Останній чоловік на планеті Земля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Останній чоловік на планеті Земля
The Last Man on Planet Earth
Жанр Постапокаліпсис
антиутопія
наукова фантастика
Режисер Ліс Ландау
Продюсер Скотт Макебой
Гілберт Александр III Водсворт
Сценарист Kenneth Billerd
У головних
ролях
Джулі Бовен
Пол Френсіс
Тамлін Томіта
Оператор Jacques Haitkind
Композитор Марк Боккаччо
Кінокомпанія Paramount Television
Sterling Pacific Films
Дистриб'ютор Chum Television
Тривалість 89 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1999
Дата виходу 18 лютого
IMDb ID 0193283


«Оста́нній чолові́к на плане́ті Зе́мля» (англ. The Last Man on Planet Earth) — американський постапокаліптичний телефільм 1999 року у жанрі феміністичної наукової фантастики. Головною темою є матріархат у суспільстві, що настав через вимирання чоловіків у майбутньому.

Головні ролі виконували: Джулі Бовен, Пол Френсіс, Тамлін Томіта, Л. Скотт Колдвелл, Елізабет Деннехі, Кімберлі Петерсон, Ненсі Хавер, Аніта Фінлей і Кліфф Де Янг.

Сюжет[ред. | ред. код]

Під час війни з Афганістаном була використана біологічна зброя «Y-бомба», яка вражає тільки чоловічу Y-хромосому. В результаті загинуло близько 97 % чоловіків у світі. Жінки планети, відчуваючи, що без чоловіків їм краще, вирішили взагалі заборонити їх, тому що ті були надто жорстокими. 20 років потому, науковиця Гоуп Чейз, побоюючись за майбутнє виду, проводить експеримент клонування для отримання нового чоловіка, Адама, генетично розширеного — без гену насильства. Коли Адам досягає зрілості, йому незабаром доводиться переховуватися від ФБР, і він ховається серед маленьких груп повстанців-чоловіків, які вижили на Землі.

У кінці фільму будинок Адама та Гоуп згорає дотла, а сам Адам гине. Проте Естер говорить вченій, що вона знає, що Гоуп вагітна сином, оскільки вона з Адамом мали сексуальні відносини вночі, коли той помер.

Ролі[ред. | ред. код]

  • Джулі Бовен — Гоуп Чейз, студентка-випускниця в галузі генної інженерії, яка клонувала Адама, спочатку сподіваючись, що він задовольнить її гетеросексуальні бажання. Вона використала інженерію, паралельно усуваючи гени, пов'язані з насильством й агресією, тому її «продукт», Адам, є «чоловіком нового типу людини», який не має тенденції до насильницьких дій.
  • Пол Френсіс — Адам, чоловік, створений за допомогою генної інженерії. Завдяки цій технології клонована особа досягає повної зрілості за 33 дні, й старіння зупиняється. Він стає втікачем після спроб вивчити місто, дізнавшись, що знаходиться у світі, який не терпить чоловічий рід. Він зустрічається з підліткою, яка відповідить його до своєї сестри Лайли, хрестоодягненої повії. Лайла обманює його, забравши його до Матері Мей, власниці борделю високого класу, де вона використовує старших чоловіків для власних потреб.
  • Темлайн Томіта — агентка ФбР Кара Гастінгс, яка вирішила захопити Адама і відновити насильство у вільному від чоловіків суспільстві. Знаходиться під керівництвом докторки Беверлі-Стокса, яка балотується на пост президентки. Одного разу, під час рейду на бордель Матері Мей, Гастінгс знаходить там Стокс як клієнтку. Вона переконана в тому, що можливо укласти угоду з Гоуп повернути Адама назад у цілості так, що він зможе бути представлений на науковій конференції.
  • Л. Скотт Колдвелл — Естер, професорка Гоуп, яка виступає проти ідеї інженерії людини.
  • Кліфф Де Янг — Джон Доу, лідер так званих претендентів, невеликої групи чоловіків похилого віку, які живуть на пустельному футбольному полі та сподіваються повернути старі часи. Звинувачує жінок у створенні Y-бомби для знищення чоловічого роду. Доу тримає Адама в заручниках в обмін на жінок із федеральної в'язниці, сподіваючись, що вони дозволять його людям розмножуватися. Однак, коли Гоуп, Кара й Естер намагаються використати кров Доу для лікування Адама (через його імунітет), він бере в заручники Гоуп і намагається її зґвалтувати. Адам, хоча й хворий, бере в руки пістолет і направляє його на Доу. Доу стверджує, що Адам — не зовсім чоловік, і він не зможе вбити людину, проте стається навпаки: Адам убиває Доу, щоб захистити кохану.

Виробництво[ред. | ред. код]

Фільм отримав рейтинг PG-13 через деякі сцени насильства і сексуальності.

Реліз[ред. | ред. код]

Фільм відомий також в інших країнах як:

Критика[ред. | ред. код]

На сайті IMDb рейтинг фільму становить 4.5 з 10,[1] Rotten Tomatoes — 40 %.[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]