П'єрот-молодший

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
П'єрот-молодший
Народився 10 березня 1958(1958-03-10) (66 років)
Куернавака, Мексика
Країна  Мексика
Діяльність борець, професійний реслер
Роки активності 1 липня 1984 — тепер. час
IMDb ID 3789417

У цьому Іспанському імені перше або батьківське прізвище - Сальгадо, а друге або материнське - Сальседо.

Норберто Сальгадо Сальседо (ісп. Norberto Salgado Salcedo; нар. 10 березня 1958) - мексиканський лучадор (професійний рестлер) у відставці, в першу чергу відомий під ринговим ім'ям[en] П'єррот-молодший. Сальгадо дебютував у професійному рестлінгу 1 липня 1984 року, працюючи як лучадор енмаскарадо, або борець у масці, використовуючи ім'я П'єррот-молодший. Він втратив маску в результаті поразки в Lucha de Apuestas[en] (поєдинку на спір) з Ла-Паркою[en] в 1998 році. Наприкінці 1990-х років Піррот став відомий як Команданте Піррот або просто Піррот, лідер фракції пропуерториканських борців у CMLL, відомих як Лос Борікуас, незважаючи на те, що він народився в Мексиці. Після перенесеного інсульту в листопаді 2008 року Сальгадо пішов з боротьби. Кілька інших борців використовували ім'я П'єрота або похідні від нього протягом багатьох років зі схвалення Сальгадо, в даний час П'єротіто[en] є єдиним борцем, який активно використовує це ім'я.

Протягом багатьох років Сальгадо працював у мексиканських професійних промоушенах Consejo Mundial de Lucha Libre (CMLL), Asistencia Asesoría y Administración (AAA) та International Wrestling Revolution Group[en] (IWRG). Він також здійснив кілька турів з World Wrestling Council (WWC), що базується в Пуерто-Рико. У 1997 та 1998 роках Сальгадо кілька разів виступав за Всесвітню федерацію рестлінгу (WWF) в рамках угоди AAA/WWF про обмін талантами між двома компаніями. Хоча його рингове ім'я - це іспанське ім'я персонажа П'єро з Комедії дель Арте, його маска і трико були прикрашені чорними і жовтими діамантами в стилі Харлеквіна, персонажа, який традиційно протистояв П'єро в постановах.

Професійна кар'єра рестлера

[ред. | ред. код]

Норберто Сальгадо тренувався під керівництвом Ельфего Сільви та Гран Кочіссе в школі луча лібре, пов'язаної з Ареною Ізабель в Куернаваці, Морелос, Мексика. 1 липня 1984 року Сальгадо дебютував на рингу під псевдонімом "П'єрот-молодший", натхненний борцем П'єро, який був популярний у 1950-х роках і не мав до нього жодного відношення.", натхненний борцем П'єро, який був популярний на Арені Ісабель в 1950-х і 1960-х роках, незважаючи на те, що не мав жодного відношення до нього. Сальгадо прийняв ті ж чорно-жовті діамантові візерунки Арлекіна для своєї маски і трико, ігноруючи той факт, що в традиції комедії дель арте П'єро був суперником Арлекіна і зазвичай одягався в біле. На початку своєї кар'єри він виграв як Чемпіонат Морелоса у напівважкій вазі, так і Чемпіонат Морелоса в командному заліку разом з El Judio. Команда з El Judio пізніше призвела до сюжетної ворожнечі між ними, в результаті якої Сальгадо виграв свій перший Lucha de Apuestas ("матч на парі") у своїй кар'єрі, в Lucha Libre матч Lucha de Apuestas, як правило, вважається більш важливим, ніж матчі за чемпіонство.

