Патрісія Райт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Патрісія Райт
англ. Patricia C. Wright
Народилася 10 вересня 1944(1944-09-10) (79 років)
Дойлстаун, Пенсільванія, США
Країна  США
Діяльність антрополог
Alma mater Hood Colleged
CUNY Graduate School and University Centerd
Галузь антропологія, приматологія
Заклад Університет штату Нью-Йорк у Стоуні-Брук
Нагороди National Medal of Honor of Madagascar
Систематик живої природи
Дослідник, який окреслив низку зоологічних таксонів. Назви цих таксонів для вказівки авторства супроводжують позначенням «Wright».

Патрісія Райт (англ. Patricia C. Wright; нар. 10 вересня 1944) — американська приматолог, антрополог і природоохоронець. Райт найбільш відома за широке вивчення соціальних і сімейних взаємодій диких лемурів на Мадагаскарі. Вона створила Інститут збереження тропічних середовищ в університеті Стоні Брук. Вона активно працювала над збереженням природи і сприяла створенню національного парку Раномафана на Мадагаскарі.

Біографія[ред. | ред. код]

Патрісія Райт — професор антропології в Державному університеті Нью-Йорка в Стоуні Брук, раніше була доцентом університету Дюка. Вона здійснила свій перший візит на Мадагаскар у 1986 році й була членом групи, яка відкрила Hapalemur aureus Meier, Albignac, Peyriéras, Rumpler & Wright, 1987. У 1995 році вона була нагороджена національною медаллю пошани Мадагаскару[1].

Вшанування[ред. | ред. код]

На честь Патрісії Райт названо вид Lepilemur wrightae, який відомий з невеликої території південного Мадагаскару[1].

Посилання, примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Beolens, B.; Watkins, M.; Grayson, M. The eponym dictionary of mammals. — Baltimore : JHU Press, 2009. — С. 452. — ISBN 0801893046.