Орєхов Віктор Олексійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Орєхов Віктор Олексійович
Народився лютий 1944 (80 років)
Суми, Українська РСР, СРСР
Країна  СРСР
Діяльність шпигун
Галузь спецслужба[d][1]
Alma mater АФСБ РФ
Знання мов російська[1]
Заклад П'яте управління КДБ СРСР
Військове звання капітан

Віктор Олексійович Орєхов (нар. 1944, Суми, Україна) — колишній капітан П'ятого управління КДБ СРСР, який допомагав радянським дисидентам.

Біографія[ред. | ред. код]

Строкову службу проходив у прикордонних військах. Навчався у Вищій школі КДБ їм. Дзержинського, 2 факультет — розвідки і контррозвідки, вивчив турецьку мову.

Працював у Москворецком районному відділі КДБ у Москві (молодший оперуповноважений, звання — лейтенант). Обслуговував Інститут текстильної промисловості, працював з іноземними студентами.

Працював у Московському Обласному Управлінні П'ятого управління КДБ (ідеологічна контррозвідка). В якості заохочення по службі був відправлений у закордонне відрядження, неофіційно розглядається як відпустка — супроводжував трупу Великого театру СРСР протягом більш ніж двомісячних гастролей по Японії.

Заарештований у серпні 1978 року за попередження дисидентів про обшуки та арешти, засуджений військовим трибуналом, засуджений до 8 років позбавлення волі (за ст. 260, пункт «а»). Слідчим по справі Віктора Орєхова був Анатолій Трофімов, згодом глава московського УФСБ.

З матеріалів кримінальної справи:

«В январе 1977 года Орехов предупредил о предстоящем аресте Орлова. В феврале 1977 года предупредил о проведении специальных оперативно-технических мероприятии в отношении Щаранского и о предстоящих обысках у Лавута и других граждан. Орехов, зная, что Морозов имеет отношение к изготовлению и распространению антисоветских листовок, разгласил данные о проведении оперативно-технических мероприятий в отношении Морозова, а также в отношении Гривниной и Сквирского. Получаемые от Орехова сведения Морозов передавал своим единомышленникам».

Відбував покарання в спецзоні для колишніх працівників правоохоронних органів в Марійських таборах. З табору писав Голові КДБ Ю. В. Андропову, члену Політбюро Суслову, Генсеку Брежнєву, в «Літературну газету».

Вийшов з ув'язнення в 1986 році. Працював робітником на фабриці, виступав у перебудовної пресі, був членом Демократичного союзу. На початку 1990-х займався дрібним бізнесом (пошиття одягу).

У 1991 році журналіст Ігор Гамаюнов опублікував про нього нарис в «Літературній газеті».

В 1995 году вновь арестован за хранение пистолета (официально обвинён в «незаконном хранении оружия») и приговорён к трём годам строгого режима[2][3]. По мнению Орехова, расследованием дела снова руководил бывший шеф Виктора Орехова генерал Анатолий Трофимов. Наказание отбывал в зоне для рецидивистов на Урале. Благодаря активному вмешательству общественности и масс-медиа (в том числе телепрограмме компании НТВ — передача «Герой дня»), через два года Орехов был выпущен на свободу.

11 квітня 1997 року, з міркувань безпеки, Віктор Орєхов змушений був виїхати за кордон.[4] В даний час проживає в США, де живе під зміненим ім'ям. Заробляє на життя розвезенням піци. За словами интервьюировавших його журналістів, вважає, що почни він життя спочатку, повторив би той самий шлях.

У 2011 році вийшла книга Ніколя Жалло «Віктор Орєхов: Дисидент з КДБ»[5].

Фільмографія[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Le dissident du KGB (Диссидент из КГБ). Виктор Орехов
  • Док. фільм: «Дисидент з КДБ» (реж. Ніколя Жалло (фр. Nicolas Jalot), Франція, 2010; 72 хв.) Теле-фільм ARTE: французькою німецькою[недоступне посилання з квітня 2019]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Czech National Authority Database
  2. .
  3. Гамаюнов И. . — № 127.
  4. Диссидент из КГБ [Архівовано 30 січня 2018 у Wayback Machine.] // The New Times, 27.12.2010
  5. Jallot N. {{{Заголовок}}}. — 227 p. — ISBN 9782234070318.