Мексиканська асоціація вільної ліги / Всесвітня рада вільної ліги (1985-1995)

[ред. | ред. код]

У 1985 році Сальгадо, працюючи як П'єро-молодший, почав працювати на епізодичних шоу для Empresa Mexicana de Lucha Libre (EMLL; ісп. "Мексиканське борцівське підприємство"). Перейменовано на Consejo Mundial de Luch Libre; CMLL в 1992 році), розриваючи свою кар'єру між Арена Ізабель і EMLL в Мехіко. До 1988 року він був регулярним виконавцем для EMLL, вигравши Мексиканський національний чемпіонат у напівважкій вазі[en] з Халькон 78 4 квітня 1988 року. Панування тривало 156 днів, поки він не програв його Могуру 7 вересня. П'єро-молодший став дворазовим національним чемпіоном Мексики у напівважкій вазі 12 січня 1990 року з перемогою над Могуром, щоб завоювати цей титул.

Піррот-молодший почав регулярно виступати разом з Бестією Сальвахе[en] наприкінці 1989 або на початку 1990 року, сформувавши команду, яка, за рішенням офіційних осіб EMLL, повинна була виграти Мексиканський національний командний чемпіонат[en] у тодішніх чемпіонів Анхеля Ацтеки[en] та Атлантіса[en]. Їхнє панування тривало 287 днів, поки вони не зазнали поразки від Анхеля Ацтеки та його нового партнера Воладора. Після цього Піррот-молодший був об'єднаний з Жаком Мате[en] та Масакре[en], щоб сформувати тріо, яке отримало назву "Лос Інтікаблес" ("Недоторкані"). 22 березня 1992 року Los Intocables перемогли Los Infernales[en] (MS-1[en], Пірата Морган[en] і Ель Сатаніко[en]) і виграли чемпіонат світу серед тріо CMLL[en]. 20 вересня 1992 року Los Infernales повернули собі чемпіонство, після чого Los Intocables розпалися.

П'єрот-молодший переміг Джеррі Естраду[en], ставши другим в історії Чемпіон світу CMLL у напівважкій вазі[en], розпочавши правління, яке триватиме 379 днів. 2 квітня 1993 року правління Піррота-молодшого було припинено доктором Вагнером-молодшим[en] Піррот-молодший виграв маску Ель Супремо[en] в рамках святкування "кінця року" CMLL 8 грудня 1992 року. На початку 1994 року він виграв національний чемпіонат Мексики в важкій вазі[en] у Райо де Халіско-молодшого[en].

Asistencia Asesoría y Administración / Всесвітня федерація боротьби (1995-1997)

[ред. | ред. код]

Піррот-молодший дебютував у Asistencia Asesoría y Administración (AAA) наприкінці 1995 року, приєднавшись до кількох інших працівників CMLL, які залишили промоушн, щоб приєднатися до свого суперника. В AAA він став учасником довготривалої ворожнечі з Ла Паркою, яка привела Піррота-молодшого до його третього правління на посаді Національного чемпіона Мексики у напівважкій вазі, яке тривало 11 днів. Коли Піррот-молодший покинув CMLL, він все ще був Національним чемпіоном Мексики у важкій вазі, і комісія Мехіко Lucha Libre дозволила йому захищати цей титул в AAA після того, як він приєднався до компанії. Його правління тривало 574 дні, до 20 вересня 1996 року, де він зазнав поразки від Маскара Сагради.

В середині 1996 року П'єрот-молодший виграв два окремих чемпіонати AAA; Спочатку він виграв новостворений чемпіонат AAA Campeón de Campeones[en] на Triplemanía IV-B[en], оскільки виграв матч на вибування торнео-цибернетико[en], щоб стати першим чемпіоном. Наступного місяця він об'єднався з Villano III[en], Villano IV[en] та Villano V[en], щоб стати першими володарями Мексиканського національного чемпіонату з атоміко[en], перемігши команду Damián 666[en], Espectro Jr, Гелловін[en] та Каріс ла Момія[en] у фіналі турніру Чемпіонат пізніше був звільнений, коли Лос Вільянос покинув ААА. 15 лютого 1997 року Латинський коханець переміг Піррота-молодшого, щоб виграти Чемпіонат Кампеона де Кампеонес Він розпочав своє четверте і останнє правління на посаді Мексиканського національного чемпіона у напівважкій вазі, перемігши Латинського коханця[en] за цей титул.

