Парламент Чаду

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Національна асамблея (фр. Assemblée Nationale) — законодавчий орган (парламент) Чаду. Сучасний парламент є однопалатним і діє на підставі конституції від 1996 року і пізніших поправок до основного закону[1][2].

Історія[ред. | ред. код]

У 1989 році в країні була введена нова конституція, яка визнавала необхідність скликання парламенту[2]. Після подій 1990 року (коли владу в Чаді захопили повстанці на чолі з Ідрісом Дебі), дію основного закону було призупинено. Нове керівництво країни підготувало проект чергової конституції, прийняту виборцями в 1996 році[2][1].

Конституція 1996 року передбачала створення двопалатного парламенту. У 2004 році верхня палата (Сенат) була скасована як «непотрібна». У тому ж році парламент прийняв поправки до основного закону, що дозволили переобирати президента без обмежень за термінами[1].

Повноваження парламенту[ред. | ред. код]

Згідно з чинним основним законом, Чад є державою з президентською формою правління. Президент призначає членів уряду (в ході переговорів з головою парламенту та прем'єр-міністром); він же є «гарантом незалежності судової влади». У той же час, законодавча влада належить Національним зборам[2][1].

Поправки до конституції, для якими не потрібно проведення референдуму, приймаються парламентом і затверджуються президентом[1].

Виборче право. Термін повноважень парламенту[ред. | ред. код]

Відповідно до основного закону, в країні прийняте загальне виборче право. Право голосування надається громадянам, які досягли 18 років[2].

Депутати обираються в ході загального прямого і таємного голосування, терміном на п'ять років[2] (за іншими даними — на чотири роки[1]). Глава держави своїм указом може продовжити повноваження Національної асамблеї[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж Варламова Т. К. Все страны мира. — М. : РИПОЛ классик, 2008. — С. 439. — ISBN 978-5-386-00968-7.
  2. а б в г д е Саидов А. Х. Часть II. Парламентская карта мира // Национальные парламенты мира. — М. : Волтерс Клувер, 2005. — С. 500. — ISBN 5-466-00042-6.