Павел Кроупа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Павел Кроупа
Народився 24 вересня 1963(1963-09-24) (60 років)
Їндржихув-Градец, Південно-Чеська областьd, Чехословаччина
Країна  Австралія
Діяльність фізик, астроном, астрофізик, викладач університету
Alma mater Університет Західної Австралії
Заклад Боннський університет
Faculty of Mathematics and Physics, Charles Universityd[1]
Нагороди

Павел Кроупа (нар. 24 серпня 1963, Їндржихув Градець) — німецький та австралійський астрофізик чеського походження. Особливо відомий створеною ним початковою функцією мас, яка тапер називається на його честь «функцією Кроупи». Також зробив внесок в зоряну динаміку, теорію планетоутворення та космологію.

Біографія[ред. | ред. код]

Після поразки Празької весни в 1968 році сім'я Кроупа втекла з Чехословаччини і втратила все своє майно. Кроупа зростав в Німеччині та Південно-Африканській Республіці. У 1983 році він склав випускні шкільні іспити в Геттінгені, а потім вивчав фізику в Університеті Західної Австралії в Перті. У 1988 році він отримав стипендію імені Ісаака Ньютона в Кембриджському університеті, а в 1992 році — дослідницьку стипендію Волтера Вільяма Рауса Болла в кембриджському Трініті-коледжі. Того ж року він здобув ступінь доктора філософії, захистивши дисертацію про розподіл зір малої маси в Галактиці. Потім до 2000 року він працював в астрономічних дослідницьких групах Гайдельберзького університету та Інституту астрономії Макса Планка. Згодом він перевівся до Кільського університету, де у 2002 році зробив габілітацію та отримав стипендію Гейзенберга. У квітні 2004 року його запросили до обсерваторії Боннського університету, яка сьогодні є відділом Інституту астрономії Аргеландера в Бонні. У 2007 році він отримав посаду запрошеного професора в Суїнбернському технологічному університеті в Мельбурні та в Університеті Шеффілда.

Наукова робота[ред. | ред. код]

Функція Кроупа (червона лінія) у порівнянні з іншими стандартними початковими функціями мас

Кроупа є керівником дослідницької групи, яка займається зоряним населенням і зоряною динамікою.

Його наукова робота почалася в 1987 році в Австралії з дослідження Проксими Центавра[2]. Він добре відомий у професійних колах своєю роботою з розподілу зір за масою. У 1990—1992 роках в Кембриджі разом з Крістофером Тоутом і Джерардом Гілмором, використовуючи статистичні дані спостережень одиночних та подвійних зір, він запропонував широко вживану тепер канонічну початкову функцію мас[3], яка описує розподіл новонароджених зір за масами[4]. У 2004 році разом з Карстеном Вайднером у Кілі він вказав на існування максимально можливої зоряної маси, що дорівнює приблизно 150 масам Сонця.

У Гайдельберзі в 1993—1995 роках він представив перші розрахунки динаміки зоряних скупчень, у яких усі зорі народжуються як подвійні. Це вирішило проблему того, що зорі поля містять значно менше подвійних систем, ніж області зореутворення, оскільки подвійні системи розпадаються та розсіюються в навколишньому середовищі під час еволюції зоряного скупчення. Він математично виразив і застосував теорію еволюції подвійних зір і створив метод динамічного синтезу зоряного населення і передбачив існування подвійних систем, заборонених попередньою теорією (так званих заборонених подвійних систем)[5].

У 1997 році він досліджував зоряну динаміку під час злиття галактик-супутників з Чумацьким Шляхом[6][7]. У 2002 році він уточнив спостережуваний динамічний нагрів або потовщення галактичного диска Чумацького Шляху і разом з Карстеном Вайднером сформулював теорію інтегрованої галактичної початкової функції маси (англ. integrated galactic initial mass function, IGIMF).

У співпраці з Інго Тісом і Крістіаном Тайсом у 2003—2004 роках він визначив, що коричневі карлики та позасонячні планетні системи можуть утворюватися в навколозоряних дисках через вплив зір, які пролітають повз диск і збурюють його. Дослідники доводили, що так само була сформована й наша Сонячна система[8].

З 2010 року інтерес Кроупа перемістився на космологію. Він критикував Стандартну космологічну модель за неспроможність пояснити спостережувані структури в масштабах 1 кпк і більше і розвивав альтернативні космологічні моделі на основі модифікованої ньютонівської динаміки[9].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. IS VaVaI
  2. Kroupa, P., Burman, R.R. and Blair, D.G., 1989. Photometric observations of flares on Proxima Centauri. Publications of the Astronomical Society of Australia, 8(2), pp.119-122.
  3. Kroupa, P., Tout, C.A. and Gilmore, G., 1993. The distribution of low-mass stars in the Galactic disc. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 262(3), pp.545-587.
  4. Nejhlubší pohled do Orionu. Evropská jižní observatoř. 12 липня 2016.
  5. Kroupa, P., 1995. The dynamical properties of stellar systems in the Galactic disc. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 277(4), pp.1507-1521.
  6. Kroupa, P. and Bastian, U., 1997. The Hipparcos proper motion of the Magellanic Clouds. New Astronomy, 2(1), pp.77-90.
  7. Kroupa, P., 1997. Dwarf spheroidal satellite galaxies without dark matter. New Astronomy, 2(2), pp.139-164.
  8. Thies, I., Kroupa, P. and Theis, C., 2005. Induced planet formation in stellar clusters: a parameter study of star-disc encounters. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 364(3), pp.961-970.
  9. Kroupa, P., 2012. The dark matter crisis: falsification of the current standard model of cosmology. Publications of the Astronomical Society of Australia, 29(4), pp.395-433.

Посилання[ред. | ред. код]