Оркестр національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

 Військовий оркестр Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачноговійськово-музичний колектив НАСВ імені гетьмана Петра Сагайдачного, призначений сприяти патріотичному, культурному та естетичному вихованню особового складу ЗСУ, пропагувати українське мистецтво та культуру в Україні та за її межами. Розташування: м. Львів 79012, вул. Гвардійська , 32

Історія[ред. | ред. код]

Різноманітна та багатогранна історія оркестру який створений у листопаді 1942 року під Сталінградом. Разом з військами оркестр пройшов дорогами війни від Сталінграду до Праги, з 1946 року — Військовий оркестр штабу Прикарпатської військової округи) та Ансамбль пісні і танцю Західного оперативного командування (створений у липні 1937 року в м. Харкові, з 1945 року — Ансамбль Прикарпатської військової округи. Концертні маршрути колективу сягали від Карпат до берегів Тихого океану, від Півночі до «гарячих» гір Афганістану, а під час Чорнобильської трагедії — безпосередньо в зоні відчуження)).

Військовий оркестр Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (далі військовий оркестр) є професійним творчим колективом та ключовим підрозділом у військово-ідеологічному, культурному та естетичному вихованні особового складу Національної академії. Військовий оркестр приймає активну участь у проведенні державних та професійних свят у Львівському гарнізоні та за його межами, відзначення під керівництвом органів державної влади області і місцевого самоврядування визначних пам’ятних дат українського народу із широким залученням особового складу військових частин, учасників (АТО) ООС та ветеранів російсько-української війни, громадських та волонтерських організацій.  Військовий оркестр являється візитною карткою міста Львова і області.

Важливою складовою професійної діяльності військового оркестру є численні участі в міжнародних фестивалях та презентації на міжнародній арені музичної спадщини українського народу та сучасних музичних творів. За час свого існування військовий оркестр став не однократним лауреатом міжнародних та всеукраїнських конкурсів і фестивалів, а саме:

-      м. Краків "Краків – Катовіце"  (Польща) – п’ятиразовий лауреат;

-      м.Люрд (Франція);

-      м.Обенро (Данія);

-      м.Київ "Червона калина";

-      м.Суми (Україна) триразовий лауреат;

-      м.Одеса (Україна) триразовий лауреат;

-      м.Житомир (Україна) та інші.

-      м.Чернігів всеукраїнський конкурсу «Озброєні піснею, покликані маршем» – 1 місце.

Саме на військовий оркестр покладається музичне забезпечення численних зустрічей як на Львівщині так і у всьому Західному регіоні, найвищих державних посадових осіб, керівництва Збройних Сил України та представників країн партнерів НАТО в їх офіційних поїздках. Так, як Львівський гарнізон являється одним з найбільших військових гарнізонів України і на теренах якого проходить велика кількість міжнародних навчань та зустрічей.

На базі військового оркестру проходить підготовка курсантів кафедри «Музичного мистецтва» та підвищення кваліфікації начальників військових оркестрів – військових диригентів Збройних Сил України.

В даному колективі проходять службу досвідчені професіонали, а саме:

-      народний артист України;

-      заслужений артист України;

-      2 лауреати міжнародних конкурсів та фестивалів;

-      7 лауреатів всеукраїнських конкурсів та фестивалів;

-      2 солісти Львівського Національного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької;

-      2 учасника бойових дій;

-      32 військовослужбовці які мають відзнаки Міністерства Оборони України.


Заступник начальника військового оркестру – військовий диригент

Заслужений артист України майор Юрій Мельник


Начальник військового оркестру – військовий диригент

підполковник Віктор Цапура

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]