Палац Погорських

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Палац Погорських

Статус невідомий
Країна  Україна
Розташування Івки
Тип будівлі палац
Автор проєкту Кароль Іваніцький
Будівник Глонек (майстер)
Засновник Емануєль Погорський
Будівництво 1906 — 1908
Стан знищений комуністами в 1917 p.

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

  • За адмін.поділом 16 ст. Летичівський повіт 16 ст.
  • За адмін.поділом 19 ст. Літинський повіт 19 ст.
  • За адмін.поділом 20 ст. Старосинявський район.

Івки (пол. Jowki)  поселення, що знаходиться на кордоні Поділля з Волинню. Поселення входило до маєтків Чорторийських з головною резиденцією в Меджибожі. В сер. 19 ст. належало Гарлінському в якого поселення купив літинський хоружий — Ян з Костельця Погорський  г. Огончик. Його онук — Емануєль вибудував на місці старого двору новий палац.

Горлінські, а також Погорські мешкали спочатку в партеровому дворі. В 1906-1908 Емануєль збудував палац, за родиними переказами, на зразок вілли Барбериних в Римі. Проєкт виконав київський архітектор- Кароль Іваніцький, оздоблювальні роботи в середині палацу виконував майстер — Глонек. Будівля була збудована на першому поверсі старого будинку, який був повністю перепланований всередині і добудовано зверху ще один поверх. Будинок був збудований в вигляді чотирьохкутника з чотирма колонами при вході, які завершувалися вгорі арками. На арках був розташований балкон, вихід на який був з другого поверху. Будинок мав низький дах.

В парку знаходилися обширні газони з клумбами, а також стрижені пірамідально чи кулясто — туї.

Під час революції найцініші речі були вивезені до Києва, де можливо розпорошені по музеях. А сам палац був знищений варварами комуністами до фундаментів та і інші речі були знищені на місці.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]