Передньосерединний меридіан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Передньосерединний меридіан (кит. 任脈 [рьон-май] (жень-май)) — п'ятий чарівний меридіан із восьми, це Їнь-меридіан. Містить 24 пункти.

Позначають як, цифрами — XIV, літерами — VC(фр.), IM(нім.), CV(англ.).[1]

Функціональна характеристика та загальні покази[ред. | ред. код]

Передньосерединний меридіан непарний, належить до системи їнь. Не входить до загального кола циркуляції енергії в тілі людини, не має певної погодинної активності. Передньосерединний меридіан поєднує всі іньські меридіани. За певних умов перетворюється на чарівний меридіан (жень-май, ЧС V).Зовнішній хід меридіана починається в промежині (точка 1 хуей-їнь), підіймається по середній лінії живота, грудей, шиї та закінчується на підборідді. Тут два симетричні відгалуження йдуть до очних ямок, огинаючи губи. Внутрішній хід меридіана починається також від (точки J1), входить у малий таз, черевну та грудну порожнини, потім йде до горла та гортані. На передньосерединному меридіані 24 активні точки. Основні симптоми та патологічні стани передньосерединного меридіана: точки 1-9 — симптоматика хвороб органів сечостатевої системи та кишківника; точки 10-15 — симптоматика хвороб — органів травлення, розлади нервової системи та психіки; точки 16-24 — симптоматика хвороб дихальної системи, стравоходу, гортані, органів ротової порожнини. Передньосерединний меридіан, як і задньосерединний, не має стандартних точок.

Пункти на меридіані[ред. | ред. код]

1. Хуей-їнь (злиття їнь) — у чоловіків між мошонкою і заднім проходом, у жінок між спайкою великих статевих губ і заднім проходом. Відповідно до вказівок стародавньої літератури, використання цієї точки показано для порятунку життя потопельника. Показання: гіпергідроз і дерматит в області промежини, затримка сечі, запір, дисменорея, імпотенція, захворювання прямої кишки.

2. Цюй-гу (вигнута кістка) — середина верхнього краю лобкової кістки. Показання: захворювання органів сечостатевої системи.

3. Чжун-цзи (середня точка вершини) вище лобка на 1 цунь[en]. Показання: захворювання сечостатевої системи..

4. Гуань-Юань (ворота джерела) вище лобка на 2 ц. Показання: захворювання тонкої кишки та сечостатевих органів, депресивні стани.

5. Ши-мень (кам'яні ворота) нижче пупка на 2 ц. Показання: розлади менструального циклу, болі в низу живота, біль в уретрі, пронос, коліт, гіпертензія.

6. Ци-хай (море енергії) нижче пупка на 1,5 ц. Показання: порушення менструального циклу, метрорагія, імпотенція, болі в животі, затримка сечі, розлади функцій органів травлення, запори, гіпертензія, порушення сну.

7. Інь-цзяо (перехрестя інь) на середній лінії живота нижче пупка на 1 ц. Показання: захворювання сечостатевих органів та кишок.

8. Шень-цюе (божественний кордон) — у центрі пупка. Голковколювання протипоказане. Прогрівання 20-30 хв. Показання: пронос, асцит, здуття живота, блювання, пронос, геморой.

9. Шуй-фень (розподіл води) вище пупка на 1 ц. Показання: біль в шлунку, кишкова коліка, пронос, запір, розлади дихання.

10. Ся-вань (нижній канал) вище пупка на 2 ц. Показання: біль в животі, метеоризм, диспепсія, відсутність апетиту, гастроптоз, гастрит.

11. Цзянь-лі (залишена місцевість) — вище пупка на 3 ц. Показання: захворювання шлунка, асцит, спазм діафрагми.

12. Чжун-вань (середній канал) вище пупка на 4 ц. Показання: головний біль, біль в животі, хвороби шлунку, розлади дихання, гіпертензія, блювота, запір.

13. Шан-вань (верхній канал) вище пупка на 5 ц. Показання: ті самі.

14. Цзюе-цюе (межа-сили) вище пупка на 6 ц. Показання: хвороби шлунку, серця та легень. стан тривоги та страху, маніакальний стан, епілепсія.

15. Цзю-вей (хвіст голуба) до низу від кінця мечоподібного відростка на 15 мм. Показання: неврастенія, реактивні психози, хвороби шлунку, серця і легень.

16. Чжун-тін (середній двір) відповідає межі з'єднання тіло грудини та мечоподібного відростка на рівні п'ятого міжребер'я. Показання: задуха, бронхіальна астма, біль в горлі, відсутність апетиту, блювота.

17. Тань-чжун (середина грудей) на передній серединній лінії грудної клітки на рівні четвертого міжребер'я. Показання: торакалгія, задуха, серцебиття, бронхіт, бронхіальна астма, міжреберна невралгія, мастит, спазм стравоходу.

18. Юй-тан (нефритова зала) розташована на рівні третього міжребер'я по середині тіла грудини. Показання: ті ж самі.

19. Цзи-гун (пурпуровй палац)  на передній серединній лінії грудної клітки на рівні другого міжребер'я. Показання: ті ж.

20. Хуа-гай (чудове покриття) відповідає місцю з'єднання руків'я і тіла грудини на рівні суглобової вирізки II ребра. Показання: хвороби органів дихання, у тому числі верхніх дихальних шляхів.

21. Сюань-цзи (перловий нефрит) в центрі руків'я грудини на рівні суглобової вирізки I ребра. Показання: бронхіальна астма, тонзиліт, набряк гортані, хвороби стравоходу та шлунку.

22. Тянь-ту (небесна стежка) у центрі яремної вирізки грудини, між грудино-ключично-соскоподібними м'язами. Показання: бронхіальна астма, спазм м'язів гортані, ларингіт, тонзиліт, розлади мови, блювота, спазм стравоходу.

23. Лянь-цюань (бічне джерело) в щілині, що утворюється між нижнім краєм під'язикової кістки та верхньою вирізкою щитоподібного хряща. Показання: бронхіт, астма, ларингіт, глосит, слинотеча.

24. Чен-цзян в центрі підборідно-губної борозни. Показання: параліч лицевого нерва, геміплегія, птоз повік, зубний біль, стоматит, невралгія третьої гілки трійчастого нерва, цереброваскулярні розлади, епілепсія, колапс.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (рос.)Табеева Д. М., 1982, С.168

Джерела[ред. | ред. код]

  • Клінічна рефлексотерапія: посібник/ В. В. Собецький. — К.: Здоров’я, 1995. — 256 с. ISBN 5-311-00881-3 (С.94-99)
  • (рос.)Практическое руководство по иглорефлексотерапии: Учебн. пособие / Д. М. Табеева. — 2-е изд. — М. : МЕДпресс-информ, 2014. — 440 с. : ил. ISBN 978-5-00030-196-8 (С.298-305)

Література[ред. | ред. код]

  • Руководство по рефлексотерапии. Е. Л. Мачерет,  И. З. Самосюк. — Киев: Вища школа.   Головное изд-во, 1982. — 304 с. (С.?)