Палтус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Два гігантських палтуси, виловлені у 1930-х біля Аляски

Па́лтус — загальна назва 4 видів риб із трьох родів родини камбалових, ряду камбалоподібні, що поширені у північних морях. Палтуси мають важливе промислове значення.

Поширення[ред. | ред. код]

Ареал — північна частина Атлантичного і Тихого океанів. Сумарний ареал для всіх палтусів — Баренцове, Берингове, Охотське і Японське моря.

Звичайний і чорний палтуси водяться в Баренцевому, Беринговому і Охотському морях. Азійський стрілозубий палтус живе в Охотському і Беринговому морях, іноді в Японському. Американський стрілозубий палтус живе в морях вздовж західних берегів Північної Америки від північного заходу Аляски до півночі Каліфорнії, також трапляється уздовж азійських берегів Берингового моря, зокрема біля узбережжя східної Камчатки.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Хижі донні риби, живуть на великій глибині, але влітку перебувають і в середній товщі води. Середня тривалість життя до 30 років. Статевої зрілості досягають у віці від 7 до 17 років (найчастіше в 10—14 років). Розмноження — взимку і навесні. Самки викидають ікру на глибині від 300 до 1000 м за температури води 2—10 °C, кількість ікринок коливається від 300 тисяч до 3,5 мільйона.

Справжні палтуси[ред. | ред. код]

Палтус атлантичний (Hippoglossus hippoglossus) на поштовій марці

Справжніми палтусами прийнято вважати представників роду Hippoglossus :

Інші види палтусів[ред. | ред. код]