розміром 71 мм. Виготовлений зі срібла та позолоти і не носиться на стрічці.

На аверсі зображено повстанця з прапором на передньому плані та симетрично розміщеними повстанцями з обох боків. Під повстанцем напис «ІЛІНДЕН 1903». Усю композицію оточує розгорнутий вінок з лаврових гілочок, а під ним ромбоподібний хрест.

На зворотному боці ордена штампують порядковий номер знаку, клеймо чистоти металу, з якого він виготовлений, та клеймо виробника.

Кожен орден і знак мають відповідну коробку, певного кольору, який розмірно відповідає розмірам орденів. На кришці скриньки з позолотою назва відзнаки.

Стрічки для медалей виготовлені з маринованого шовку встановленого кольору та розміру.

Критерії[ред. | ред. код]

Орденом Іліндена 1903 року нагороджуються:

Пов'язані[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]