Наприкінці 1996 року AAA та Всесвітня федерація рестлінгу (WWF; зараз називається WWE) почали співпрацювати, причому AAA надала кількох лучадорів, які працювали на шоу WWF. П'єрот-молодший був у парі з Сібернетіко на шоу WWF, дебютувавши 16 грудня 1996 року на шоу Raw is War, перемігши Нових рокерів[en] (Марті Джаннетті[en] та Лейф Кессіді[en]). Наступного вечора команда програла Дагу Фурнасу і Філу ЛаФону[en] через дискваліфікацію, коли Сібернетіко витягнув рефері з рингу. 1997 року дует брав участь у матчі Королівська Битва[en] і був вибув без будь-яких сюжетних ліній. 10 березня 1997 року П'єрот-молодший провів свій останній виступ у WWF, об'єднавшись з Хеві Металом[en] і Пентагоном[en], щоб перемогти тріо Латинського Коханця, Ектора Гарси[en] і Октагона[en]. Сальгадо покинув ААА в середині 1997 року, при цьому продовжуючи утримувати обидва Мексиканський національний чемпіонат у напівважкій вазі, і почав працювати на незалежній схемі. У якийсь момент в 1998 році він програв чемпіонат Маскара Саграді, який повернув його назад в ААА.

Promo Azteca / International Wrestling Revolution Group / World Wrestling Council (1997-1999)

[ред. | ред. код]

Після закінчення кар'єри в AAA і WWF Сальгадо почав працювати в новоствореній Міжнародній групі революції в рестлінгу[en] (IWRG), що базується в місті Наукалпан, штат Мексика. Він став першим володарем Міжконтинентального чемпіонату IWRG у важкій вазі[en] після перемоги в одноденному турнірі, перемігши Чорну Магію[en] 29 вересня 1997 р. Хоча він був чемпіоном протягом 672 днів, він працював лише кілька дат для IWRG з кінця 1997 р. по 1 серпня 1999 р., де він програв титул Піраті Моргану.

20 липня 1998 року П'єрот-молодший програв матч Lucha de Apuestas давньому супернику Ла Парка. Він був змушений зняти свою чорно-жовту маску і відкрити натовпу в Нуево-Ларедо, штат Тамауліпас, своє справжнє ім'я - Норберто Сальгадо Сальседо. У 1997 році він вперше виступив у промоушені Пуерто-Риканської світової ради боротьби (WWC). Коли він повернувся до WWC в 1998 році, він був представлений як Інтерконтинентальний чемпіон WWC у важкій вазі[en], як сюжетний спосіб представити чемпіонат без проведення турніру. Чемпіонат був представлений як частина довготривалої сюжетної лінії з Гламурний хлопчик Шейн, з яким він обмінювався чемпіонством туди-сюди на початку 1999 року. 27 березня 1999 року П'єро-молодший боровся з універсальним чемпіоном WWC[en] Реєм Гонсалесом[en] до нічиєї, після чого чемпіонство було ненадовго звільнено. Піррот-молодший розпочав своє четверте і останнє правління на посаді Інтерконтинентального чемпіона WWC у важкій вазі 3 квітня 1999 року, перемігши Гонсалеса в матчі-реванші Наступного дня він також виграв у Гонсалеса Універсальний чемпіонат. Його правління тривало 13 днів, програвши чемпіонат назад Гонсалесу в рамках їх постійної сюжетної лінії. Хоча Сальгадо працював без маски в Мексиці з моменту програшу в Луча де Апуестас Лос-Анджелесу Парку, він все ще працював під маскою в Пуерто-Рико, поки не програв матч Луча де Апуестас Рею Гонсалесу, щоб покласти край сюжетній ворожнечі між ними.

