Острів Кусу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Острів Кусу — один із південних островів Сінгапуру, розташований приблизно за 6 кілометрів на південь від головного острова Сінгапуру нижче Сінгапурської протоки. «Кусу» мовою Хоккієн означає «Острів Черепахи»; острів також відомий як острів Пік або Пулау Тембакул малайською мовою .

Кожного року острів Кусу приваблює тисячі віруючих, які відвідують храм Да Бо Гонг (Туа Пек Конг) і поклоняються йому. Окрім китайського храму, на острові також є три малайські святині (керамати).

З двох оголених частин рифу острів був збільшений до 85,000 м2 (915 sq ft) .

Міфологія[ред. | ред. код]

Легенда про острів говорить, що чарівна черепаха перетворилася на острів, щоб врятувати двох моряків, малайця та китайця, які зазнали корабельної трощі.

Зручності[ред. | ред. код]

На вершині скелястого пагорба на острові Кусу розташовані три керамати (або храми малайських святих) на честь благочестивої людини (Сеїда Абдула Рахмана), його матері (Ненек Галіб) і його сестри (Путері Фатіми). Віруючі піднімаються 152 сходинками, що ведуть до кераматів, щоб помолитися про багатство, добрий шлюб, міцне здоров’я та злагоду. Святині також були популярні серед бездітних пар, які молилися за дітей. 17 квітня 2022 року внаслідок пожежі керамати сильно постраждали. [1]

Також на острові Кусу розташований популярний китайський храм, присвячений Да Бо Гун (大伯公), або Туа Пек Конг (Великий дядько), також відомий як Фуде Чженшен (福德正神) і На Тук Конг (Дато Керамат або "拿督公"). У храмі, побудованому в 1923 році багатим бізнесменом, зберігаються два головних китайських божества : Да Бо Гун і Гуань Інь ("观音", або Богиня Милосердя). Перший високо цінується як такий, що має силу дарувати процвітання, лікувати хвороби, заспокоювати море та відвертати небезпеку, тоді як Гуань Інь відомий як «Дарувач синів».

Храм Да Богонг на острові Кусу.
Статуя мармурової черепахи на острові Кусу.

Острів популярний своїми лагунами, незайманими пляжами та загальною спокійною обстановкою. Дістатися острова можна на поромі з сусіднього Південного пірсу Марина. Окремий торговий центр під відкритим небом розташований посередині острова, але він працює лише в певні періоди року, наприклад, під час фестивалів або паломництва до кераматів чи храму. Ночівля на острові заборонена.

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Fire breaks out on Kusu Island. CNA (англ.). Процитовано 19 квітня 2022.

Новинні статті[ред. | ред. код]

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]