Оренбурзька духовна семінарія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оренбурзька духовна семінарія
(ОренДС)
Дата заснування 1883
Конфесія Православ'я
Церква Російська православна церква
Розташування Оренбург, Російська Федерація
Юридична адреса м. Оренбург, вул. Челюскінців, буд. 17
Сайт http://orends.ru

Оренбурзька духовна семінарія — вищий духовний навчальний заклад Оренбурзької єпархії Російської православної церкви. Здійснює підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації священнослужителів, церковнослужителів, а також інших працівників Російської православної церкви та інших Помісних православних церков .

Історія[ред. | ред. код]

Духовна семінарія під назвою «Оренбурзька» до 1865 року існувала в Уфі . При поділі в 1859 році Оренбурзької єпархії з кафедрою в Уфі — на Оренбурзьку і Уфимську, семінарія в Уфі стала іменуватися Уфимською, в Оренбурзі, в 1860 році було відкрито духовне училище.

З цього часу правлячими оренбурзькими єпископами Антонієм , Варлаамом і Митрофаном, а також оренбурзьким генерал-губернатором Н. А. Крижанівським підіймалося питання про відкриття в Оренбурзі духовної семінарії.

Схвалення від Синоду було отримане в 1870 році; проект семінарських будівель на 200 місць був підготовлений до 30 квітня 1876 року; нарешті, 26 квітня 1878 року вийшов указ Св. Синоду «про будівництво в Оренбурзі будівлі для семінарії». У кінці березня 1879 року було затверджено підряд на будівництво з оренбурзьким купцем Бєловим, за яким він зобов'язався за 28334 руб. 10 коп. виконати будівництво споруд для семінарії до 15 жовтня 1880 року. Закладка будівлі відбулася 2 вересня 1879 року. Однак через велику пожежу, яка сталася в цьому ж році, терміни закінчення будівництва були скориговані [1] ; будівництво було завершене лише напочатку 1883 року, але відкриття Синод відклав до 16 серпня 1884 року; 26 серпня був освячений прибудинковий храм семінарії.

П. Столпянський писав:

Духовна семінарія — величезна красива будівля містить в собі масу житлових та ін. приміщень світлих, високих, забезпечена всіма пристосуваннями з гігієнічної частини і обгороджена кам'яною із залізними ґратами огорожею, яка поміщає в собі площу більше 8400 кв. саж. землі на найвищому і найкращому в місті місці. Краєвиди з вікон будівлі на всі боки разюче гарні

У перший рік було відкрито один клас, в який був прийнятий 41 учень. Поряд зі звичайними для семінарій предметами в оренбурзькій було запропоновано ввести вивчення татарської та арабської мов, викриття розколу і історію мусульманства. Також в семінарії викладали бджільництво. У 1889 році в 5 - 6 класах було введене викладання спеціального курсу з вивчення розколу: учні знайомилися з історією розколу взагалі і історією розколу на Оренбуржчині. Зокрема, давалися відомості про секти в Оренбурзькій єпархії: духоборів, молоканів, штундистів і баптистів .

Семінарія був закрита в 1919 році .

Нині семінарія відроджена рішенням Священного Синоду від 27 травня 2009 року [2] .

Ректори[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ця пожежа знищила: духовне училище, казенну палату, громадські збори, мечеть, учительський інститут, жіночу гімназію та прогімназію, будинок міської думи і управи, окружний штаб, гостинний двір, громадський міський банк, Троїцьку церкву, Петропавлівську церкву, майже всі готелі. Загалом згоріло 1355 будинків.
  2. Журналы заседания Священного Синода от 28 декабря 2017 (журнал № 134). Процитовано 29 грудня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Оренбургская духовная семинария