Всесвітня рада з вільної боротьби (1999-2008)

[ред. | ред. код]

Лос Борікуас (1999-2003)

[ред. | ред. код]

Основна стаття: Лос Борікуас (CMLL)[en]

У 1999 році П'єро-молодший повернувся до CMLL після закінчення його тривалого перебування в Пуерто-Рико. Після повернення П'єро-молодший заявив, що він є Борікуа, або пуерториканцем[en], заявляючи про перевагу пуерториканського народу над мексиканцями Він почав співпрацювати з Гран Маркусом-молодшим[en], який також прийняв лояльність "Борікуа". Протягом декількох тижнів дует став офіційно відомий як Los Boricuas[en] і почав рости від команди з двох чоловік до багатолюдної стайні, коли вони додали Ла Борікуа в масці, а пізніше Венено[en]. У цей момент Пьєро-молодший взяв прізвисько "El Comandate", діючи як диктатор над групою, додавши жінку Ла Нацист своїм особистим охоронцем тіла. У середині 2000 року вони додали до групи Violencia[en], замінивши El Boricua. Через кілька місяців після ювілейного шоу CMLL 68[en], Гран Маркус-молодший покинув групу, з сюжетним поясненням, що він втомився перебувати під командуванням П'єрота. Кульмінація сюжетної лінії між Los Boricuas та різними перебіжчиками настала 21 березня 2003 року, коли Піррот-молодший та Гран Маркус-молодший зіткнулися в головній події шоу Homenaje a Dos Leyendas[en] того року. Врешті-решт Пірро переміг Гран Маркуса і в результаті Гран Маркус-молодший був поголений налисо В останній сюжетній лінії Los Boricuas Віоленсія покинув групу, яка на той час складалася в основному з нього і Піррота, і змусив Піррота викрити Віоленсію на ювілейному шоу CMLL 70th Anniversary Show У наступні місяці Піррот почав регулярно співпрацювати з Вампіро[en] і Тарзаном[en], поклавши кінець фракції Los Boricuas в CMLL.

Пізня кар'єра (2004-2008)

[ред. | ред. код]

Після розпаду Лос Борікас П'єро-молодший і Вампіро почали довготривалу сюжетну ворожнечу з Лос Германос Діаміта[en], особливо з Сьєн Карасом[en] і Маскара Аньйо 2000[en]. Сюжетна лінія призвела до того, що Піррот і Вампіро програли матч Lucha de Apuestas в головній події шоу Sin Piedad[en] 2004 року, залишивши і Піррота, і Вампіро повністю лисими. Його останній матч Lucha de Apuestas відбувся 15 листопада 2007 року, де він програв Лос-Анджелесу Парку і в результаті знову був поголений налисо .

Відставка

[ред. | ред. код]

Сальгадо був змушений піти з професійної боротьби в листопаді 2008 року після перенесеного виснажливого інсульту. Інсульт змусив його намагатися ходити без підтримки, прикувавши його до інвалідного візка. Сальгадо неодноразово вшановували після його відставки. У 2009 році борці об'єдналися, щоб організувати Unido X Amistad ("Об'єднані в дружбі"), де виручка від шоу пішла Сальгадо, оскільки він більше не міг працювати. Шоу в його рідному місті Куернавака також віддали шану і підтримку Сальгадо. Сальгадо особисто з'явився на шоу IWRG's 2013 Festival de las Máscaras[en] 11 серпня 2013 року, де йому вручили меморіальну дошку і отримали оплески, коли він одягнув чорно-жовту маску.

Плутанина з іменами

[ред. | ред. код]

Протягом багатьох років кілька борців використовували ім'я "П'єро" або варіації цього імені в професійній боротьбі.

