Орен-Кала

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Орен-Кала (Оренкала, Оренгала, азерб. Örənqala) — руїни середньовічного міста VXIII століть[1]. Розташовані в Мільському степу, на території сучасного Азербайджану, за 15 км на північний захід від Бейлаґана.

Історія[ред. | ред. код]

На думку мистецтвознавця Кяміля Мамед-заде, Орен-Кала є залишками середньовічного міста Байлакан, який, у свою чергу, виник на місці давнішого міста Пайтаракан[2], який був центром однойменної провінції Пайтакаран Великої Вірменії[3].

Географія[ред. | ред. код]

Розташована Орен-Кала на місці середньовічного міста Байлакан[2], найбільшого пункту на торговому шляху із Закавказзя (місто Барда) через Ардебіль на Близький Схід.

Розкопки[ред. | ред. код]

Розкопки проводилися 1933, 1951 і 1953 років. Вони показали, що найранішим із трьох стратиграфічних шарів, є сасанідський[4]. Спочатку, близько рубежу VVI століть, тут було споруджено прямокутну фортецю, обнесену стіною з великої сирцевої цегли довжиною 2,5 км, пізніше її облицювали випаленою цеглою. В XIXIII століттях укріплення збереглися лише в південно-східній частині стародавньої фортеці. Обвід стін у цей час мав довжину 1,5 км. Зруйновані стіни зберігаються у вигляді валу висотою 8—9 м, на його гребені виявлено сліди понад 30 веж. Всередині цієї пізнішої фортеці розкопано залишки багатих осель, лазні та інші споруди. На не укріпленій в XIXIII століттях частині городища в цей час розташовувалися житлові і ремісничі квартали. Особливо характерні залишки місцевого гончарного виробництва.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Орен-Кала // Большая советская энциклопедия : [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров. — 3-е изд. — Москва : Советская энциклопедия, 1969—1978.
  2. а б К. М. Мамед-заде. Строительное искусство Азербайджана, стор., 25:"Оренкала на сьогодні являє собою залишки середньовічного міста Байлакана, а останній у свою чергу, як зазначають джерела, виник на місці давнішого міста, що згадується в історіографії під найменуванням Пайтаракан. В даний час Оренкала знаходиться в Мільському степу, за 17 км на північний захід від Жданівська, і являє собою велику, майже прямокутну горбисту місцевість, розміри якої свідчать про приховані під нею великі на той час міські споруди."
    Оригінальний текст (рос.)
    Оренкала на сегодня являет собой остатки средневекового города Байлакана, а последний в свою очередь, как указывают источники, возник на месте более древнего города, упоминаемого в историографии под наименованием Пайтаракан. В настоящее время Оренкала находится в Мильской степи, в 17 км северо-западнее Ждановска, и представляет собой большую, почти прямоугольную всхолмленную местность, размеры которой свидетельствуют о скрытых под ними больших по тому времени городских сооружений.
  3. Cyril Toumanoff. Studies in Christian Caucasian History. — Georgetown University Press, 1963. — С. 129.
  4. Тревер К.В. Очерки по истории и культуре Кавказской Албании. — М.-Л. : Издательство Академии наук СССР, 1959.

Література[ред. | ред. код]

  • Орен-Кала // Никко — Отолиты. — Москва : Советская энциклопедия, 1974. — (Большая советская энциклопедия : [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров ; 1969—1978, т. 18).
  • Труды Азербайджанской (Орен-Калинской) археологической экспедиции, в кн.: Материалы и исследования по археологии СССР, № 67, 133, М. — Л., 1959—1965 (рос.)
  • Город Пайтакаран и его локализация. - "Вестник общественных наук" АН Арм. ССР, 1981, № 12, с. 61—76 (вірм.)
  • Пайтакаран. - "Вестник общественных наук" АН Арм. ССР, т. ХП, с. 301—302 (вірм.)