Павлов Григорій Родіонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Григорій Родіонович Павлов
рос. Григорий Родионович Павлов
Народження 10 лютого 1920(1920-02-10)
Керасиново, Татарстан
Смерть 5 листопада 1994(1994-11-05) (74 роки)
Київ, Україна
Поховання Лук'янівське військове кладовище
Країна СРСР СРСР
Приналежність Прапор Радянської армії Радянська армія
Вид збройних сил Прапор ВПС СРСР ВПС СРСР
Рід військ винищувальна авіація
Освіта Військова академія Генерального штабу Збройних Сил Російської Федерації, Військово-повітряна академія імені Ю. О. Гагаріна і Оренбурзьке вище військове авіаційне училище пілотівd
Роки служби 19381980
Партія КПРС
Звання  Генерал-лейтенант авіації
Війни / битви Німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу (№ 1152)
Орден Леніна Орден Червоного Прапора Орден Червоного Прапора Орден Червоного Прапора
Орден Червоного Прапора Орден Вітчизняної війни I ступеня Орден Вітчизняної війни I ступеня Орден Червоної Зірки
Орден Червоної Зірки Орден «За службу Батьківщині у Збройних силах СРСР» III ступеня
Заслужений військовий льотчик СРСР

Григо́рій Родіо́нович Па́влов (рос. Григорий Родионович Павлов; 10 лютого 1920, Керасиново — 5 листопада 1994) — радянський військовий льотчик, Герой Радянського Союзу, в роки німецько-радянської війни заступник командира ескадрильї 42-го гвардійського винищувального авіаційного полку 9-ї гвардійської винищувальної авіаційної дивізії 4-ї повітряної армії Північно-Кавказького фронту. Генерал-лейтенант авіації, заслужений військовий льотчик СРСР.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 10 лютого 1920 року в селі Керасиново Високогорського району Татарстану в селянській родині. Росіянин. Член КПРС з 1942 року. Закінчив сім класів середньої школи та школу фабрично-заводського учнівства, працював у місті Казань.

У 1938 році призваний до лав Червоної Армії. У 1940 році закінчив Чкаловське військово-авіаційне училище. У боях радянсько-німецької війни з червня 1941 року. Воював на Північно-Кавказькому, Південно-Західному фронтах.

До червня 1943 гвардії старший лейтенант Г. Р. Павлов здійснив 378 бойових вильотів, в 61 повітряному бою збив особисто 11 і в складі групи 5 літаків противника.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 2 вересня 1943 року за мужність і героїзм, проявлені в повітряних боях з німецько-фашистськими загарбниками гвардії старшому лейтенанту Григорію Родіоновичу Павлову присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 1152).

Після закінчення війни продовжував службу у Військово-повітряних силах. У 1949 році закінчив Військово-повітряну академію, у 1960 році — Військову академію Генерального штабу. Командував авіацією Північно-Кавказького військового округу.

Могила Григорія Павлова

З 1980 року генерал-лейтенант авіації Г. Р. Павлов — у відставці. Автор книг «Вам зліт!» і «Однополчани». Жив у місті Ростові-на-Дону, потім у Києві. Помер 5 листопада 1994 року. Похований у Києві на Лук'янівському військовому кладовищі.

Нагороди, звання[ред. | ред. код]

Заслужений військовий льотчик СРСР. Нагороджений орденом Леніна, чотирма орденами Червоного Прапора, двома орденами Вітчизняної війни 1-го ступеня, двома орденами Червоної Зірки, орденом «За службу Батьківщині у ЗС СРСР» 3-го ступеня, медалями.

Джерела[ред. | ред. код]

  • (рос.)Герои Советского Союза. Краткий биографический словарь. Том 2. М.: Воениз., 1988
  • (рос.)Павлов Г. Р. Однополчане. — М.: ДОСААФ, 1985

Посилання[ред. | ред. код]