П'єро I / П'єро II - не має відношення до П'єро-молодшого.

Hijo del Pierroth (I) - син Сальгадо, ім'я дослівно перекладається як "син П'єро", іноді працював як "П'єро-молодший" після того, як Сальгадо став відомий як справедливий П'єро.

Hijo del Pierroth[en] (II) - після травми оригінального Hijo del Pierroth ім'я та маску використовувала нова людина, це борець раніше відомий як "Salsero", а зараз працює як "Pierko el Boricua" після того, як відмовився від імені Pierroth.

П'єрот-молодший - не син Сальгадо, спочатку зображувався борцем Рей Вікінго, а пізніше був замінений на оригінального Моско де ла Мерседа, який зараз виступає під ім'ям Ікс-Флай.

П'єро II - Айзек Педро Гонсалес Нуньєс втратив свою маску проти Ель Канека-молодшого, тепер бореться як Ель Антихрист.

П'єротіто[en]/Міні П'єрот - міні-Естрелла[en], який бореться як зменшена версія П'єрота-молодшого.

Команданте П'єро[en] - дебютував у CMLL у травні 2013 року, раніше відомий як Торо Бланко та Подер Мексика. 2017 року змінив свій ринговий псевдонім на "Бестія дель Рінг".

Персона професійного рестлінгу

[ред. | ред. код]

Після того, як Сальгадо прийняв свій войовничий характер "Команданте П'єро", він отримав прізвисько Ель Бокасас ("Великий рот") за свої довгі, в'їдливі промови як на рингу, так і за сценою. Сальгадо прийняв складний прийом підпорядкування під назвою "La Pierrotina", створений оригінальним П'єро. Для виконання прийому Сальгадо тримав суперника догори ногами, притискаючи його голову до свого коліна, одночасно чинячи тиск на ноги.

Чемпіонати та досягнення

[ред. | ред. код]
Міжнародна федерація вільної боротьби
[ред. | ред. код]
  • Чемпіонат FILL у важкій вазі (1 раз).
  • PWI поставив його на 138 місце серед 500 найкращих борців-одинаків у рейтингу PWI 500 у 1997 році.

Рекорди в Lucha de Apuesta

[ред. | ред. код]

