Папуга-довгокрил буроголовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Папуга-довгокрил буроголовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Папугоподібні (Psittaciformes)
Родина: Папугові (Psittacidae)
Підродина: Папужні (Psittacinae)
Рід: Папуга-довгокрил (Poicephalus)
Вид: Папуга-довгокрил буроголовий
Poicephalus cryptoxanthus
(Peters, 1854)
Посилання
Вікісховище: Poicephalus cryptoxanthus
Віківиди: Poicephalus cryptoxanthus
ITIS: 177611
МСОП: 22685317
NCBI: 234075

Папуга-довгокрил буроголовий[2] (Poicephalus cryptoxanthus) — вид папугоподібних птахів родини папугових (Psittacidae). Поширений в Південній та Східній Африці.

Поширення[ред. | ред. код]

Населяє південно-східну частину Африки, включаючи східний Трансвааль, Мозамбік, Зімбабве, Малаві, Танзанію та Кенію. Мешкає в прибережних лісах, багатих пальмами та мангровими деревами, а також у саванах, де віддає перевагу великим акаціям; відвідує плантації кокоса та кеш'ю.

Підвиди[ред. | ред. код]

  • P. cryptoxanthus cryptoxanthus — поширений від півночі Квазулу-Натала на північ до південного Мозамбіку та південно-східного Зімбабве.
  • P. cryptoxanthus tanganyikae — на північ від річки Сейв у Мозамбіку, південному Малаві, східній Танзанії та прибережній Кенії.
  • P. cryptoxanthus zanzibaricus — обмежений островами Занзібар і Пемба, але валідність підвиду піддається сумніву.[3]

Опис[ред. | ред. код]

Птах завдовжки до 22 см. Загальне забарвлення зелене, на спині темне, на череві світліше; голова і верхня частина грудей сірого кольору; жовті пахви добре помітні під час польоту; дзьоб із сіруватою верхньою частиною та білуватою нижньою; жовта райдужка і сірі ніжки.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

У період великого надлишку їжі утворює зграї до 40 птахів. Харчується фруктами, ягодами, бруньками та нектаром: він любить м'ясоподібні плоди кігелії африканської, маніока та різноманітні види фікуса. Репродуктивний період триває з квітня по жовтень. Гніздо булує в природній порожнині баобаба або в покинутому гнізді дятла. Самиця відкладає 3-4 яйця, які висиджують близько 30 днів. Молодняк оперяється приблизно через 12 тижнів після вилуплення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2020). Poicephalus cryptoxanthus: інформація на сайті МСОП (версія 2023.1) (англ.) 19 січня 2024
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Clancey, P.A. (1977). Variation in and the relationships of the brown-headed parrot of the eastern African lowlands. Bonner Zool. Beitrage 28; 279—291.

Посилання[ред. | ред. код]