Острів скарбів (фільм, 1937)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Острів скарбів
рос. Остров сокровищ
Жанр пригодницький
Режисер Володимир Вайншток
Сценарист Олег Леонідов
Володимир Вайншток
На основі Острів скарбів
У головних
ролях
Клавдія Пугачова
Осип Абдулов
Оператор Михайло Кириллов
Композитор Микита Богословський
Художник Я. Рівош
С. Козловський
Кінокомпанія "Союздитфільм"
Тривалість 93 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1937
IMDb ID 0029356

«Острів скарбів» (рос. Остров сокровищ) — радянський кінофільм радянського режисера Володимира Вайнштока 1937 року за мотивами однойменного роману Роберта Стівенсона. Фільм двічі (у 1960 і 1983 роках) відновлювався: редагувався і переозвучувався.

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм є яскравим представником радянського кіномистецтва 1930-х років, створений під впливом ідей «світової революції» і «класової боротьби». Трактування подій у фільмі радикально відрізняється від канонічного варіанту, викладеного в книзі «Острів скарбів». Підхід авторів фільму до літературної першооснови викликав полеміку на сторінках преси і в листуванні керівних працівників кінематографії та ЦК.

Кінець XVIII століття. Ірландським повстанцям потрібні гроші для покупки зброї. Дженні, дочка власниці сільського готелю, і доктор Лайвесі (тут і далі імена персонажів передаються відповідно до написання в титрах фільму), один з ватажків змовників, знаходить карту Острова скарбів серед паперів в скрині пірата Біллі Бонса, убитого іншим піратом. Лайвесі і капітан Смоллет з друзями залучають лихваря Треллоні, щоб на його гроші спорядити корабель. Багато матросів екіпажу придбаної товстосумом «Еспаньйоли» виявляються піратами. Дженні, таємно закохана в Лайвесі, переодягається хлопчиком і під ім'ям Джима наймається на корабель юнгою.

Під час пошуку скарбів мерзенний Треллоні переходить на сторону піратів. Зазнавши ряд небезпечних пригод, доктор Лайвесі, Дженні (знову прийняла вигляд дівчини) і їх друзі знаходять скарб. Тим часом Дженні потрапляє в полон до піратів. Її тримають на «Еспаньйолі» під наглядом Ізраеля Гандса і Джорджа Меррі. Пірати б'ються на ножах, Гандс вбиває Меррі і нападає на Дженні, але останнього моменту його нищить куля доктора Лайвесі. Герої заарештовують боцмана Джона Сільвера, але він чинить опір і гине в поєдинку з капітаном Смоллетом. Повстанці залишають піратів на безлюдному острові, а самі повертаються до Ірландії зі скарбами, щоб купити зброю, боєприпаси і продовжити повстання.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]