Дивіться також: Luchas de Apuestas

Переможець (ставка) Переможений (ставка) Місце проведення Подія Дата проведення Примітки
П'єро -молодший (маска) El Judío (маска) Куернавака, Морелос Подія наживо N/A
П'єро -молодший (маска) Містер Маджестік (маска) Куернавака, Морелос Подія наживо N/A
П'єро -молодший (маска) Ла-Аранья-де-Морелос (маска) Куернавака, Морелос Подія наживо N/A
П'єро -молодший (маска) Заратустра (маска) Куернавака, Морелос Подія наживо N/A
П'єро -молодший (маска) Power Man (маска) Монтеррей, Нуево-Леон Подія наживо N/A
П'єро -молодший (маска) Ель Супремо[en] (маска) Мехіко Juicio Final[en] 1992
П'єро -молодший (маска) Тігре Бланко (маска) Гвадалахара, Халіско Подія наживо N/A
П'єро -молодший (маска) Ель Борікуа[en] (маска) Мехіко Подія наживо 1996
П'єро -молодший (маска) Поцілунок (маска) Тіхуана, Південна Каліфорнія Подія наживо 1998
Ла-Парка[en] (маска) П'єро-молодший (маска) Нуево-Ларедо, Тамауліпас Подія наживо 20 липня 1998 року
П'єро-молодший (волосся) Power Man (маска) Монтеррей, Нуево-Леон Подія наживо N/A
П'єро-молодший (волосся) Ростро Салазар (маска) Рейноса, Тамауліпас Подія наживо N/A
П'єро-молодший (волосся) Американський руйнівник (маска) Нуево-Ларедо, Тамауліпас Подія наживо N/A
Рей Гонсалес[en] (волосся) П'єро-молодший (маска) Гуайнабо, Пуерто-Рико Подія наживо 1999
П'єро-молодший (волосся) Сальсеро[en] (волосся) Нуево-Ларедо, Тамауліпас Подія наживо N/A
П'єро-молодший (волосся) Бразо-де-Плата[en] (волосся) Мехіко Подія наживо N/A
П'єро-молодший (волосся) Маскара Аньо 2000[en] (волосся) Мехіко Подія наживо 27 вересня 2002 року
П'єро-молодший (волосся) Super Brazo[en] (волосся) Куернавака, Морелос Подія наживо 17 жовтня 2002 року
П'єро-молодший (волосся) Аполо Дантес[en] (волосся) Мехіко Подія наживо 18 лютого 2003 року
П'єро-молодший (волосся) Гран Маркус-молодший (волосся)[en] Мехіко Homenaje a Dos Leyendas[en] 31 березня 2003 року
П'єро-молодший (волосся) Сьєн Карас[en] (волосся) Мехіко Подія наживо 20 червня 2003 року
П'єро-молодший (волосся) Бразо-де-Плата[en] (волосся) Куернавака, Морелос Подія наживо 3 липня 2003 року
П'єро-молодший (волосся) Віоленсія[en] (волосся) Мехіко CMLL 70-й ювілейне шоу[en] 19 вересня 2003 року
Universo 2000[en] (маска) П'єро-молодший (волосся) Мехіко Сін П'єдад[en] 5 грудня 2003 року
Cien Caras[en] і Máscara Año 2000[en] (волосся) Pierroth Jr. і Vampiro[en] (волосся) Мехіко Сін П'єдад[en] 17 грудня 2004 року
П'єро-молодший (волосся) El Satanico[en] (волосся) Пуебла Подія наживо 25 липня 2005 року
Гектор Гарза[en] (волосся) П'єро-молодший (волосся) Мехіко Подія наживо 19 серпня 2005 року
Доктор Вагнер-молодший[en] (маска) П'єрот (волосся) Акапулько Подія наживо 19 квітня 2006 року
Тарзан[en] (волосся) П'єрот (волосся) Тлакскала Подія наживо 30 грудня 2006 року
Лос-Анджелес Парк[en] (маска) П'єрот (волосся) Ксалапа, Веракрус Подія наживо 15 листопада 2007 року

Примітки

[ред. | ред. код]

a. Це був титул, який захищався в Мексиці, помилково позначений як санкціонований Всесвітньою радою боротьби.

b. Піррот-молодший продовжував боротися в масці в Пуерто-Рико, поки не втратив її там же.

c. У матчі також брали участь Atlantis[en], Último Guerrero[en], Damián 666[en], Halloween[en], Mr. Águila[en], Pierroth II and Hijo de Pierroth.

