Пернот

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пернот
Походження  Нідерланди
Необхідні компоненти житнє борошноd, anise seedd, масло вершкове, мед, Кориця, Мускатник[d], cloved і peppercornd

Пернот (нід. вимова: [ˈpeːpərˌnoːt] ( прослухати); множина: pepernoten [ˈpeːpərˌnoːtə(n)] ( прослухати); буквально «горіхи з перцем») — голландський кондитерський виріб, схожий на печиво, традиційно асоціюється зі святом Сінтерклаас на початку грудня в Нідерландах і Бельгії. Інгредієнти мають певну схожість з німецьким Пфеффернусом.

Вони світло-коричневі, квадратної форми, і виготовлені з тих самих інгредієнтів, що і таай-таї: житнє борошно, цукор і аніс, а іноді також кориця та гвоздика. Вони досить жувальні, хоча поступово твердіють на повітрі.

Особливо виразний звичай, пов'язаний з пернотом, полягає в тому, щоб кидати його жменями по кімнаті, щоб діти могли його шукати. Спочатку це стародавній символ родючості, схожий на кидання рису в шлюб, як фермер, який сіє насіння. У давні часи батьки новонароджених клали під подушку немовляти одну або дві морквини. Вони вірили, що тоді Сінтерклаас прийде і благословить дитину, обсипавши немовля пепернотом.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Pepernoten / kruidnoten: Noem je het bekende strooigoed nu pepernoten of kruidnoten? Of is daar een verschil tussen? (Dutch) . onzetaal.nl. Процитовано 19 листопада 2011.
  2. Pepernoten of kruidnoten? (Dutch) . Radio Nederland Wereldomroep. 21 листопада 2010. Архів оригіналу за 28 November 2011. Процитовано 19 листопада 2011.

Посилання[ред. | ред. код]