Орлиний острів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Орлиний острів
Жанр пригодницька кіноповість
Режисер Михайло Ізраїлев
Маріанна Рошаль
Сценарист Маріанна Рошаль
Георгій Федоров
Юлій Дунський
Валерій Фрід
У головних
ролях
Геннадій Юдін
Світлана Дружиніна
Ростислав Плятт
Іон Шкуря
Оператор Віталій Калашников
Композитор Едуард Лазарев
Художник Станіслав Булгаков
Аурелія Роман
Кінокомпанія «Молдова-фільм»
Тривалість 73 хв.
Країна СРСР СРСР
Рік 1961
IMDb ID 1619868

Орлиний острів — радянський художній фільм 1961 року, знятий кіностудією «Молдова-фільм».

Сюжет

[ред. | ред. код]

Фільм присвячується пам'яті Івана Захаровича Птіцина, радянського археолога і військового моряка, вченого і мрійника, який поліг смертю хоробрих в бою з фашистськими загарбниками.

Про роботу молдавських археологів на острові Орлиний. Археологічна експедиція виявляє на острові Орлиний безліч зламаних рабських нашийників. Начальник експедиції весь час говорить про місцеву легенду, згідно з якою на скелі час від часу з'являється вогненна фігура Ахіллеса, який допомагає морякам в бурю відшукати безпечну дорогу. Врешті-решт вони нічого не знаходять, експедиція залишає острів, але начальник залишається. З'ясовується, що на острові ховалися раби-втікачі, які створили цілу державу. А Ахіллес — це був маяк, який вони побудували: вежа, озерце з нафтою і вікно в башті, що мало форму людської фігури з рукою, яка вказує безпечний напрямок. Коли нафту підпалювали, у темряві і виникала вогненна фігура…

Прообразом Орлиного острова послужив острів Зміїний, розташований в Чорному морі, в 35 кілометрах від гирла ріки Дунаю. Раніше острів був форпостом радянських прикордонників, а сьогодні він належить Україні. Оскільки в шельфі острова була знайдена нафта, Румунія оскаржувала територіальну приналежність Зміїного, але ООН залишила острів під юрисдикцією України.

У ролях

[ред. | ред. код]

Знімальна група

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]