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. "Grandes Figuras de la Lucha Libre". Pierroth Jr. (in Spanish). Portales, Mexico. November 2008. p. 45. 17.
  2. "Pro Wrestling Illustrated 500 – 1997: 138 Pierroth Jr". Pro Wrestling Illustrated. Blue Bell, Pennsylvania, United States: Sports and Entertainment publications LLC. September 29, 1997. p. 41. October 1997.
  3. Valdés, Apolo (March 15, 2017). "La historia de Pierroth del Arlequin al Bestia del ring" [The history of Pierroth, from harlequin to La Bestia del Ring]. MedioTiempo (in Spanish). MSN. Retrieved May 16, 2017.
  4. Madigan, Dan (2007). "Okay... what is Lucha Libre?". Mondo Lucha Libre: the bizarre & honorable world of wild Mexican wrestling. HarperCollins Publishers. pp. 29–40. ISBN 978-0-06-085583-3.
  5. ''''' "Los Reyes de Mexico: La Historia de Los Campeonatos Nacionales" [The Mexican Kings: The history of the national championships]. Lucha 2000 (in Spanish). December 20, 2004. pp. 6, 8. Especial 21.
  6. Royal Duncan & Gary Will (2000). "Mexico: CMLL EMLL Light Heavyweight Title". Wrestling Title Histories. Archeus Communications. p. 395. ISBN 0-9698161-5-4.
  7. Royal Duncan and Gary Will (2000). "Mexico: National Tag Team Titles". Wrestling Title Histories. Archeus Communications. pp. 396–397. ISBN 0-9698161-5-4.
  8. Royal Duncan and Gary Will (2000). "Mexico: EMLL CMLL Trios Title". Wrestling Title Histories. Archeus Communications. p. 396. ISBN 0-9698161-5-4.
  9. "Enciclopedia de las Mascaras" [Encyclopedia of Mask]. Pierroth Jr. (in Spanish). Mexico City. October 2007. p. 52. Tomo III.
  10. Royal Duncan & Gary Will (2000). "Mexico: National Heavyweight Title". Wrestling Title Histories. Archeus Communications. pp. 390–391. ISBN 0-9698161-5-4.
  11. "Pierroth Jr. >> Matches >> Lucha Libre AAA Worldwide". CageMatch. Retrieved March 14, 2019.
  12. Royal Duncan and Gary Will (2000). "Mexico: Campeon de Campeons". Wrestling Title Histories. Archeus Communications. p. 401. ISBN 0-9698161-5-4.
  13. Royal Duncan and Gary Will (2000). "Mexico: National Atómicos Title". Wrestling Title Histories. Archeus Communications. p. 402. ISBN 0-9698161-5-4.
  14. "WWF 1996". The History of WWE. Retrieved May 16, 2017.
  15. "WWF 1997". The History of WWE. Retrieved May 16, 2017.
  16. Royal Duncan and Gary Will (2000). "Mexico: International Wrestling Group Revolution Intercontinental Heavyweight Title". Wrestling Title Histories. Archeus Communications. p. 402. ISBN 0-9698161-5-4.
  17. Centinela, Teddy (July 20, 2015). "En un día como hoy… 1998: ¡La Revolución del Norte! LA Park vs. Pierroth, máscara contra máscara" [On a day like today… 1998: The Northern Revolution, LA Park vs. Pierroth, mask vs. mask]. Súper Luchas[en] (in Spanish). Retrieved July 1, 2015.
  18. "Pierroth Jr. >> Matches >> World Wrestling Council". CageMatch. Retrieved March 14, 2019.
  19. Royal Duncan and Gary Will (2000). "Puerto Rico: WWC Intercontinental Heavyweight Title". Wrestling Title Histories. Archeus Communications. p. 326. ISBN 0-9698161-5-4.
  20. Royal Duncan and Gary Will (2000). "Puerto Rico: WWC Universal Title". Wrestling Title Histories. Archeus Communications. pp. 323–324. ISBN 0-9698161-5-4.
  21. "1999 Especial!" [1999 Special]. Box y Lucha Magazine (in Spanish). Mexico City, Mexico: Impresora y Encuaderanadora Glem S.A. de C.V. January 10, 2000. p. 21. ISSN 2007-0896. 2436.
