Пам'ятники Гомеля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Стаття Пам'ятники Гомеля (біл. Помнікі Гомеля / Гомля, рос. Памятники Гомеля) присвячена міській скульптурі другого за величиною обласного центра Білорусі міста Гомеля.

У сучасному Гомелі встановлено цілий ряд пам'ятників, меморіалів та пам'ятних знаків.

Як і повсюдно в Білорусі, у місті ретельно зберігаються монументи радянської доби — зокрема, меморіали, братські могили і пам'ятники на тему німецько-радянської війни, пам'ятники і скульптури Леніна (до 10), різноманітним радянським партійним і державним діячам.

Від 1991 року в місті з'явились пам'ятники білоруським історичним і культурним персоналіям.

У Гомелі є 2 пам'ятника великим українцям — поетові і мислителю Тарасу Шевченку і гетьману Богдану Хмельницькому.

У місті вшановано також низку російських державних і культурних діячів.

Пам'ятники Гомеля:
Назва Рік встановлення Розташування Фото Короткі відомості
Громика Андрія, бюст 1983 у центральній частині скверу імені Громико на вулиці Радянській Погруддя радянського дипломата, міністра закордонних справ СРСР (195785) А.А. Громико встановлено 1983 року. Автори пам'ятника — скульптор І. Рукавішніков, архітектори А. Климочкін і М. Посохін). Являє собою бронзове погруддя заввишки 1,1 м, встановлене на циліндричному постаменті (заввишки 3 м).
«Карандашу» клоуну (Рум'янцеву М. М.) біля будівлі цирка (вул. Радянська, 27) 2006 Пам'ятник видатному радянському клоуну М. М. Рум'янцеву, відомому за сценічним ім'ям «Карандаш» (рос. «Олівець») був встановлений 1 червня 2006 року. Автор — місцевий скульптор В'ячеслав Долгов[1].
Кирилу Турівському на вулиці Радянській
Купали Янка, бюст
Леніна Володимира 1958 на площі Леніна (центральній) Пам'ятник російському і радянському громадському, політичному і партійному діячеві Леніну встановлено на честь 40-ліття БРСР 1958 року. Автори — скульптор Ш. Мікатадзе і архітектор І. Спірін. Являє собою скульптуру Леніна заввишки 6 м, встановлену на 3-метровому постаменті.
Паскевич Ірини, бюст
Рум'янцеву Миколаю
Сухого Павла, бюст 1977 на проспекті Леніна Погруддя радянського авіаконструктора П.Й. Сухого встановлено 1977 року. Автори пам'ятника — скульптор З. Віленський, архітектор В. Саєнко. Складається з прямокутного постаменту (3,5 м), облицьованого плитами чорного граніту і бронзового погруддя (10,2 м).
Хмельницькому Богданові 1958 навпроти стадіону «Локомотив» на вулиці Б. Хмельницького Пам'ятник українському гетьманові Богданові Хмельницькому встановлений у 1958 році[2].
Чайковському Петрові
Шевченка Тараса, бюст 2004 у сквері Т.Г. Шевченка біля будівлі кінотеатру «Кастричнік» («Жовтень»; вул. Барикіна, 127). Пам'ятник великому українському поету і мислителю Тарасові Шевченку було урочисто відкрито в рік 190-ї річниці від народження великого українця — 24 травня 2004 року. Скульптуру Кобзаря гомельській міській владі передала українська сторона, роботи з упорядкування скверу Т.Г. Шевченка здійснено коштом гомельчан[3].

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Пам'ятник легендарному клоуну Карандашу буде відкритий у Гомелі 1 червня [Архівовано 24 вересня 2016 у Wayback Machine.] // повідомл. від Інтерфакс-Білорусь за 26 травня 2006 року (рос.)
  2. Пам'ятники Гомеля на www.gorodgomel.by. Архів оригіналу за 21 вересня 2008. Процитовано 8 січня 2010.
  3. Представники України візьмуть участь у відкритті пам'ятника Тарасу Шевченку в Гомелі[недоступне посилання з червня 2019] на Офіційний портал Гомельського облвиконкому [Архівовано 26 жовтня 2009 у Wayback Machine.] (рос.)

Джерела і посилання[ред. | ред. код]