Парабени

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хім. структура парабенів

Парабенискладні ефіри, які використовують як консерванти в косметичній, фармацевтичній і харчовій промисловості через антисептичні і фунгіцидні властивості. Парабени отримують з пара-гідроксибензойної кислоти, яка міститься в багатьох фруктах та овочах, таких як огірки, вишня, морква, чорниця та цибуля. Пара-гідроксибензойна кислота також природно утворюється в організмі людини при розпаді деяких амінокислот. Парабени, що використовуються в косметиці, ідентичні тим, що зустрічаються в природі. Найбільш поширеними типами парабенів є метилпарабен, етилпарабен, пропілпарабен, бутилпарабен, ізопропілпарабен та ізобутилпарабен.

Застосування та популярність[ред. | ред. код]

Парабени використовуються протягом майже 100 років як консерванти у харчовій, фармацевтичній та косметичній промисловості. Популярність парабенів пояснюється їх ефективністю як консервантів, низькою вартістю, тривалою історією використання і неефективністю альтернативних природних консервантів (наприклад, екстракту насіння грейпфрута)[1].

Парабени дуже ефективно запобігають ростові грибків, бактерій та дріжджів, які можуть призвести до псування продуктів. Таким чином, вони впливають на якість продуктів, продовжуючи термін їх зберігання.

Вплив на організм людини[ред. | ред. код]

Причинно-наслідковий зв'язок між використанням парабенів і раком не доведено[2][3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. von Woedtke T., Schluter B., Pflegel P., Lindequist U., Julich W. D. Aspects of the antimicrobial efficacy of grapefruit seed extract and its relation to preservative substances contained (англ.) // Pharmazie (англ.)русск. : journal. — Greifswald, Germany: Institute of Pharmacy, Ernst Moritz Arndt University,, 1999. — June (vol. 54, no. 6). — P. 452—456. — PMID 10399191.
  2. Monica Giulivo, Miren Lopez de Alda, Ettore Capri, Damià Barceló. Human exposure to endocrine disrupting compounds: Their role in reproductive systems, metabolic syndrome and breast cancer. A review // Environmental Research. — 2016-11. — Т. 151. — С. 251–264. — ISSN 1096-0953. — DOI:10.1016/j.envres.2016.07.011.
  3. Myth or Fact: Parabens and Cancer. Процитовано 18 січня 2021.