  22. "2000 Especial!" [2000 Special]. Box y Lucha Magazine[en] (in Spanish). January 9, 2001. pp. 2–28. issue 2488.
  23. "2001 Especial!" [2001 Special]. Box y Lucha Magazine[en] (in Spanish). Mexico City, Mexico: Impresora y Encuaderanadora Glem S.A. de C.V. January 13, 2002. pp. 2–28. 2540.
  24. "Enciclopedia de las Mascaras" [Encyclopedia of Masks]. Gran Markus Jr. (in Spanish). Mexico City. August 2007. p. 47. Tomo II.
  25. Ocampo, Jorge (October 5, 2003). "Aniversario 70 de CMLL". Súper Luchas[en] (in Spanish). p. 18. issue 21.
  26. Ocampo, Ernesto, ed. (January 24, 2005). "Número Especial - Lo mejr de la lucha ilbre mexicana durante el 2004" [Special Edition – the best of Mexican professional wrestling in 2004]. Súper Luchas (in Spanish). Mexico City, Mexico: Impresos Camsam, SA de CV. 91.
  27. Súper Luchas staff[en] (January 24, 2005). "Número Especial - Lo mejor de la mejor de la Lucha Libre Mexicana durante el 2004". Súper Luchas[en] (in Spanish). p. 20. issue 91.
  28. Ocampo, Ernesto, ed. (February 21, 2009). "Unidos X Amistad: Función a beneficio de Norberto Salgado "Pierroth"" [United in Friendship: A benefit function for Norberto Salgado "Pierroth"]. Súper Luchas (in Spanish). Mexico City, Mexico: Impresos Camsam, SA de CV. Retrieved May 17, 2017.
  29. Ruiz, Alex (October 6, 2009). Ocampo, Ernesto (ed.). "El nuevo "Pierroth" invita a la función Homenaje de Norberto Salgado "Pierroth" el próximo 29 de Octubre en Cuernavaca" [The new "Pierroth" invites you to a tribute to Norberto Salgado "Pierroth" on October 29 in Cuernavaca]. Súper Luchas (in Spanish). Mexico City, Mexico: Impresos Camsam, SA de CV. Retrieved May 17, 2017.
  30. Mejía Eguiluz, Diego (August 12, 2013). "Emotivo homenaje a Pierroth en el Festival de las Máscaras" [Emotional tribute to Pierroth at Festival de las Máscaras]. the Gladiatores (in Spanish). Retrieved May 7, 2016.
  31. Zellner, Kris (May 14, 2013). "The Lucha Report". PWInsider. Retrieved May 16, 2013.
  32. Dark Angelita (July 14, 2017). Ocampo, Ernesto (ed.). "CMLL: Resultados Viernes Espectacular 14/07/2017 Vangellys pelón, Volador Jr. es el Campeón Universal 2017" [CMLL: Friday Spectacular results 14/07/2017 Vangellys bald, Volador Jr. is the 2017 Universal Champion]. Súper Luchas. Mexico City, Mexico: Impresos Camsam, SA de CV. Retrieved July 15, 2017.
  33. "Copa Oro 1995". Cagematch. October 24, 1995. Retrieved November 25, 2018.
  34. "FILL Heavyweight Championship: 04.09.1994 - xx.xx.xxxx: Pierroth Jr". Retrieved November 25, 2018.
  35. "Lucha Libre: Conoce la historia de las leyendas de cuadrilátero" [Professional Wrestling: Meet the history of the legends of the squared circle]. Brazo de Plata (1963) (in Spanish). Mexico. 2008. p. 14. Grandes Figuras de la Lucha Libre.
  36. "Enciclopedia de las Mascaras" [Encyclopedia of Masks]. Máscara Año 2000 (in Spanish). Mexico City, Mexico. September 2007. pp. 24–25. Tomo III.
  37. Enciclopedia staff (December 2007). "Enciclopedia de las Mascaras". Super Brazo (in Spanish). Mexico. p. 25. Tomo V.
  38. Ruiz Glez, Alex (September 7, 2010). "CMLL: 79 historias, 79 Aniversario, las 79 luchas estelares" [CMLL: 79 stories, 79 anniversaries, the 79 main events]. Súper Luchas (in Spanish). Retrieved October 20, 2012.
  39. Enciclopedia staff (November 2007). "Enciclopedia de las Mascaras". Universo 2000 (in Spanish). Mexico City. p. 21. Tomo V.
  40. "Grandes Figuras de la Lucha Libre". Satánico (in Spanish). Portales, Mexico. November 2008. p. 55. 17.