Паломницький капелюх

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Святий Яків з його паломницьким жезлом. Капелюх типовий, але він часто носить свою емблему — раковину-гребінець — на передніх краях капелюха

Паломницький капелюх, капелюх пілігрима або капелюх мандрівника — це капелюх з широкими крисами (полями), який використовується для захисту від сонця[1].

Історія[ред. | ред. код]

Капелюх паломника традиційно мав емблему раковини-гребінця. Вважається, що це посилання на християнську традицію про те, що після того, як Святий Яків помер в Єрусалимі, він був дивом перенесений ангелами на атлантичне узбережжя Іспанії, хоча символ раковини також був слабко пов'язаний з дохристиянськими традиціями[2].

Традиційно він асоціюється з паломниками на Шляху святого Якова. Перевернуті криси капелюха прикрашені черепашкою з гребінцем, щоб позначити статус паломника мандрівника[3], хоча сучасні мандрівники носять його набагато рідше[4].

Геральдика[ред. | ред. код]

Капелюхи пілігрима використовуються в геральдиці.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Cockle Hat. Infoplease.com. Beaumont and Fletcher: The Friar of Orders Grey; Dictionary of Phrase and Fable, E. Cobham Brewer, 1894. Процитовано 5 березня 2018.
  2. Chico, Beverly (2013). Hats and Headwear around the World: A Cultural Encyclopedia. ABC-CLIO. с. 377.
  3. Camino Santiago de Compostela, Frances, Fisterra and Portugues. Camino Pilgrim Guides. 30 квітня 2005. Архів оригіналу за 10 січня 2012. Процитовано 5 березня 2018.
  4. Sánchez y Sánchez, Samuel (2015). Annie Hesp (ред.). The Camino de Santiago in the 21st Century: Interdisciplinary Perspectives and Global Views. {{cite book}}: Проігноровано |website= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]