Пая жовточерева

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пая жовточерева

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Воронові (Corvidae)
Рід: Пая (Cyanocorax)
Вид: Пая жовточерева
Cyanocorax luxuosus
(Lesson, 1839)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Cyanocorax luxuosus
Віківиди: Cyanocorax luxuosus
ITIS: 916620

Па́я жовточерева[1] (Cyanocorax luxuosus) — вид горобцеподібних птахів родини воронових (Corvidae). Мешкає в США, Мексиці і Центральній Америці. Жовточерева пая раніше вважалася конспецифічною з зеленою паєю, однак була визнана окремим видом.

Опис[ред. | ред. код]

Жовточерева пая
Жовточерева пая
Пара жовточеревих пай
Жовточерева пая на таясу

Жовточереві паї — птахи кремезного вигляду, середня довжина яких становить 25-29 см, а вага 66-110 г. Голова у них відносно велика, овальної форми, дзьоб міцний, конічної форми, на кінці дещо гачкуватий, очі великі, крила і хвіст відносно довгі, лапи міцні, пазуристі. На лоб і тімені є короткий чуб.

На обличчі чорна "маска", область навколо ніздрів, "вуса", щоки і "брови" яскраво-сині, лоб білий, верхня частина голови синя. Скроні, горло і шия з боків чорні. Плечі і нижня частина тіла блідо-зелені у північних популяцій і яскраво-жовті у південних. Верхня частина тіла трав'янисто-зелена, махові пера і хвіст мають синьо-зелений відтінок. Колір очей варіюється від темно-карого до жовтого, в залежності від підвиду. Дзьоб і лапи чорні.

Загалом жовточереві паї є схожими на зелених пай, однак мають дещо менші розміри, більш короткий чуб, більш контрастне забарвлення і темний колір очей у більшості підвидів.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють сім підвидів:[2]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Жовточереві паї мешкають в Сполучених Штатах Америки, Мексиці, Гватемалі, Белізі і Гондурасі. Вони живуть в сухих і сезонно вологих субтропічних лісах і чагарникових заростях. Жовточереві паї віддають перевагу вториним заростям з чагарниковим піфдліском і порослими травою галявинами. Вони зустрічаються поодинці, парами або невеликими сімейними зграйками до 7 птахів. Ведуть переважно деревний спосіб життя.

Раціон[ред. | ред. код]

Жовточереві паї є всеїдними птахами, живляться комахами, іншими безхребетними, личинками, дрібними хребетними (дрібними плазунами і амфібіями, яйцями, пташенятами, гризунами), ягодами, насінням, жолудями і плодами. Вони роблять запаси, осоливо в північних районах, і таким чином беруть участь у поширенні деяких видів рослин. Крім того, серед жовточеревих пай спостерігалися випадки використання знарядь праці, зокрема очищених від кори гілочок для добування комах з-під кори[3].

Розмноження[ред. | ред. код]

Жовточереві паї є моногамними птахами, сезон розмноження у них триває з квітня по червень. Пара птахів будує чашоподібне гніздо, яке робиться з переплетених гілочок і рослинних волокон і встелюється м'яким рослинним матеріалом. В кладці від 3 до 5 яєць. Насиджують самиці, тоді як самці шукають їм їжу і захищають гніздо. Інкубаційний період триває 17 днів. За пташенятами доглядають і самиці, і самці, а також їх помічники — молоді птахи з попереднього виводку. Пташенята покидають гніздо через 3 тижні після вилуплення, а повністю самостійними вони стають ще чере півтора місяці. Пташенята продовжують залишатися разом з сімейною зграєю протягом року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Cyanocorax luxuosus у базі Avibase.
  2. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Crows, mudnesters, melampittas, Ifrit, birds-of-paradise. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 26 серпня 2022.
  3. Gayou, Douglas C. (1982). General Notes: Tool use by Green Jays (PDF). Wilson Bulletin. 94 (4): 593—594.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Madge, S.; H. Burn (1999). Crows and Jays. Princeton University Press. ISBN 0-7136-5207-1.

Посилання[ред. | ред. код]