Пейдж Турко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пейдж Турко
Народилася 17 травня 1965(1965-05-17) (59 років)
Спрингфілд, Массачусетс, США
Країна  США
Діяльність телеакторка, кіноакторка, акторка
Alma mater Університет Коннектикуту, Bay Path Universityd і Walnut Hill Schoold
Знання мов англійська
Роки активності 1987 — тепер. час
У шлюбі з Джейсон О'Мараd
Зріст 1,65 м
IMDb ID 0876958

Джин Пейдж Турко (англ. Jean Paige Turco; 17 травня 1965) — американська акторка, найбільш відома завдяки ролі Єйпріл О'Ніл у фільмах «Черепашки-ніндзя II: Таємниця смарагдового зілля» (1991) та «Черепашки-ніндзя III» (1993). Інші відомі ролі включають Мелані Кортландт у мильній опері ABC «Всі мої діти», Террі Лоуелл у серіалі CBS «Агентство», Гейл Еморі в серіалі CBS «Американська готика» і появу в «Поліція в Нью-Йорку», «Нас п'ятеро» і «У полі зору». З 2014 по 2019 рік вона грала роль Ебігейл Гріффін у постапокаліптичному драматичному серіалі «100».

Раннє життя[ред. | ред. код]

Турко народилася в сім'ї Джойс Джин (Джодойн) і Девіда Вінсента Турко у Бостоні, штат Массачусетс. Коли їй виповнився рік, її мати перевезла їх до Спрінгфілда, штат Массачусетс, де вона виросла, після смерті батька. Вона має італійське, франко-канадське та англійське походження. Ще маленькою дівчинкою вона брала уроки балету і планувала стати класичною балериною. Вона відвідувала школу Уолнат Хілл у Нейтіку, штат Массачусетс, яку закінчила в 1983 році, і виступала як солістка в Консерваторії танцю Нової Англії, Балетній театральній компанії Амхерста та Балетній компанії Західного Массачусетсу. Травма щиколотки позбавила можливості займатися професійним балетом. Пізніше вона зазначила: «Я навіть більше не могла ходити на балет. Це було надто боляче». Турко закінчив коледж Бей-Пат у Лонгмідоу, штат Массачусетс (1987) і отримав спеціалізацію в Університеті Коннектикуту в драматургії.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Турко дебютувала на телебаченні в 1987 році в мильній опері CBS «Напрямне світло» у ролі Діни Марлер і з'явилася в мильній опері «Всі мої діти» в ролі Мелані Кортландт. Вона замінила Джудіт Хоуг у ролі Ейпріл О'Ніл у фільмі «Черепашки-ніндзя II: Таємниця смарагдового зілля» (1991)[1], а потім і у фільмі «Черепашки-ніндзя 3» (1993).

З 2001 по 2003 рік Турко зіграла головну роль у драматичному серіалі CBS «Агентство» в ролі художника-графіка Террі Лоуелл. У третьому сезоні «Врятуй мене» вона зіграла постійну роль вчителя природничих наук місіс Нелл Турбоді, а в 2007 році була постійним членом акторського складу серіалу «Врятуй мене». Серіал ABC «Чоловіки у великому місті», який зображує Лісбет, колишню дружину героя Ділана Макдермотта, Дункана Коллінсворта, генерального директора косметичної компанії. Турко також знялася у фільмі «Непереможна» 2006 року, зігравши Керол Вермейл, дружину Діка Вермейла, а також знялася у фільмі Уолта Діснея «План гри» (2007). Вона з'явилася в кількох епізодах Схватка, а також зіграла гостьову роль у «Гарна дружина», «Блакитна кров» і «Закону та порядку: Спеціальний корпус». Вона також з'явилася в повторюваній ролі в «У полі зору» як Зої Морган.

У березні 2014 року Турко почала регулярно зніматися в постапокаліптичному драматичному серіалі CW «Сотня». У тому ж році вона також була обрана на роль дружини головного героя в серіалі CBS «Морська поліція: Новий Орлеан».

Особисте життя[ред. | ред. код]

Турко є римо-католиком.

У 2003 році вийшла заміж за ірландського актора Джейсона О'Мару. Розлучилися 2017 році[2]. У подружжя є син — Девід О'Мара (нар. 2004)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Paige Turco Moves From a Soap to Become the Ninja Turtles' Friend. Los Angeles Times (амер.). 30 березня 1991. Процитовано 1 лютого 2023.
  2. 'Teenage Mutant Ninja Turtles' Star Paige Turco Files for Divorce. TMZ (англ.). Процитовано 1 лютого 2023.

Посилання[ред. | ред. код]