Паприкаш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Паприкаш
Курячий паприкаш із нокерлями
Походження Угорська кухня
Необхідні компоненти м'ясо, паприка, цибуля, сметана
Зазвичай використовувані компоненти риба, гриби
Схожі страви азу, рагу, гуляш, перкельт

Паприка́ш (угор. paprikás) — страва угорської кухні. Шматочки м'яса тушкуються в сметані (вершках) з паприкою і цибулею. Зазвичай подається з гарніром. Також до складу паприкашу можуть входити такі овочі, як морква, томати, солодкий перець. Картопляний паприкаш виступає часто гарніром[1]. Класичним вважається паприкаш, приготовлений із «світлого» м'яса: курятина, телятина, ягнятина і навіть риба. Використання «темного» або жирного м'яса (свинина, яловичина, гуска, дичина) при приготуванні паприкашу вважається відходженням від правил[2].

Як і гуляш, вважається традиційною їжею угорських пастухів, які кочують по Угорській рівнині. Традиційно паприкаш готувався у казанах на багатті. Додавання сметани в рецепт, щоб трохи пом'якшити паприку, вважається впливом німецької (австрійської) кухні[джерело?], оскільки Угорщина тривалий час входила до складу Австро-Угорської імперії. Вже наприкінці XIX століття паприкаш став популярний навіть за межами Угорщини, коли відомий французький кухар Жорж Оґюст Ескоф'є (1846—1935) розмістив його в меню в своєму ресторані в Ґранд-готелі Монте-Карло.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Карой Гундель. Паприкаш з картоплі // Мала угорська куховарська книга / пров. з угор. М. Погань-Редеї та Н. Аретинської. — 13-е. — Будапешт : Корвіна, 2006. — С. 66—67. — ISBN 963-13-5540-3.
  2. Кузнецова Е.К. Венгерская кухня. — ОЛМА-ПРЕС ИНВЕСТ, 2004. — С. 16. — 10000 прим. — ISBN 5-94848-166-2.