Пань Юе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пань Юе
Ім'я при народженні Пань Аньжень
Народився 247(0247)
Чжонмоу
Помер 300(0300)
Підданство династія Західна Цзінь
Національність китаєць
Діяльність політик, поет
Рід Пань
Батько Пань Пі

Пань Юе (*潘岳, 247 —300) — китайський державний діяч та поет часів династії Західна Цзінь, один з провідних представників поетичної течії Тайкан-ті.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з впливової чиновницької родини Пань. Народився у м. Чжонмоу в області Жун'ян (сучасне м. Чжонму провінції Хенань). Його дід Пан Цзінь був губернатором провінції Аньпін (в сучасній провінції Хебей) у епоху династії Східна Хань, а його батько Пань Пі служив губернатором Лан'є (у сучасній провінції Шаньдун).

Замолоду проявилися неабиякі здібності до навчання й літературний хист. У рідні отримав призвісько «дивний підліток».

З кінця 260-х Пань Юе перебував при дворі імператора У-ді. Обіймав високі посади в центральному адміністративному апараті. У 266 році відбув до столиці імперії в Лоян і служив як помічник у Міністерстві громадських робіт. У 278 році на деякий перебирається до родинного маєтку. У 282 році очолив округ Мен. У 287 році призначений на посаду хуанмень шилан (цензор Імператорської ради). У той же час він став одним з лідерів придворної поетичної групи Ерши си ю («Двадцять чотири друга»). Відомо, що шанувальниками поетичний. дарунка Пань Юе були особисто імператора члени його родини.

Після смерті У-ді Пань Юе, пославшись на слабке здоров'я, у 290 році подав у відставку і 5 років прожив відлюдником. Повернення у 295 році до політичного життя, на перших порах привело його до стрімкого піднесення, аж до посади начальника Департаменту державних справ (шаншу лін). Втім у 300 році під час міжусобних чвар був звинувачений у змові та страчений.

Творчість[ред. | ред. код]

У доробку є 15 віршів-ши (включно з циклами), 12 повних текстів і 10 фрагментів од-фу.

Лірика Пань Юе за тематикою і своєїм настроєм нагадує творчість Лу Цзі. Його ліричний герой теж перебуває в стані внутрішньої спустошеності та депресії. Пань Юе на відміну від Лу Цзі цікавлять не стільки причинами такого душевного надриву, скільки деталями і нюансами його переживань. Найзначущішим є цикл-триптих «Дао ван ши» («Сумую про померлу дружину»).

Оди Пань Юе можна розділити на три основні тематичні групи: «класичні» оди-панегірики, присвячені оспівуванню правлячого режиму через опис офіційних ритуальних і придворних церемоній і переможних військових кампаній («Ода про ораня імператорського поля», «Ода про полюванні на фазанів», «Ода про похід на захід»; оди на любовні теми («Ода про скорботу за померлою дружиною», «Ода про удову»; твори особистісного характеру («Ода про осінній настрой», «Ода про думи стосовно колишніх часів». Їм властиві мотиви розчарування у службовій кар'єрі і відчуття власної самотності, доповнені сентенціями на адресу верхів, нездатних налагодити справи володарювання, наріканнями на особисті життєві і службові негаразди, оспівування радостей буття поза суєтного світу.

Творчість Пань Юе продовжує тематичну лінію «поезії полів і садів» (тянь-юань ши) і є передвісником лірики Тао Юаньміна.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Song Geng (2004). The Fragile Scholar: Power and Masculinity in Chinese Culture. Hong Kong University Press. p.143-144.
  • An Anthology of Chinese Verse, р. 86— 88