Педдер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Озеро Педдер
англ. Lake Pedder
Назва на честь: John Pedderd
Озеро Педдер
Південна частина озера Педдер і острів-гора Скоттс-Пік
Південна частина озера Педдер і острів-гора Скоттс-Пік
42°56′ пд. ш. 146°08′ сх. д. / 42.933° пд. ш. 146.133° сх. д. / -42.933; 146.133
Розташування
Країна  Австралія
Регіон Тасманія
Розташування Тасманія,
Австралія Австралія
Геологічні дані
Тип водосховище
Розміри
Площа поверхні 239[1]  км²
Висота 308 м
Глибина середня 13 - 16  м
Глибина макс. 43  м
Об'єм 2,9 кубічний гектометр
Вода
Басейн
Витікають Х'юон, Серпентайн
Країни басейну Австралія
Інше
Дамба, гребля Edgar Damd, Scotts Peak Damd і Serpentine Damd
Geonames 2153584
Педдер. Карта розташування: Австралія
Педдер
Педдер (Австралія)
Педдер. Карта розташування: Тасманія
Педдер
Педдер (Тасманія)
Мапа

  CMNS: Озеро Педдер у Вікісховищі

Озеро Педдер (англ. Lake Pedder) — озеро, розташоване в південно-західній частині острова Тасманія в Австралії. Раніше на цьому місці знаходилося озеро природного походження з тією ж назвою — «старе» озеро Педдер. У 1972 році в результаті зведення декількох гребель була затоплена набагато більша територія, і озеро фактично перетворилося на водосховище — «нове» озеро Педдер.

Максимальна глибина «нового» озера — 43 м[1], а його площа — 239 км²[1]. Воно є другим за площею озером Тасманії, поступаючись лише озеру Гордон (271 км²) що знаходиться на північ від нього, і значно випереджає Грейт-Лейк (170 км²) — третє за площею озеро Тасманії[1].

Географія[ред. | ред. код]

Озеро Педдер знаходиться в південно-західній частині острова Тасманія і входить до складу Південно-Західного національного парку. До північного краю озера Педдер можна дістатися автодорогою Гордон-Рівер. Не доїжджаючи до озера, на південь відходить ґрунтова дорога Скоттс-Пік-Дам, якою можна проїхати вздовж східного берега озера до самої південній його частині. Недалеко від південно-східного краю озера знаходиться гора Енн — найвища точка південно-західної частини острова Тасманія.

Історія[ред. | ред. код]

«Старе» озеро Педдер було названо в 1835 році на честь Джона Педдера[2] — першого головного судді Землі Ван-Дімена (нині Тасманії).

«Старе» озеро Педдер

У 1955 році озеро і прилегла до нього територія увійшли до складу нового Національного парку Лейк-Педдер.[2]

У 1967 році тодішній прем'єр-міністр Тасманії Ерік Ріс оголосив про те, що розвиток гідроелектричного проекту Тасманії на річці Гордон вимагає модифікації Національного парку Лейк-Педдер.[2] В результаті 1968 року парк Лейк-Педдер був включений до складу Південно-Західного національного парку.

Незважаючи на масові протести, в 1972 році велика область навколо «старого» озера Педдер була затоплена,[2] і з'явилося «нове» озеро Педдер, яке іноді називають водосховищем Х'юон-Серпентайн, за ім'ям двох річок.

Греблі[ред. | ред. код]

Були побудовані три греблі — Серпентайн (висотою 38 м), Скоттс-Пік (висотою 43 м[3] — через неї витікає річка Х'юон) і Едгар (висотою 17 м). Цікаво, що річка Х'юон потім тече в східному напрямку і належить до басейну Тасманового моря, в той час як річка Серпентайн є притокою річки Гордон, яка тече на північний захід і (через затоку Маккуорі) впадає в Індійський океан.

Крім цього, «нове» озеро Педдер з'єднане каналом МакПартлен-Пасс з озером Гордон, так що частина води озера Педдер використовується для гідроелектростанції греблі Гордон, через яку протікає річка Гордон. Вода з озера Педдер становить приблизно 40 % потоку через греблю Гордон.[4]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Lake Pedder Restoration Committee. www.lakepedder.org. Архів оригіналу (HTML) за 12 січня 2010. Процитовано 21 квітня 2015.
  • Карта Південно-Західного національного парку (HTML). Tasmanian Parks & Wildlife Service, www.parks.tas.gov.au.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Tasmania, Lakes (HTML). Australian Bureau of Statistics, www.abs.gov.au. Архів оригіналу за 27 серпня 2012. Процитовано 21 квітня 2015.
  2. а б в г Lake Pedder History. Lake Pedder Restoration Committee, www.lakepedder.org. Архів оригіналу (HTML) за 27 серпня 2012. Процитовано 21 квітня 2015.
  3. Scotts Peak Dam (PDF). Engineers Australia , www.engineersaustralia.org.au. Архів оригіналу за 10 вересня 2007. Процитовано 21 квітня 2015.
  4. Our Power Stations: Gordon—Pedder (HTML). The Hydro Tasmania Group, www.hydro.com.au. Архів оригіналу за 27 серпня 2012. Процитовано 21 квітня 2015.