Орден Військових заслуг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Орден Військових заслуг
фр. Ordre du Mérite militaire
Девіз Pro Virtute Bellica
Країна , Французьке королівство
Тип Орден
Вручається: офіцерам не католицького віросповідання
Статус скасований 1830 році
Нагородження
Засновано: 10 березня 1759
Нагороджені:
Черговість
Відповідає Орден Святого Людовіка

CMNS: Орден Військових заслуг у Вікісховищі

Орден Військових заслуг (фр. Ordre du Mérite militaire) — орден (організація) Королівства Франція, започаткований за часів Старого порядку 10 березня 1759 року. Був затверджений Людовиком XV, для некатолицьких офіцерів.

Історія появи ордена[ред. | ред. код]

З 1693 року у Франції існував військовий орден Святого Людовіка, яким могли нагороджувати тільки католиків, оскільки до католицької церкви належала більшість населення Франції, включаючи й короля.

У XVIII столітті, у зв'язку з появою у французькій армії великої кількості найманців-протестантів, зокрема, німців, і, особливо, швейцарців, виникла необхідність заснувати для них окрему нагороду.

Такою нагородою став Орден Військових заслуг, заснований 10 березня 1759 року королем Людовіком XV.


Опис відзнак ордена[ред. | ред. код]

Орденська стрічка була синього кольору (в Ордена Святого Людовіка — червоною), знак ордена також мав вигляд мальтійського хреста, прикрашеного ліліями королівської династії Бурбонів, проте мав інше зображення в центральному медальйоні. Якщо в центрі хреста ордена Святого Людовіка, знаходився сам патрон ордену — Людовик IX Святий, то на медальйоні в центрі відзнаки ордена Військових заслуг знаходилося зображення меча.

Структура ордена[ред. | ред. код]

Структура ордену Військових заслуг відповідала структурі ордену Святого Людовіка. Він мав три ступені — Великий хрест, кавалер-командор і кавалер.

Кількість кавалерів було обмежено ще більш жорстко, ніж для ордена Святого Людовіка. Була чітко встановлена кількість Великих хрестів та кавалерів ордену:

  • 2 кавалерів Великого Хреста
  • 4 кавалерів командорів ордена
  • кількість лицарів (кавалерів) не обмежувалася
Відзнака ордена
Орденська стрічка
Кавалер
Командор
Кавалер Великого хреста

Орден після падіння Французького королівства[ред. | ред. код]

У 1791 році, під час революції, орден Військових заслуг і орден Святого Людовіка спочатку були об'єднали в одну нагороду (фр. Decoration Militaire), а потім — скасовані.

Після Реставрації Бурбонів, орден був відновлений і проіснував ще 15 років (1815—1830). При цьому, стрічка ордена замість синьої стала червоною.

Існуючий у Франції недовгий час в ХХ-му (1957—1963) столітті однойменний орден Військових заслуг не мав ні конфесійного характеру, ні прямого відношення до колишнього ордену.

Члени ордену Військових заслуг[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]