Пелтя

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пелтя

Пелтя (молд./рум. peltea) — особливий вид варення або желе, виготовляється не з самих ягід та фруктів, а з їхніх соків або відварів[1]. Поширене у Молдові і Румунії.

Пелтя з соку готується, коли ягоди костисті, наприклад малина або ожина. Сік з ягід віджимають невеликими порціями через подвійну марлю, дають йому відстоятися та добавляють цукор у пропорції 1:1. Пелтя вариться як варення, на слабкому вогні, щоб воно не переварилась, інакше воно не загусне належним чином. При цьому необхідно постійно знімати піну.

Пелтя на основі відвару готується у тих випадках, коли фрукти містять велику кількість пектину (айва або яблука). Такі фрукти варяться у воді під кришкою на слабкому вогні. При цьому їх неможна мішати, інакше вони разваряться. Готовий відвар через сито зливається в другий посуд, який накривається ситом. Зверху на сито висипаються фрукти, з яких повинен стекти густий відвар. Відстояний відвар проціджують скрізь чисту марлю, в нього добавляється цукор у пропорції 1:1. Отримана суміш знову вариться на повільному вогні до повного розчинення цукру.

Гаряча пелтя виходить рідкою, однак при охолодженні вона густіє і стає прозора, як желе. Холодна пелтя зберігається у банках. Її переливають з ємності, де вона варилась, у гарячому стані.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Похльобкін В.В. Пелтя (молдовська кухня), Москва, Видавництво Легка і харчова промисловість, р. 1983, ст. 115, 103, ст.304