Парагенезис мінералів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парагенезис галеніту (сірий), халькопіриту (жовтий) і сфалериту (чорний)

Парагенезис мінералів (англ. paragenesis of minerals, нім. Paragenese f der Mineralien) – мінеральна асоціація, що закономірно виникла в ході одного процесу, який був обмежений у просторі та часі і який здійснювався в певних фізико-хімічних умовах.

Загальний опис[ред. | ред. код]

Парагенезис мінералів – це закономірне спільне перебування в земній корі мінералів, які пов’язані загальними умовами виникнення. Основні фактори, що визначають парагенезис мінералів, – хімічний склад і термодинамічні умови середовища мінералоутворення. Вивчення П.м. має велике значення для пошуку і оцінки родовищ корисних копалин, які мають близьку геохімічну історію. Парагенетичні асоціації мінералів групують за основними типами порід і руд. Наприклад, виділяють асоціації порід магматичного походження, пегматитів, метасоматитів, гідротермалітів, морських осадів, продуктів вивітрювання і метаморфізму. Син. – парагенетична асоціація мінералів.

Різновиди[ред. | ред. код]

Парагенезис заборонений – два, або кілька мінералів, сумісне знаходження яких зовсім неможливе в природі або нестійке (за даних т-ри і тиску). Син. – парагенезис негативний.

Парагенетичні взаємовідношення мінералів[ред. | ред. код]

Парагенетичні взаємовідношення мінералів (англ. paragenetic relationship of minerals; нім. paragenetische Beziehungen f pl der Mineralien) – взаємовідношення мінералів, за якими можна встановити послідовність утворення останніх.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • 1. Лазаренко Є.К., Винар О.М. Мінералогічний словник. – К.: Наукова думка, 1975. – 774 с.
  • 2. Павлишин В.І. та ін. Генезис мінералів. – К.: Видавничо-поліграфічний центр “Київський університет”, 2003. – 672 с.
  • 3. Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2007. — Т. 2 : Л — Р. — 670 с. — ISBN 57740-0828-2.